Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закон за родова еднаквост- кој што добива, кој што губи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Biljarkata, 28 јуни 2023.

1. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Јас искочив на сите можни протести .
    Повеќето дремат дома и на социјални мрежи се јаки .
    Знам дека е крајно време за се ама одамна требаше да реагираме.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.058
    Има во Германија, ама не знам ниту јас како да гуглам.

Во кратки црти, од 2018 имаат за право да го променат биолошкиот пол во официјални документи, рецимо извод на раѓање, за да биде во согласност со родовиот идентитет. Значи тука е ова регулирано во законот за лично семејство мислам.

Е сега, што е така е така, ама како што рече Кечап, мене ова никако, барем не досега, не ми влијае на животот. :D

Ако не те мрзи да гуглаш, пошо мене да, пишав вака: Welche rechtlichen Möglichkeiten haben trans Personen in Deutschland?

Во врска со другото, не за сите болести има влијание полот, иако да, ги има и такви и доста е сериозно ова прашање. Затоа верувам дека е регулирано со одредени процедури. Значи постои и медицинска историја, анамнеза, а и физички преглед каде што би можеле да се проверат секундарни полови карактеристики. И така.

Да, сакам да кажам дека законот секако ќе помине!

На theowndemon и Ketchup им се допаѓа ова.
  3. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Зрел човек нека одлучи ама не со деца да манипулираат. Не сум верник, не сум хомофоб. Ништо не ми пречи, ама го претераа со истакнувањето!

На Peanut Butter, _beautyy_, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    @Lianna Anna јас не зборам за правни можности на транс лицата во Германија (како што го наведе терминот за пребарување) , оти овој закон што го дискутираме не е Закон за транс лица, ова е Закон за родова еднаквост. Како таков, со амбиција да го укине (или замени, како што велат кореткорите) постоечкиот Закон за еднакви можности на жените и мажите (член 60 од предлог законот).
    Истовремено, овој закон не носи никакви правни механизми за остварување на права на транс лицата, само ги вметнува меѓу досегашната дистинкција на мажи и жени (жени, значи не само по пол, туку и по род и родов идентитет).
    Членот 3 и неговата имплементација во сите наведени области, вклучително и ненаведени области од јавниот и приватниот (?) :?: живот, не знам како да го читам.
    Пикањето на малолетници во законов е проблем за посебна дебата.

А, во меѓувреме, кога гуглам закон за родова еднаквост ЕУ, читам еднаквост на жени и мажи по пол.
    https://commission.europa.eu/aid-development-cooperation-fundamental-rights/your-rights-eu/know-your-rights/equality/equality-between-women-and-men_en#:~:text=Equality between women and men must be ensured in all,of the under-represented sex.
    И знам дека во таква реалност живеам и работам, каде сме жени според пол.
    Ваков закон, кајшто сите жени се еднакви, независно од пол, туку врз база на род, не знам, може во Америка постои.

На Peanut Butter, _beautyy_ и Billy Idol им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    Мислам дека за во оваа тема си.
    Фина анализа:D. Мислам пак се смеам а за плачење е.
    Да го додадам мојот коментар избришан од Скд, како точка број 6. Се пишувате ти и Петре жена, и оп, 50% од управниот одбор на Есм, има родова квота пополнета:inlove:
    И друго ми текна:
    7. Се пишувате ти и Петре жена, и нормално ќе ве вработат вас, а не мене и @Munchmallow20 , не ќе се заебаваат со некој кој реално би можел да остане труден, па со отсуства да го заебе бизнис процесот. ..
    Абе списокот од бенефити е бесконечен :|

Која е Јованка бтв?8-|

На Peanut Butter, _beautyy_, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.322
    @Biljarkata Бога ми... таман ќе им дојде законот... ем квота на жени пополнета, ем нема породилно да се зема. Win - win за нив и за тансжените. А ние само гордо ќе мафтаме со знаменце и ќе аплаудираме на прогресивноста.

На Peanut Butter, _beautyy_, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.253
    По ќе им се исплати да вработат транс отколку цис жена.
    Нема породување, нема работата да подзабави. :D

8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.777
    Мажите треба да лежат со своите деца на клиника, џаст сејинг. Зошто само жените?

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    Treba da mozat, ne znam zoshto ne mozat.
    Ima toa nekoja vrska so zakonov?

10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.430
    Пошо сНе многу напредни |( Мајките се плашат дека татковците ќе им ги гледале цицките додека ги дојат децата во болница (facepalm) (еден од бисерите кои ги читав своевремено) Иначе, на инфективна може татковци со деца, ама и таму ги делат по соби, една машка, друга женска :^)

На SuperGirl24, CameliaMiller и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    Dobro, a na nevrologija na primer nema posebni mashki I zenski sobi? Ili shto znam, na pulmologija, na hirurgija,?

12. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Јас сум про ЛГБТ ама обично не сум доволно на лево да продолжам после Т делот од ЛГБТ. Мислам дека законов е пишуван од луѓе со нивни агенди, и може да се искористи како тројански коњ за други агенди. Еднаквост за сите. Права ама не по цена на рецимо цел женски род. И не, не ме засега доволно да го читам целиот закон пошто сум привилегирано бело машко, ама верувам дека народот знае подобро од политичарите.

Која е поентата да добие една група повеќе права а друга да изгуби?

На Peanut Butter, Cosmi, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.430
    Па, мислам има, меѓутоа на детските одделенија нема поделби т.е предвидено е само женска придружба (мајка, баба, тетка, итн... татко никако |()

На CameliaMiller и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.159
    Абе скоро сегде по клиники се поделени по пол собите, за пациенти.
    Ама на детско нели пример у една соба ќе лежат 4 дечиња и сега со едното ќе лежи мајка што го дои, и затоа со другото не смее татко

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.947
    Ама ете, негде нашле решение, ко што спомена Ана. Посебни соби- фајн. Значи не е некој закон или во камен напишано, не знам ни зошто беше спомнат примерот, као, е, ама не може. И тоа -не може- е некој реален проблем за некого, ама место да се работи на решавање на проблемот, се тера, така-така. И тоа, пак води кон ,,обезвреднување,, на биолошка жена во робовладетелско бизнис окружување како Мк, па мора таа, биолошката жена да отсуствува од работа, дури и кога финансиски пологично, би било да лежи таткото.
    И пошто тие проблеми ги решивме, ура со амерички закони, сите што ќе кажат жени се жени. Па после и 4 недели трудничко ќе бидат премија, итн.
    Мислам дека не сме генерално свесни, кои права како биолошки жени ги имаме извојувано во последниов век, ама тоа е, некогаш не си свесен што имаш, дури не го изгубиш.

На DarkStormm, bittersweet, tanjaaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    Може на детска клиника и таткото да лежи. На другарка моја лежеше сопругот зошто бебето и беше 1 месец. Си беа во посебна соба зошто се беа мајки :)

На CameliaMiller и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    113.105
    Лична карта срц.
    Ако пиши м ќе се натпреварува со мажите ако сака и како верверичка нека се осеќа.

18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.159
    Ама законот вика во документи ќе можеш да смениш.
    Ако пише М во лична карта, може и жена биолошка да е што сменила документи. И обратно
    Значи нема да можеш да знаеш пол. И претпоставувам нема да има никаде податок дека таа личност порано имала друга ознака за пол.

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    113.105
    :|
    Ако ми текне по 3 месеци да сум пак жена, пак ќе менувам документи?

20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.159
    Е не знам повеќе пати дали смееш:D

На fana му/ѝ се допаѓа ова.