Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Забранет влез за мажи на Клиника по гинекологија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Билјанаозгур, 12 декември 2023.

1. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    2.049
    Јас лани летото се пораѓав и не пуштаа мажи. Предходно и на прегледи што одев се сама влегував. Имаше и мажи што ги пуштале ама со врски.
    Отидов во 35 недела 4 прста отворена и со саати сама чекав по ходниците дури ме примат. И ми фалеше да е до мене, да ме држи за рака, да ме теши. Сама си седев на столче и си плачев испаничена од предвремен пораѓај.
    Немој да кажете дека тоа е нормално

На 1209, ZAHRA, ane.bella и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    8.520
    Вака е после Корона . За ГАК е посебна прича.
    Другите не пуштаат мажи .

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.130
    Ама на ГАК не се иде ваљда само за пороѓај. Идат и "девојчиња" (оној понижувачкиот израз) за други гинеколошки проблеми што не се поврзани со бременост.
    Јас сум одела на преглед. Чистачката што ми се убаци додека бев расчепатена не беше проблем, проблем е придружба или посета од машко близок. Оќе

На Трагедијаупмм и Skyler им се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    На Гак уште пред 4 години не пуштаат придружници без разлика маж или сестра, не одат само жени на пораѓај туку одат и небремени жени, одат во лабораторија итн. По потреба пуштаат трудници со придружници зависи од ситуација што за мене е скроз коректно.
    Во Чаир не сум била ама два блиски пара си беа заедно на сите прегледи и цтг, не знам од кај тоа дека не пуштаат.
    Во Систина ако сакаш цела фамилија земи ја, нема проблем.
    Во Ремедика маж ми доаѓаше кога сака без проблем освен во најкритичниот период во короната, а на цтг не бил никогаш, зашто би бил?

5. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    8.520
    Јас лани раѓав Чаир не пуштаа. А и сега е исто.
    Во Ремедика на скрининг исто не го пуштија.

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    Двете родилки што ми се блиски идеа на прегледи претходната година, а се породија сега пролетта. Двете идеа цело време со мажите освен на пораѓај што беа до врата.

7. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    8.520
    На ЦТГ доле кај амбуланти со мажи?

8. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.133
    Бараво ,најдобар одговор.

На темата ,Чаир пред непто повеќе од 3г. ,не само шо не го пуштија мм туку и ми рекоа се да му дадам ќе ми донесе утре!?
    Јас неискусна ,прв пат на пораѓај отворена 7 прсти во 23 ч во 37 недела отидов ,немав ни цтг правено претходно никогаш у живот. Понижување колку сакаш ,од 2 сабајле до 8-9 додека ги донесе мм работите со една влошка останав што ми ја дадоа оти нели се имаат да вратам се ми рекоа. Епа така ранливи им одговара да не имаат таму пошо пред мм (а верувам и пред повеќето мажи) ако ми рече ,,мислиш така лесно како шо се праи и се раѓа хахах" нема жив да искочи др.

На ZAHRA и andromedae им се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    Не знам каде, ти викам не сум била, идеа заедно на прегледи до крај на бременоста.

10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.062
    Допаѓања:
    134.701
    ЦТГ е на Мев, не на вагина. Што е срамно?!
    И мажот е родител. Ако ме гледаат на ехо или на ЦТГ и он треба да знае што се случува.
    Срамота е ова.

На 1209, noteforself, sj *O* и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.446
    Точно е, јас се породив ноември и на маж ми кога влегувавме во зградата обезбедувањето му рече господине вие ќе почекате надвор.
    А во мај на приска кога бев, маж ми си влезе со мене до амбулантата. И другите жени тогаш беа со сопрузите по ходниците.

12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    А како е во апартманите кај што си плаќаш, таму смее да влезе маж?

13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.239
    Допаѓања:
    11.292
    Пред 8-9 месеци не смееше ни таму.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    Почеток на 2022 бев само до лабораторија и маж ми сакаше да влезе само до чекална зашто врнеше надвор, не го пуштија. Никој не пуштаа тогаш, само пациентите. Затоа мислам поодамна е, не е од пред неколку месеци.

