Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Задржување или абортус

Дискусија во 'Канта' започната од Martina200, 10 јануари 2023.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.031
    Допаѓања:
    55.326
    Направи онака како што ти и само ти сакаш. Ако го сакаш детето и ако имаш услови задржи го, ако не абортирај, апсолутно нема грешка да направиш. Само што и да одлучиш никако да не му се враќаш на глупакот.
    И со најдобра намера би ти кажала следно кога ќе имаш односи ако не планираш бременост гледај да си заштитена максимално (кондом обавезно) за да не дојдиш во ваква ситуација.

На cresa-jagoda, Martina200 и Осе им се допаѓа ова.
  2. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.181
    Допаѓања:
    7.346
    Одлуката може да ја донесиш само ти.

За дечко ти (извини ама за мене ѓубре од човек) можам да кажам дека не ти треба воопшто во животот, со или без дете.

Мислам дека најважно е ти да си расчистиш дали си спремна да го родиш бебето и одгледуваш. Важна е поддршката од семејството, пријателите - да. Ама никој од нив нема да биде, и не е обврзан секако, константно со тебе. Незнам дали си самостојна, со работа или слично, ама се надевам дека си бидејќи е големо олеснување. Доколку имаш кров на глава, и примања за скромен живот, мислам дека се' ќе биде добро. Со тек на време животот ќе си добие нова смисла и траекторија, а ти смисла и мотивација за константен напредок.

Ти посакувам среќа за што и да се одлучиш. Само батали го шупакот те молам...Не ти треба таков човек.

На cresa-jagoda, Martina200 и Осе им се допаѓа ова.
  3. cavalli

cavalli Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2016
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.616
    Доволно е што имаш поддршка пред се од семејството, после од пријателите. Да не си згрешила да си се вратила со таков човек кој прво не заслужува да биде татко на детето, после партнер. Воедно зависи и до твојата одлука.

На cresa-jagoda и Brpbrp им се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.496
    Допаѓања:
    19.831
    Одлуката е твоја. Не паѓај на емотивни наративи кои често ќе ти се пишуваат тука, а чија цел е само грижа на совест и ништо друго.

Ако се чувствуваш подготвена да бидеш мајка, избор имаш. Ако не се чувствуваш подготвена да бидеш мајка, исто така имаш избор. Што и да одлучиш е правилно!

На дечко ти да му кажеш дека со уцени единствено што постигнал е да го оставиш! Пошо тука е само еден избор правилен.

На Bezimenka90, Oneo, sj *O* и 9 други им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.592
    Допаѓања:
    39.618
    Аман веќе со овие работи дека после абортус може да остане неплодна или да има проблеми со здравјето. Доста ѝм создавате грижа на совест на тие што абортираат.

Патем мислиш дека во дом ќе му биде подобро на детето?

На staycalm, deskarada, Oneo и 14 други им се допаѓа ова.
  6. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.029
    Не го мислев со таа намера туку и психички здравјето да и се влоши ако го сака бебето а абортирала или од чувството дека треба да му угоди на дечкото кој е освен неодговорно говедо е и лош татко .Тука е најбитен нејзиниот духовен мир ,за абортусот кажав мислење не за да и наметнам чувство на вина уште тоа и фали сега ,туку дека има и други опции спомнав погоре во постот зошто нели ,прочитај убаво пред да ми судиш и нека абортира ако сака секако и тоа е опција но само било која опција да избере да не и наштети .Ме разбра сега?Не сум јас никоја за да наметне чувство на вина на другите ,те молам друг пат пази на твоите коментари кога единствено сакав да помогнам зошто членката си го сака бебето сака да го задржи затоа и таков совет дадов ,читај со разбирање не само нешто да се тропне да се излезе паметен .Кога мене ќе ми се случеше ќе абортирав го пишав погоре , јасно ти е сега?Веќе не ме цитирај ако не обраќаш внимание на напишаното

На Martina200 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.592
    Допаѓања:
    39.618
    И ти припази што пишуваш. Нема потреба да коментираш сега дека абортусот може да биде со фатални последици и да не може да затрудни после

На Oneo, sj *O*, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.029
    Тоа го мислев како што го напишав а и ти објаснив дека во целиот мој пост гледам да и помогнам и психички да се реши на неа што и одговара и посакав среќа што и да одлучи.Пак ќе повторам со цел е напишана таа работа за таа да нема ниту физички ниту психички последици ,ок

