Форумџика на годината

Закон за родова еднаквост- кој што добива, кој што губи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Biljarkata, 28 јуни 2023.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.250
    Тоа не може во демократија.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Свесни сме, ама не е исто :)

Не читам “личност со простата“, читам транс маж. Пример.

А второ, за транс мажите е многу полесно него за транс жените, едноставна причина - никој не гледа како проблем кога жена ќе се облече/однесува како маж. Носиме панталони, кошули, не мораме да се шминкаме, не мораме да носиме штикли, можеме идентично да изгледаме како колегата маж. И како најмали, девојчињата во градинка ги праќаме облечени во облека што може да пројде како машка, пошто машката облека во голема мера е унисекс.

И трето, за мажите светот е едноставно полесен. Неспоредливо почесто се жртви жени, него мажи.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Свесен сум и јас за сите привилегии и поделби и се согласувам со тебе. Муабетот ми беше затоа што се чувствувам ко некои членки да мислат дека цис е некој вид на напад кон жени, додека цис постои и за маж. За ова што го спомна не сум сигурен, ама мислам дека постои термин и без да го употребиш зборот маж. Сакам да кажам, мажите нема да се лишани од сите овие термини. :D

4. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.250
    Првото нешто што треба да им даде сигнал на луѓето дека законов не чини е што зборот жени е многу малку употребуван. Биолошката жена не добива ништо со закон во кој не е ни доволно нарекувана жена.

На Gosh и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Ама се лишени, од проста причина што за мажите анатомски и физиолошки се врзани помалку процеси во приказнава општо.

Мислам, освен личност со пенис, личност со тестиси и личност со простата, не знам што друго би им доделиле, реално.

Цис и мене не ми се допаѓа, арна ми е поделбата на жена и транс жена - биолошка поделба, нема тука родови и слично. Жена без додаток и останато ми подразбира биолошка жена, иако на македонски означува и род и пол.

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.918
    Допаѓања:
    177.340
    Личност со адамово јаболче. :!: :D

На Peanut Butter, senjorita-v, sj *O* и 8 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Ете, како не ми текна, мислам the audacity :D

На sj *O*, Feminka22, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Личност што исфрла сперма/оплодува:wasntme:

На senjorita-v, sj *O* и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Па ако жените се личности што раѓаат, маживе се личности кои оплодуваат јајце клетки на личности кои имаат овариуми?
    Кое факинг лудило со новотерминологииве.

На Peanut Butter, dea.18, sj *O* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    Eпа по најново - жена може да оплоди маж, и мажот да роди. Оти ако биолошката жена се осеќа како транс маж, а биолошкиот маж се осеќа како транс жена, и тие имаат секс, и ако направат бебе, тогаш значи жената го оплодила мажот и така. Шо не е јасно не знам, проста математика со 16 непознати.

На Peanut Butter, dea.18, Adidas888 и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.918
    Допаѓања:
    177.340
    Неос мудањас :D
    Јас ви кажувам колку побрзо ја прифатите реалноста, побрзо ќе престане да боли. ]:)

На nena2010 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.918
    Допаѓања:
    177.340
    Уф чекај има уште.
    Мудања/муданосач. Спермоисфрлач. Фертилизатор. Личност што оплодува. Личност што пишува тестамент со 37тт. Коркач.
    И он на мене цис. Море мрш!

На Peanut Butter, dea.18, Adidas888 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    КРАЈ:rofl::rofl:

На Adidas888, senjorita-v и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.776
    Значи ме претрка со тестаментот :D

Фертилизатор бе. Никад више нема да го гледам со исти очи овој шо им го ставам на растенијата :(

Цис е пренесоодветно за мк јазик. Како цистит. Цистерна. Второво кога ќе добијам сум, ок, ама не мора да ме викаат така.

На Peanut Butter, senjorita-v, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.250
    Јас немам проблем со цис. Цис и транс олеснуваат да се знае за кого се збори и пишува.
    Ама, не сум лице кое менструира и кое може да роди. Јас сум жена која менструира и може да роди.
    А, вакви закони тоа го ништаат и нè враќаат во времето кога немавме право на глас.

16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Тоа е буквално основа на демократија, wdym?

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    347
    Законов ми е многу чуден, те род те пол се спомнува. Промена на род во матична евиденција, а всушност се менува ознаката за пол? Нема логика :| Комплетно измешале се :D Нешто не ми штима да можам да си ја променам ознаката за пол во матична евиденција врз основа на изјава заверена на нотар? Вака всушност ми се чини целиот родов аспект тотално се одминува? Односно го изедначуваат со полот. Се прави само промена на полот, и тоа без мединска промена и процедура. По мое сфаќање има разлика помеѓу трансродови и транссексуалци, каде кај трансродовите иако родово не се совпаѓаат со полот кој го имаат, истиот не им пречи и не сите прават медицински процедури за негова промена.

Го избрзале креирањево на законот, тотална утка направиле. Баш би сакала да прочитам уште мислења, да разберам што сака да се постигне со овој закон и дали навистина оди во полза на засегнатите.
    Јас сум голем поддржувач на целата ЛГБТ+ заедница, но нешто тука е утнато :D Попрво би сакала да се легализираат истополови бракови :)

На Peanut Butter, CameliaMiller и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    244
    Не, туку причината за одбивање не смее да биде дека е дел од одредена заштитена категорија. Ако некој е доволно глуп да ти признае тебе пред лице или има некој whistleblower што ќе издаде дека школото тоа го правело, ваквите закони ги подложуваат на тужба/законска казна.

19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Ако некој на дете му каже дека е транс, исто заслужува тужба. Е кој ќе тужи е прашањето.

На Gosh, MyMala и SuperGirl24 им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.918
    Допаѓања:
    177.340
    Апсолутно погрешно.
    Секако дека си. Како биолошка жена ти си тоа лице што менструира, раѓа, дои. Меѓутоа за сите тие описни термини и се што подразбира што ти биолошки можеш, се наоѓа во еден термин - жена! Нема потреба од придавки и додавки со што се девалвира нејзината улога. Жена. Толку.

А тие што не се жени а сакаат да се, нек си додаваат придавки и додавки и курци и палци по желба, мене да не ми менуваат ништо оти јас не се мешам во нивното менување и именување.

А тебе како жена треба и те како да ти смета било каков термин над/под пред/зад жената.
    Има ли разлика меѓу цис жена и жена? Нема. Значи со цис не се олеснува ама баш ништо. Туку што се прави? Се алудира на тоа сите прво да сме жени. Па понатака да се делиме на цис и транс. Жени не можат да се небиолошките жени. Тие може да се трансжени, оти транзитирале во жени од не жени и оти можат да транзитираат назад пак. Затоа жени и трансжени е најсоодветно.

На bittersweet, Peanut Butter, Agness и 12 други им се допаѓа ова.