Форумџика на годината

Закон за родова еднаквост- кој што добива, кој што губи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Biljarkata, 28 јуни 2023.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Во моментов стана актуелен законот за родова еднаквост, кој доби огромна медиумска видливост и разгори многу дебати во различни контексти. За да се издвои дебатата, од онаа посветена на МПЦ и нејзинот протест против законот, ја отворам оваа тема како посебна.
    Што всушност носи тој закон, и зошто крена толку прашина?
    Кој што добива и кој што губи со него?

Линк до законот
    https://ener.gov.mk/files/propisi_files/ria1/11_1043522045Нацрт - закон_Предлог закон за родова еднаквост _1.pdf

И...некако неделиво од овој закон, морам да го споменам Законот за правно признавање на родот https://forum.femina.mk/threads/Правно-признавање-на-родот.32694/
    ...кој го дискутиравме пред некое време, и кој несомнено е дел од оваа иста проблематика на родови идентитети.

Последна измена: 28 јуни 2023
    На INNERBEAUTY и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  2. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.666
    И мене ме интересира, не ми е баш најјасно.

3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Прво јас не гледам полза од носење закон поради лично моментално чувство. Тоа ми е ептен за никаде, ко син ми денес е бетмен, утре е супермен... така овие денес биле жени, утре мажи, па може да си се менува тоа кој кога сака.
    Сметам дека ќе бидат загрозени женските спортови, женската приватност и женската безбедност, дискутирано многу пати до сега, да не се повторуваме.
    И најважно, она што необјаснато доволно го спомнуваат за децата ДО 18 години, законот вели ги опфаќа, ама не кажува што. Не знам зошто воопшто се мешаат деца во ова.
    Има уште за пишење, ама ај ќе се развива пополека дискусијата.

На EvAngelos, Agness, daylight и 13 други им се допаѓа ова.
  4. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Ги опфаќа децата бидејќи нема да смее и против нив да се дискриминира врз база на род. Замисли да не биде примено дете во некое школо само бидејќи е транс.
    Затоа мора законот да важи независно од возраст.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Според закон,основното и средното образование се задолжителни. Невозможен ти е примеров.

На LiquidLuna, daylight, mira.mira и 6 други им се допаѓа ова.
  6. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    11.991
    Не сум цис жена.
    Не сум лице што менструира, лице што раѓа, матконосител, курац палац.

Во темана за транс лица кога кажав дека за мене како жена се навредливи овие термини, намерно продолжија да ги употребуваат со изговор дека нашите чувства како биолошки жени не се важни. :nod:
    Колку сакате можете да додавате и одземате термини, ама биологијата не можете да ја смените.

Немаат паметна и нормална работа во животот па земале да измислуваат 100 рода и да бараат права за истите.
    Деца умираат дури чекаат донација од факинг 100 денари преку СМС порака за операција, ама нека, побитен е законот за родова еднаквост јер секогаш тие се навредени, повредени и дискриминирани.

Против законот сум, и ич не ми е гајле дали и МПЦ е за или против, не ме интересираат ни нивните ставови.

Нема да поддржам нешто што ги надминува сите граници и ме погазува мене како жена.

На kikin, Snowflake97, INNERBEAUTY и 24 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Што носи овој закон во кратки црти.
    Ги воведува термините род и родова еднаквост.
    Ни кажува дека има импликации на сите сфери на живеење, што значи понатамошни адаптации на сите можни закони (вау:o)...
    И после почнува една какофонија од термини, спомнување мажи и жени..па негде род, негде пол...
    upload_2023-6-28_18-36-9.png

upload_2023-6-28_18-40-9.png

upload_2023-6-28_18-43-0.png
    ...За најпосле да ни каже дека уствари го укинува, веќе постојниот закон за еднакви можности на мажите и жените.
    Зошто? - е првото прашање.
    upload_2023-6-28_18-46-15.png

На sj *O*, CameliaMiller, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  8. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Неколку хипотетички примери во врска со законов, би прашала правник или некој кој умее да толкува закони , да речеме дека не сум сигурна дали добро разбирам.

Лично не ме интересира кој како се чувствува во своето тело, ниту сум погледнала некого попреку, ниту ми паѓа на памет да му судам. Ниту пак приказните за соблекувални,натпревари, затвори и тоалети сметам дека ќе се реализираат кај нас, можеби во незначителен процент. И нека ме ословуваат како сакаат,што да се прави,како е така е...