@RainBow Јас колку што знам не може воопшто да се влезе на одделение горе ни Гак, ни Чаир.

На Isabel и RainBow им се допаѓа ова.
  15. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Ова е и повеќе од жално.
    Конкретно какво е однесувањево кон девојки, жени, трудници во државава.
    На рамки на некоја примитивна, затуцана селендра.
    И ќе ми рече некој, зошто не сакаш деца да имаш.

Познаничка ми кажуваше дека во приватна клиника, ја пораѓале со правење притисок со раце. После пораѓање со модрици на стомак се вратила дома. Другарка во странство се пораѓаше, ги прашала таму, дали им постои таа практика. Зачудено и рекле, не правиме трауми за време на раѓање ние. И ај да не кажувам други работи.

На spacegirl92, noteforself, kalinaka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    На маж ми после операција и апчиња против болка му носевме (facepalm) Ни тоа немаа. Носевме и на уште 2-3 дедовци лекови пошо беа од други градови и немаа блиски во Скопје што можат да претрчаат. Мизерија.

17. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.239
    Допаѓања:
    11.292
    Маж ми ни до вц не го пуштија да оди, го пратија во соседната зграда на радиологија мислам.
    Глупав пристап според мене, ми се чини орле зорле глумат некаков сериозност и принципиелност во тој дел, а сите знаеме како нешто може да профункционира ако не функционира. ^_^
    И мене очајно ми требаше поддршка тогаш, итен пораѓај имав, божем отидов на контрола рутинска...

Вака генерално задоволна сум од персоналот, докторот, докторката, сестрите... само делот околу строгоста ми беше несфатлив, ама ич.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    Порано кога ќе си платеше некој за апартман можеше и мажот да биде. И срамота е ова искрено, да не може маж да влезе во болница, не е срамота, не дискриминација, не знам кој потежок збор да го употребам.
    Не може на пораѓај нема услови, не може ваму, не може онаму, во најранливите моменти жените оставени сами. Без најпотребната поддршка.

Се надевам дека е ова нешто инцидентно и ќе се смени, зошто не е на арно вака.
    Ова е нормална пракса за да се помогне на бебето ако не е наместено.
    Applying fundal pressure by pushing on the mother's abdomen in the direction of the birth canal is often used to assist spontaneous vaginal birth, shorten the length of the second stage and reduce the need for instrumental birth (forceps‐ or vacuum‐assisted) or caesarean section.
    Ако не направат нешто тогаш ќе се заврши со другиве работи наведени во заградите.

На 1209, sj *O*, mssuniquee и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.322
    Мене ми го правеа ова на царски зашто изгледа беше заглавено бебето. Боли многу после тоа, особено ребрата, имав и јас модар дел, некогаш секунди се во прашање за да се спаси бебето ама далеку од тоа дека трауми ми останале.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    4.527
    Како зборувате бе вака? Немало потреба од мажот. Глупости. Како не се плашат тие мажи што присуствуваат на пораѓај по запад?
    За мене нема поубав споделен момент од пораѓајот, сопругот беше со мене од прием до излегување од болница, нема нешто што ве поврзува повеќе од тие моменти, прекрасно искуство беше за двајцата, се надевам дека секоја една родилка ќе има можност да го искуси. Неверојатна поддршка ми беше во тие моменти, често зборуваме за искуството, и навистина ми е драго што двајцата заедно поминавме низ тоа, некои емоции не се доловуваат, мора да се доживеат.

И за време на рутински прегледи и кога одевме на итна, и во 9ти кога секоја недела бев на преглед, и кога ми правеше бабицата преглед со прст за да иницираме пораѓај, во апсолутно секој момент сопругот беше присутен, и тоа беше очекувано. Каде со вакви дискриминаторни политики, не знам.

На 1209, ZAHRA, sj *O* и 13 други им се допаѓа ова.