На Martina200 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.485
    Најважно е колку си спремна мајка да бидеш, колку си спремна тој притисок да го издржиш? Детето е нешто најсовршено и верувај ќе те прави најсреќна ако можеш да му се посветиш доволно. Х случаии има кога мајки одлучат да го родат детето а потоа го запоставуваат, е тоа не е мајчинство и не е само да го родиш.
    Јас никогаш не би абортирала, зашто не би имала храброст да убијам живо суштество, но тоа не значи и за тебе/вас.

Имаш поддршка од твоите, што е најважно, зашто знаеш дека не си сама, а дечко ти ако одлучил за ова да те шутне, не ти треба. НЕ е зрел да сноси одговорност понатаму за било што и не те заслужува ни тебе ни детето. Важно е ти што сакаш и на кој чекор си спремна.

Препорака:ако одлучиш да го абортираш детето, никако немој да му се враќаш на дечко ти.

На sj *O*, cresa-jagoda, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Абортусот не е убиство!

На staycalm, smooch, Bezimenka90 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    И јас ќе те советувам како и останатите членки. Изборот е само ТВОЈ, немој да потпаѓаш и да ги слушаш другите. Слушај си го срцето и направи така како што мислиш дека е правилно. Чим имаш поддршка од родителите, верувам дека тие ќе бидат тука за тебе и после пораѓај и ќе ти помагаат.
    А дечко ти да го оставиш, затоа што не вреди. Направи па остави, најлесно е!

На sj *O*, cresa-jagoda, Martina200 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.485
    Добро, така ти мислиш. Не велам дека е целосно убиство, но едноставно го сметам за живо суштество за кое не би имала храброст да го оттргнам од мене и да му го скратам правото на живот. Вака е за мене и нема да те убедувам дека е точно, ти си знаеш за тебе.

На ZAHRA, cresa-jagoda и Martina200 им се допаѓа ова.
  13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Прави како што че ти каже срцето, џабе пишуваш овде по форуми овде секој има различно мислење само ќе ти даде негативни емоции, за дете треба да си финансиски, психички и емотивно јака...

На cresa-jagoda, Gosh и Anomis11 им се допаѓа ова.
  14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    1.343
    Trgni se od forumov daj si vreme i slushaj se samo sebesi

На sj *O* и Осе им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    @RainbowButterfly ај некако едитирај ѝ го мислењето на бјути погоре
    После ќе ги читаме у психологија како се јадат живи пошо абортирале

муабетиве ,,убиство на живо суштество” не ви се океј
    Не сфаќате дека тоа може лошо да влијае на нечива психа

На RainbowButterfly, Medea., staycalm и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Зарем во 2023 година се уште се смета абортусот за убиство?!
    И тоа кажано од женско (facepalm)

На Medea., staycalm, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.485
    Не знам зошто не сфаќате дека еден термин секој различно го карактеризира и го искажува. Може и погрешно се изразив, еве повлекувам збор, не е убиство.
    Кој и да е модератор нека го избрише моето мислење.

На Angie1432 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.485
    Сакам да се заврши секоја расправија и цитирање, и' се извинувам на членката и на сите ако предизвикав немир поради недобро изразување.

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.320
    Епа баш затоа
    А иаме дешавки кај шо членки се јадат живи ради ова
    Да не им набиваме уште толку грижа ма совеср

На sj *O*, Gosh и _beautyy_ им се допаѓа ова.
  20. Martina200

Martina200 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    95
    Сега се вратив од Гинеколог, го слушнав срценцето на чедо :inlove: :inlove: :inlove:, сигурна сум ќе си го задржам си го сакам, од утре влегуваме седма недела :inlove: :inlove: :inlove:
    Имам поддршка имам финансии самостојно да си го одгледам имам љубов за чедо, ништо нема да ме спречи да бидам најдобрата мајка.
    На докторката сум и вечно должна што ми го пушти да го слушнам и не ми дозволи да направам нешто за што знам психата нема да ми даде мир никогаш.

Ве гушкам сите :hug: :hug: :hug:

На Евроазија, tel-ef, Ouravanture и 53 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.