Закон за родова еднаквост- кој што добива, кој што губи

Discussion in 'Општи дискусии' started by Biljarkata, Jun 28, 2023.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Затоа што жена, само по себе, во македонскиот јазик означува жена по род и пол. Толку.

LiquidLuna, Nausicaa, Ahoy and 10 others like this.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Добро но кога се кажува се кажува за да се разграничат и транс луѓе. Иако и мене ми е глупо да се користи во секојдневен говор, не е навредливо само по себе.

Scott Weiland and theowndemon like this.
  3. CameliaMiller

Да де, жена и трансжена.
    Не е тешко.

Можеш да си жена, маж, транс(жена,маж). Нема цис.
    Енглези и амери шо сакаат нека си кажуваат.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Кој вика дека е неутрален поим? Оди на комшика ти 69 годишна, кажи и дека е цис, па објаснувај се после зошто и како е цис.
    Не има и такви што не ја прифаќаме новата, редефинирана, фалсификувана и погрешна дефиниција на род, и како таков не ми треба родова одредница. Јас сум жена, жена сум се родила, жена ќе умрам, така сум впишана во матична евиденција на родени, така ми е впишано во гените, и само тоа е единствено валидно и неменливо. Новокомпонирани придавка, кои завчера ги измислил некој, за себе нека си ги користи, на мене не се апликативни. Фала, пријатно.

5. CameliaMiller

За волја на вистината, цис се однесува на пол, не на род.
    Ама нема потреба да го потенцираме полот. Се подразбира кога ќе кажеме жена.

За сите останати нека си дадат дефиниции за себе, жена е човечко суштество чии полови хромозоми се хх.
    И ако таа жена се осеќа како маж, ќе биде трансмаж, нема да стане маж.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За воља на вистината немам појма на што се однесува цис, освен на масни киселини и не ме интересира, и не ме викајте грне.

Мислам, имаат мудри филозофи и психолози објаснето, како и зошто редефинирање на идентитет, ама тоа во некоја друга епизода.

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Бидејќи е неутрален исто како хетеро/стрејт, хомо... И не е измислен сега, се користи во биологија/хемија. :D Разбирам колку е глупо во реален живот да се обратиш некому со "цис" и не ни планирам да го правам тоа, ама ете не гледам како може толкава драма и вреѓање околу едно зборче. :D

theowndemon likes this.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Мене не ме вреѓа цис и го користам.
    Ама, некои ги вреѓа.
    Не сме исти. Сфатете.

9. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Патријархатот е тој што наведува родови улоги и дека половите мора да ги следат тие улоги, истото нешто вие го барате.

Воопшто не е точно ова. Македонскиот јазик не е неменлив. Исто како што се смениле значењата во англискиот јазик, исто и тука се смениле. Овој закон не би можел да биде напишан воопшто ако самите зборови не си го смениле значењето досега.

10. Celltica

Celltica Форумски идол

Многу е просто, нема зошто да додаваме префикси на терминот жена/маж, кога се работи за биолошки жени или мажи. Терминот не се користел пред да излезе целава фрка со неупронаунс во разговорен облик, нормално е да наиде на отпор.

Навредливото е тоа што го додаваат најчесто за да не испадне дека транс луѓето имаат плус префикс, па ајде да го додадеме и таму каде што се подразбира.
    И најчесто се користи кога сакаат нешто дерогативно да кажат, оттаму и најчесто наидува на отпор.

Мислам, целава реторика со лингвистикава за родовите е тотално без врска, треба да се акомодираме и додаваме префикси за некој да не се осеќа left out. Сори, ама мене лично ми е тотално без врска тоа, па кој сака нека се навреди.

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ама не е. Ај сите ќе бидеме цис, транс, хомо, хетеро, све ќе бидеме, само да не постои термин ,,жена,, и да не знаеме што е жена.
    Да, се користи во биологија, ама нели родот е општествен конструкт. Тие, трансмастите во биологијата, стануваат цис некогаш или како?
    А пошто родот е општествен конструкт, денес значи едно, пред 20 години значеше друго, и ниедна релативизација со смешки, не ја прави сериозноста на темава помалку сериозна.

12. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Значи нашата иднина би била ваква:
    Здраво мамо сега ќе џојнам дома, заедно со друштвото меѓу кои има 2 цис жени, еден транс маж, 1 нон бајнари и потоа ќе ливниме до на концерт. Те молам не ги прашувај ништо да не си помислат дека си џендерфоб.:wasntme:

Feminka22 likes this.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Сериозноста на темава е како ќе се применуваат законите и дали и колку ќе се искористуваат дупките, барем според мене. Инаку да, жена сум и никој не рече дека не си ни ти.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Сериозноста на оваа тема е што се укинуваат моментално важечките законски права за жени, и се менуваат за незнамшто.
    Сериозноста на темата дали сум жена или цис, исто така произлегува од имплементацијата на овој закон, во останатите милион и двеста важечки законски и подзаконски акти, споменати во истиот. И да, родово сензитивен јазик, што и да значи тоа. Гуд лак.

Feminka22 likes this.
  15. CameliaMiller

Сосема точно е.
    И нема потреба да се силува јазикот. Не можеш да ги натераш со сила луѓето да зборуваат на одреден начин.

Не само што нема да ги натераш со сила, можеш да создадеш само одбивност.

Amellie13, Ahoy, nextredstyle and 2 others like this.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Точно дека цис се користи во биологија и хемија ама затоа треба да го оставиме таму.
    А интересно е што ако пишете цис на гугл, прво дава дефиниција за цисџендер, не за општото значење на цис.

Ahoy likes this.
  17. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Healthline често отварам.. таму веќе нема жена, people with vagina сме. А за машко имам сретнато people with penis.
    Нели е бедно ?

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

А замисли да треба да зборуваш за деца на некоја тема, оти нели, по ново и децата знаат од пелени кој род се.
    Ќе биде
    children/teens with vagina:drunk::drunk:
    Место едноставно девојчињата
    Колку гадно звучи некако, бррр.

DarkStormm, jacqueline.s and dea.18 like this.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Иднината со ваков закон изгледа страшно.

DarkStormm likes this.
  20. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Тоа е бидејќи се користи во секојдневието најмногу со тоа значење.