@candy.cane За професориве што зборуваат на дијалект си сосема во право. Исто така многу ме нервира кога на e-mail порака ќе вратат со латинична поддршка, без интерпукциски знаци, со че наместо ќе и сл. Ако веќе се воведе за нас студентите нека се воведе и за професорите, па и тие нека учат заедно со нас. Не знам што е потрагично, дали универзитетски професор што не знае граматика или пак студенти кои се запишале на факултет со положена матура по македонски јазик.
Од првичниот линк во темава не разбрав ништо, за што е овој предлог закон. Разбрав само две работи: - македонскиот јазик коегзистирал со другите мајчини јазици - некои дипломирани македонисти требало да се вработат (на државно ?) За првата констатација, незнам дали новинарот бил неписмен или професорот политички коректен. За вториот дел, дежа ву имам- нели се лектори задолжителни од пред деценија и повеќе? Многу нејасно и конфузно, се на се. Никој нема да научи, па макар со инка да тураш, ако самиот не сака да научи. Не постои закон кој некого натерал да научи нешто, затоа темава на законот ми е промашена. А главно не ми доволно јасна идејата на писателот.