Незнам дали е за овде прашањето, ако не е преместете. Значи од пораѓајот е поминато 10 години ама е поврзано со тоа: значи се случува на моменти да ми поминат гасови т.е воздух како да е од делот кај што сум шиена бидејќи бев природно па ме имаа сецнато па шиено и тоа не можам да го контролирам значи пример во првите денови од периодот кога е најинтензивно и онака понекогаш несвесно се случува или пак понекогаш во тоалет при напор. Бидејќи не ми било проблем и не било често не обрнував внимание сето ова време, ако нешто ми текна да се информирам по нет, па испадна дека може да имало фистула па тоа да предизвикувало чести инфекции а јас често имам вагинални инфекции. Ме интересира дали на некоја и се случило истото да се посоветуваме, веќе сум исплашена и прочитав дека освен оперативно никако не се решава а било препорачливо да се среди да не се остава така.. Ако некоја знае нешто околу ваква ситуација секој совет и мислење е добредојдено.. По некое време веројатно ќе се консултирам првично со гинеколог а дотогаш ќе си мислам само ...
"Да, апсолутно е можно и многу често да се појави струење на воздух од вагината без да постои фистула. Во медицината, ова неволно испуштање на заробен воздух се нарекува вагинален флатуленција (или народно кажано „квифинг“). За разлика од фистулата — која претставува абнормален тунел (канал) што пропушта цревен гас — нормалното вагинално струење на воздух е целосно безопасно и нема мирис. Зошто се случува струење на воздух без фистула? Вагината е мускулен канал кој природно се шири и се релаксира. Воздухот лесно може да се зароби во наборите на вагиналните ѕидови и потоа да биде истиснат надвор кога телото ја менува положбата. Најчести причини се: Сексуална активност: Движењата за време на односот делуваат како пумпа која внесува надворешен воздух во каналот. Тој воздух се испушта кога ќе ја промените положбата. Вежбање и истегнување: Движења кои ја отвораат или навалуваат карлицата (јога, чучњеви, трчање) природно овозможуваат влез на воздух во вагината. Ослабени мускули на карличното дно: По породување, со стареење или поради хормонални промени, мускулите може да се опуштат. Ова го олеснува заробувањето воздух при секојдневни движења. Гинеколошки прегледи и тампони: Користењето тампони, менструални чашки или прегледот со спекулум кај гинеколог внесува воздух кој излегува подоцна. Како да ја препознаете разликата? Карактеристика Нормално вагинално струење на воздух Воздух поради фистула Мирис Целосно без мирис. Често има непријатен мирис на столица или гасови. Кога се случува За време/по секс, вежбање или промена на положба. Може да се случи наизменично и без причина, или при празнење на цревата. Искуцедок (секрет) Нема, или има нормален, проѕирен/бел вагинален секрет. Може да биде придружен со траги од столица, гној или кафеав секрет. Болка/Иритација Целосно безболно и безопасно. Може да предизвика болка во карлицата, чести уринарни инфекции или иритација на кожата. Ако струењето на воздух што го чувствувате е целосно без мирис и без болка, најверојатно се работи за нормална појава, а не за фистула. За да ви помогнам со поточни информации, кажете ми: Дали ова ви се случува посебно по вежбање/секс или целосно по случаен избор во текот на денот? Дали имате какви било други симптоми како непријатен мирис, болка или необичен секрет? Зошто се случува сосема случајно во текот на денот? Воздухот може да влезе во вагината при најобични секојдневни движења за кои не ни размислуваме — како што се станување од стол, седнење, брзо одење, кашлање или едноставно вртење во кревет. Тој воздух останува внатре сè додека не направите некое друго движење кое ќе го истисне." Еве што вели Чат Гпт, значи можело и да не е фистула и според ова пологично е да не е, дека нели фала Богу само воздух е, па се надевам дека навистина немаме причина за грижа иако е непријатно чувството.. Секако јас посакувам да е така ама незнам за сигурно.. Ти благодарам што сподели да знам дека не сум само јас..
Mene za ova mi imaat kazano samo kegels da pravam. Imam poveke poragai i odev na fizikalna, i navistina mi pomogna