Закрепнување после пораѓај

Discussion in 'Бременост' started by Eli23, Nov 22, 2015.

1. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Да знам, денес и оно е кенкаво цел ден од мене. Убав ден :*

firequeenn likes this.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Мене ми зема на прв преглед после пораѓај одма. Иначе може и да не е добиено. Ми се деси и мене така во јануари капка еден ден и толку, еве помина и фебруари немам добиено.

snowwhite.24 likes this.
  3. Miy3

Miy3 Истакнат член

Zdravo zenski, kako vi odi zakrepnuvanjeto posle poragaj? Od koga prv pat posle poragjaj zapocnavte so odnosi so soprugot i dali osekate nekoi bolki/suvost/pecenje, ili normalno vi e sè kako porano? Koga za prv pat pravevte kontrolna krvna slika/brisevi?
    Pozdrav

Dona99 and AnaMarrie like this.
  4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Со односи ми рекоа после 40 дена, тогаш беше и првата контрола и рече слободно можеш. Нормално е дека боли после породувањето, треба време да закрепне телото но и да се опуштиш. Либидото ми е сведено на минимум, што е нормално целосно сум фокусирана на бебето, навечер се буди често не сум ни наспана асално. Со време полека сѐ ќе се врати на старо. Не треба форсирање за ништо. Брисеви ми рече докторката на 6 месеци после породувањето, така да тогаш планирам. Крвна слика не сум направила, а треба искрено но некако не наоѓам време. Исто и ехо на гради треба, зошто помина веќе една година.

Miy3 likes this.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Кажете ми вие кои имавте гестациски дијабет, дали знаете после колку време од породувањето треба да се врати во нормала? Се плашам да не ми остане, зошто поминаа 5 месеци, вчера мерев после јадење пак се качува над 9. Иако сега пазам на јадење, но не толку колку во бременост, зошто со доењево имам потреба повеќе да јадам и знам некад и бело тесто и малку благо од време на време.

Last edited: Mar 3, 2025
  6. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Здраво, сакам да прашам колку време крваревте? Јас сум 10 дена породена и веќе ми завршува, не знам дали е во ред ?

7. Marge

Marge Популарен член

Кај мене вториот ден после пораѓај се нормализираше шеќерот. Ми беше баш напоменато да си јадам најнормално одма после пораѓај, за да се види точно и беше нормален. Не би требало 5 месеци после пораѓај да биде сеуште висок. Плус мене ми кажаа дека доењето и дополнително го симнува и дека е пожелно да се направи повторно тест кога ќе се заврши со доење за да се види реалната слика.

Laura7 likes this.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Секое тело е индивидуално. Јас 4 недели крварев.

GIGI69 likes this.
  9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Може пак ќе почне крварење. Кај мене варираше. Таман викам при крај е, почна како чешма да тече. Едвај стигнав до тоалет.
    Иако секое тело е различно.

10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

40dena

11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Точно 40 дена.

12. Laura7

Laura7 Истакнат член

Па баш и мене тоа ми е чудно, знам доењето троши калории и со тоа и влијае и на шеќерот, плус сега и се движам цело време и пак ми е висок после јадење нешто благо или бело тесто.

13. Marge

Marge Популарен член

Најубаво да провериш, иако е во ретки случаи, сепак понекогаш знае и да остане. Мене уште во првата бременост ми кажаа секогаш да си имам во глава дека сум кандидат за дијабет и дека може после години, ама за разлика од други, имам големи шанси да развијам и дека всушност гестацискиот е показател за тоа. Еве сега сум втор пат бремена и скоро 100% сум сигурна дека пак ќе имам.

Laura7 likes this.
  14. pamelche

pamelche Форумски идол

Терезино масло каде да најдам, онлајн што гледам секаде е out of stock.
    После првиот пораѓај само тоа ми помогна за епизиотомијата, сега да знам каде да го праќам маж ми во случај пак да ме сечат.

15. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Да во македонија го нема веќе 3 месеци.Провери Косово.

Bebence2025 and pamelche like this.
  16. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Здраво. Да ве прашам после пораѓај како бевте со притисокот? 4 недели кај што сум породена, се средува после 40 дена или не?
    Бев на интернист, ништо конкретно не ми кажа, утре ќе ми стават 24ч холтер па ќе видиме.
    Искрено страв ме фаќа, се крева до 140 големиот а малиот до 100

17. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

А зошто не се ставиш на терапија? Секундарна хипертензија е, сигурно глава те боли. Имаше и пред пороѓај висок притисок или сега ти се јави? Знам со царски дека беше.

18. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Веќе се поминати 48 дена од пораѓајот а јас уште крварам. Таман почна да завршува пред 10тина дена, од вчера пак почна да тече и тоа пообилно, како добиено и баш свежа црвена крв. И пишав одма на докторката ми рече да и пишам за два дена како сум. На прегледот во 6та недела се беше супер, тогаш и ми привршуваше, ми рекоа дека немам знаци дека сега за сега ќе добијам… и еве не знам сега што би можело да е ова. Ќе се слушнам со гинекологот утре секако, ама да прашам да не имате некое слично искуство?

19. Larea

Larea Истакнат член

Да, кај мене беше така. Таман мислев дека престана и дека почнува жолтеникавиот исцедок почнав пак да крварам и се ми се фати два месеци по породување да крварам. Неколку дена беше обилно и вториот пат ,после беше по малку ама сепак носев улошка, после прејде во жолт исцедок. Не беше добиено, добив после 6 месеци.

20. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Значи возможно е да се крвари подолго а да не е нешто страшно:) и гинекологот ми пиша дека е нормално да почне да прекинува па пак да почне ама мене ме загрижува тоа што скоро веќе 50 дена ќе фатат. Ќе видам утре што ќе каже, фала ти на споделеното искуство!

Larea likes this.