Форумџика на годината

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    2.919
    Дали користите нешто за против болка како кетонал или слично?

2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.101
    Допаѓања:
    72.554
    Не сум породена во Македонија ама со двете деца добив терапија од болницата за после пораѓај за болки, пробиотик и за столицата. Кетонал мислам дека не ако доиш.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    1.636
    Сте чувствувале ли притисок доле? Ми се случува често на мокрење да имам како притисок доле, на усните и на самиот отвор… понекогаш е и болно ни повеќе и непријатно. Веќе месец дена како сум породена природно.. ви се случило ли? Или инфо што би можело да биде?

На Boojjana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    25
    Прашање до тие што сте природно породени - на местото каде што е раната имам мало топче розево - како штипната кожа, незатворена (веројатно неубаво зашиено). На изглед е слично на хемороид само помало.
    Дали со тек на време се повлекува? Како го третирате? 3 недели како сум породена и уште не е затворено, боли и пече не можам да седам ни да функционирам нормално. Совет?

5. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    Promivka so čaj od kamilica i sol, onaka cela šaka sol na 2,3 kjesički čaj, voda u edno tenđere od litar, litar i pol.
    Jas posle epiziotomijata, a dva pati za četiri sati me sečea i šiea, druga prikazna, samo so toa se odmivav, prvo so mlaka čista voda, pa so toa, se razbira ne vrelo, mlako da e, oladeno, i ostavav 10 tina minuti da se isuši, taka se šetav po spavakja/fustan po doma bez gakji, za mesec dena super beše, ama tek za šest nedeli ubavo zarasna
    I otkako kje se isušeše taka si stavav mrežasta vloška a pred toa si prskav so sprej octenisept
    A za sednuvanje, edno 6 nedeli ne sednuvav normalno, se na strana

6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    1.149
    Мене ми се провлече цело ткиво од епизиотомијата после 2 месеци од породувањето. Исто настанало од неубаво зашиено вероватно. Ми го отстранија на бокс со спекулум и пеан. Безболно беше ама многу незгодно. Може и само да отпадне. Тоа е гранулационо ткиво. Нема нерви, страно ткиво.

7. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    25
    Неполни 40 дена од спонтано породување прокрварев пак и осеќам благи болки ментруални. Како да знам дали е чистење или циклус? Иначе после пораѓањето крварењето ми прекина после 2 недели.

8. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    3.633
    Колку дена трае обилното крварење после природен пораѓај? Како ја третирате раната, дали само промивки со вода или и нешто дополнително?

9. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    1.245
    Јас промивки со вода правев и еднаш на ден мачкав со јод првата недела. Кога паднаа конците, мислам после таа прва недела отприлика, освен промивките со вода, мачкав и со кантарионово масло по еднаш на ден, а јод веќе не ставав.
    Да се редактирам за крварењето, јас и немав некое обилно крвавење, ама отприлика две недели, може некој ден плус траеше.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    Kaj mene edno 4 nedeli, do kaj 6 nedeli skroz prestana. Konci mi vadea, ne padnaa sami pošto gi imav mnogu mnogu:sweat:

11. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Јас ставам кантарион на влошката,многу ми помогна и брзо ми заздрави раната.Јас сум породена пред десетина дена,ко ништо да не било

На pravnicka_2604 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  12. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    3.633
    Го купуваш маслото од аптека или дома правено? Знам баба ми на времето правеше дома и за било каква рана помага ептен.
    Јас две кончиња имам ама сепак боли осеќам притисок некој, тешко станувам и на седење мислам ќе ми пукнат конците, такво чувство имам:worried: ептен пресна е раната.

13. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    Kje pomine, ja 12 imav na dva pati sečeno za 3,4 sati, eve vtoro čekam sega.
    Kamilica čaj so sol promivka mnogu pomaga. Dve tri kesički čaj da zovrijat, polna raka sol vo žeškoto stavi, oladi do tolku da bide taman kako voda za banjanje što ti odgovara ili mlako ne skroz ladno, promij se so toa sekoja večer, neka de isuši, prsni octenisept sprej.
    Mene toa mi pomogna

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.246
    Лелеее се породи? :inlove::inlove::inlove:
    Честито, живо, здраво и лесно опоравување :l:

Јас со првото сум природно, големко бебе, мн сецната и два пати ме шиеја... а ништо не мачкав, не прскав. Само на секое одење во тоалет, се миев со водичка.. Дури на почетокот кога одев да мочам, мочав и се миев во туш :lol: Мн брзо ми заздрави раната :) Инаку тегнење, притисок, потечено, чешкање после неколку дена.. се е нормално...

На WhiteCat33 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  15. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    3.633
    Фала за советот, ќе пробам дома, сега за сега во болница туширање само со вода и кетонал ми даваат за болката..
    Даа, се породив, благодарам многу:l:. Дочекав 38+3:lol:. Пораѓајот ми беше ептен брз, во 12 ми пукна водењак, наеднаш јаки болки на краток интервал и во 3 родив. За пола саат се отворив 8 прста, се чудеа овде дека сум прворотка:rofl:. Иначе осеќам оток, уште не сум се погледнала што се дешава доле, др вика супер е:rofl:.

На honey95, senza.parole, Feniksgirl и 6 други им се допаѓа ова.
  16. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Од аптека го земам ,околу 110 ден е

17. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    1.085
    Еее браво, браво:inlove:
    Честиткииии живо и здраво да е бебчето, тебе побрзо опоравување ти посакувам!:hug:

Секој ден ќе си подобро, сепак цело бебе има искочено од таму:D

18. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    3.633
    Благодарааам :hug:, дај боже сите да поминете лесно и брзо:l:. Иначе во право си, тука може дека ми е досадно, ама дома со бебче заедно нон стоп дури и ќе заборавам дека ме боли нешто:D.

На Marsi* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    1.169
    Majki posle porajgaj venite na race i noze mi se zgolemeni, epten mi se poznavaat. Pominati se 18 dena od porajgaj ama seuste stojat taka. Treba nekoe ispituvanje da napravam?

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ќе се повлечат тоа е од зголемена циркулација. Притисокот добар ти е?