Мене ми смета ова со бришењето на границата 18 години. Кому му е потребно да им даде дозвола на децата да своите најчесто минливи чувства си ги реализираат? Чувства како неприпаѓање на сопственото тело, чувства на гнев кон родителот кој може да ги поттикне да сторат нешто непромислено, чувства кога идеализираат некого,па сакаат да се поистоветат...? Има безброј варијации, за кој детскиот мозок не е спремен од проста причина што е во развој, до 18 секако...

Дали овој закон тоа ќе им го овозможи,ако се доволно паметни и упорни, па изманипулираат?
    Или што е уште полошо, бидат изманипулирани од луд родител,баба,дедо,комшија,организација некоја?

Дали овој закон им дава поголеми права на државата и социјалните служби и невладините организации , а им ги одзема на родителите?
    Дали треба да си ги предадеме децата некој друг да ни ги воспитува?

Можеби сум параноична,еве прашувам...

На kikin, Bonnie Top, daylight и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Каква е таа квир претстава? Што има? Нешто несоодветно за деца?

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Каков квир е соодветен за деца од градинка?
    Што бара транс особа да организира настан за деца, со транс тематика?

На daylight, FridaKahlo, _beautyy_ и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Ама не знам зошто ти ме прашуваш кога јас те прашав :D. Што точно е тоа, што прават? Транс луѓе им зборат за транс работи?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Не знам како е точно. Ова можеби во некое приватно ако е одбиено ваљда. Пример беше само. Има и други места каде што може врз деца да се дискриминира.

Јас ко што гледам не спомнува овој закон ништо во врска со како им се дава можност на младите да го реализираат родовиот идентитет. Законот ми личи само како да покрива дискриминација врз база на род наместо само по пол како што беше претходно.

Ако е настанот ориентиран околу каква облека транс луѓето носат, дека не се облакаат и понашаат исто како цис луѓето, тоа е сосема соодветно за мали деца бидејќи тоа и веќе го учат во градинка за цис луѓето.

Не го укинува, го заменува. Овој закон ги покрива истите работи како и претходниот закон, само не само врз база на пол, туку и додатно врз база на род.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Така што сами ќе побараат кај надлежни или некој ќе ги пријави родителите.
    Туѓо влијание или од лична желба,која заблуда може да биде. Зошто би се рушела браната 18 инаку, ако не постои таа можност?

Што се однесува до приватните училишта, имаат право на избор, неврзано дали е транс или не.

14. RespectAndObey

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Јас не знам како е во Македонија, ама во други земји не е дозволено да се дискриминира врз база на одредени заштитени категории дури и од приватни школа.

15. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Ништо лично, ама свесни сте дека истиве термини постојат и за мажи, нели?

На Scott Weiland и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Сакаш да кажеш дека приватните школи мораат да примат секого кој ќе им дојде?
    Или секого од заштитените категории?

17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Не… според нив тебе можат да те одбијат… ама нив не оти ќе испаднат трансфоби.

На sonuvana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.792
    Jас сакам да прашам: На трансџендериве не им биле важни чувствата на цис жените, така велат. И вие, жени, океј сте со тоа. Како?

poster,840x830,f8f8f8-pad,1000x1000,f8f8f8.jpg

На Agness, fbaby, Cvekarka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    7 контроверзи има овој закон-вели Лилјана Поповска.
    - Се укинува единствениот закон посветен на жените
    - се воведува нова примена на род и родов идентитет
    - нова статистика за род, и притоа не знаеме колку родови има
    - контроверза-родова самоидентификација
    - нова пропорционална застапеност по квоти (при вработување, вели таа, јас исчитав и при многу други ситуации)
    - нов коректен говор (родово сензитивен говор)/новоговор кој ја брише жената
    - и ред казни (3, 4 страни за казни сигурно исчитав, ме мрзи да бројам )
    И осма контроверза би додала јас- воведување на нови, владини, буџетски платени институции и позиции кои ќе ја спроведуваат и покриваат проблематиката, од совети, комисии, комитети на централно ниво, до имплементација на ниво на локална самоуправа.

Го ставам интервјуто како пишано, видеото го немам видено
    https://a1on.mk/macedonia/video-pop...o-decata-preku-moderno-seksualno-obrazovanie/

И, со резимето се согласувам, веројатно знае што зборува - законов е неуспешен обид за закон, со мешање поими и термини (како што може да се види во текстовите погоре), комбинација на постоечките Закон за еднакви можности на мажи и жени и Закон за антидискриминација.

А стварно, што им фали на постоечките закони? Каква е оваа амбиција за креирање закон над сите закони?

На SeaMermaid, _beautyy_, senjorita-v и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Ај ако може без глупости од разни спектари, сериозна е работата, не ја саботирај темата.

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.