Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.593
    Појди на преглед да не ти е (потенцијално) инфицирана или недоволно затворена раната.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.808
    Допаѓања:
    23.547
    6 ден после царски, раната е скоро затворена, само на едно место уште се лигави, иначе прскам спреј за рани, така ми рече докторката, дека жешко да не се прават инфекции. Овај пат имам 5 конци и треба да ги ваѓам во сабота, со првиот царски мислам само 2 имав на краевите и сами паднаа.

3. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.699
    Kako si ti ? Ima li razlika vo oporavuvanjefo od prviot I vtoriot carski? Vo smisla da e potesko ili polesno.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.808
    Допаѓања:
    23.547
    Психички поспремна, веќе знаеш што те чека и мн подобро поминав, болката е иста, си пијам кетопрофен за болка и добро е :)
    6ти ден денес џогирав денес, чистев купатило :D

На AlchinovaR1979 и deniz333 им се допаѓа ова.
  5. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    45.128
    6 недели после пораѓај, јас сеуште чувствувам како да ме пржи кожата кај вагиналниот отвор. До кога обично вака?

Немам црвенило ниту чешање, обично ми е ок, но ако не внимавам како седнувам чувствувам таква слаба болка, како сеуште да ми е истрауматизирано местото.

Породена сум природно и имав неколку конци поради распукување.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.256
    Допаѓања:
    18.374
    Немам вакво искуство.
    Кај мене пред една недела во пределот на раната имав чуство како да имам бубилица. Се гледав на огледало,немаше ништо.

Беше на прва контрола по пораѓај?

7. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    45.128
    Бев пред 2 недели од прилика, ми рекоа само дека се изгледа во ред, конците паднати и дека местото сеуште заздравува, но очекував до сега да е веќе поминато, што знам. :?:

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.450
    Допаѓања:
    13.490
    После една недела паднаа конци, имав 4-5 мислам, и толку беше. Уште некоја недела ја чувствував кожата како сува и затегната, па се мачкав со кантарион, ама немаше болки. Имав огромни хемороиди после пораѓајот, тоа со недели ме болеше и едвај седев, ама со епизиотомијата немав никаква мака. После 6 недели валда ти е прекинато крварењето, оди си на преглед. Може ништо страшно не е, ама чим површински на кожа осекаш, или ќе се види ако има некој проблем, или може да ти дадат нешто да мачкаш ако има потреба.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Girl1888

Girl1888 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    12 дена после природен пораѓај и раната уште многу ме боли, како да ме пече и боцка, ставам спреј ама нема подобрување :( некоја со вакво искуство?

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    7.823
    Да пишам овде,зошто не знам каде да пишувам за ова. Три месеца по порагај, имав епизотомија која не зарасна убаво ради попуштени конци и ми остана како расцеп на мегицата од вагината. Мачкав некаков си перу балзам демек ке залепи ама ништо, џабе се мачев и мачкав месец и пол. Е сега од пред неколку дена дур се туширав напипав како топче спуштено внатрешно баш тука кај епизотомијата ,кога легнувам се крева на горе. Си помислив да не е спуштена бешика, ама немам никакви симптоми од типот често мокрење, или да не можам да се додржам. Гиникологот ми е отсутен до 6 ти и ми е мисла голема. Дали некоја има слично искуство. Некако ми се чини млада сум за да дојди до таков проблем, а можеби и не со оглед дека имав тежок порагај. Да знаев дека ке пројдам вака како што пројдов со природен порагај, дефинитивно ќе одев царски. Опоравувањето ми беше хорор и уште трпам последици.

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.945
    Мајки дали после пораѓај сте имале проблем со циркулација на нозете?

2 месеци поминаа а студот во стапалата и подколениците не ми поминува. Дури болка чувствувам, мислев од умор ми е болката, бидејќи сум се на нога, и чорапи носам но незнам дали и други имале ваков проблем.
    Стапалата ми се топли а мене ми студе(facepalm)
    Не примав никакви анестезии на пораѓај, природно сум породена.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Истото ми се случи и мене. 3 месеци после пораѓај забележав нешто како пролабирано низ вагина. Од памет се извадив, мислев се симнала матката или друг орган. Викенд беше ни кај да одам ни кого да прашам. Понеделникот отидов на дежурен пошто матичниот немаше термин и таму ми кажаа дека е гранулационо ткиво создадено таму каде што не зараснала добро епизиотомијата со спекулум и пеан ми го отстранија. Господ го видов, не од болка колку од нелагодност, се препотив и бев пред колапс, како уште еднаш да се породив. По интервенцијата ми ставија вагинално една топка со гази со врвче кое висеше надвор и вечерта го извадив сама дома.
    Многу лошо искуство поминав.

Туку мајки да ве прашам колку време ви траеше првата менструација после пораѓај?
    Јас добивам прв пат после 7 месеци откако се породив. На 1 почна да ми пробива на 2 септември добив убаво и еве уште ми трае нема абер да запре. Не е обилно ама си трае. Утре имав закажано брисеви и ПАП, ама ќе треба да ги одложам.

13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    7.823
    Јас уште немам отидено да ме видат докторот ми беше на одмор. Оваа недела ќе одам. Леле се надевам нема да е такво нешто, искрено по тоа што го издоживеав по порагај не знам дали сум спремна уште нешто да истрпам да ми прават долу така на живо.

14. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Не е болно воопшто, мене само ми беше многу непријатно. Може и само да отпадне како кај една познаничка што ми кажуваше.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    45.128
    Колку време по породување може/треба да си направам гинеколошки преглед, пап и ехо?

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    7.823
    Па после 40 дена се оди, ако ти има престанато крварењето, мене прво ми направија микробиолошки овде во србија, а сега ке одам за папа. Бебе има 3 и пол месеци, ама тоа е до мене требаше порано :$

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.808
    Допаѓања:
    23.547
    После 6 недели пиши на отпусната листа кај матичен гинеколог, со првото бев по 2 месеци точно, како што пиша Ceneva кога ќе ти престани крварењето.

18. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892
    по пуштање дома кога ви беше првиот преглед ?

19. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    После 40 дена мене ми беше.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Aries0999

Aries0999 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Дали е нормално по природен пораѓај едната страна кај што сум шиена ја осеќам како подуена поиспакната или отечена не знам ?