Леле исто. Мислев дека сум единствена хахаха Не ме болеше стомак туку баш надворешно кај што е раната имав некоја болка, печење чудно... и тоа највеќе први два дена од менструацијата.
Се породив со царски. Од кревет станав неколку часа после тоа. Утредента станував почесто. Станувањето од кревет ми беше најтешко. Онака скроз се опоравив за 10 дена. Секој ден по малку. Раната воопшто не ме болеше во ниту еден момент. Ме болеше само грбот. Десетиот ден веќе се чувствував нормално и можев да функционирам нормално. Се трудев да станував што почесто иако беше претешко, но таков совет ми беше даден, верувам и поради тоа побрзо закрепнав. Во тек на тие 10 дена колку што бев активна, толку и одмарав. Значи накратко: станувањето од кревет ми беше кошмар и вечност, и единствено што ме болеше беше грбот, кичмата.
Majki sto stenporodeni so carski,po kolku vreme ranata vi pomina,jas tri meseci sum.porodena seuste ne sum oporavena,doktorot vika normalno e
За двете деца сум породена природно,без анестезија. Станав веднаш шром мевпрефрлија во соба, значи после тие два часа под надзор во сала. Се чувствував како после тренинг, истрошено но полна со енергија, како да ви објаснам (спортист ќе ме разбере За првото имав класична епизиотомија, сецната и со неколку кончиња, а за второво само малку површински пукна кожичката, па ми ставија едно конче колку да се знае дека сум родила Проблем ми се случи за првото неколку дена откако си дпјдов дома, раната ми се воспали и морав утро вечер на промивки на болница да одам.. Тоа малку ми го оддолжи опоравакот, иако друго се ми беше ок.. Од сам почеток дома инаку функционирав, само што не можев да седнам убаво.. За второво супер сум, кончето ми падна уште додека бев на болница, се е во ред со раната.. Се чувствувам убаво, без некои поголеми потешкотии.. Забележав дека кога матката контрахира вториот пат, многу ме болеше стомакот..,за првото не се сеќавам на ваквс болка..
Мислам дека после 6 месеци полна да не ми е језиво да ја допирам. Осет немав долго во тој предел, а еве и после 2 години 4 месеци на мал предел на стомакот околу раната уште не чувствувам ништо. Веројатно така и ќе остане. Кога се допирам сега уште не ми е исто. Научив да живеам со тоа дека никогаш нема да ми биде како порано.
И ден денес ме заболува раната од царски )) после 2ипол години на промена на време обавезно дури и ме сече некогаш...царски за "царици" )) опоравувањето е споро и макотрпно барем за мене беш така а имаш бебче за кое треба да се грижиш и да му се посветиш неможе да се исфорсира закрепнувањето,треба време да помине јас станував цело време после операцијата после 12 часа прво станување а истоот ден станав 5 пати и 5ттиот пат малце фалеше да паднам @irenadaniel ќе се опоравиш не се секирај само треба време.... не се форсирај никако тоа е царскиот..време ќе биде
Mene mi e vtor carski,znam deka treba vreme i po pet godini uste imam bolka ama ovaj rez sega od pred tri meseci mnogu tesko mi se oporavuva,ostanav po bolnici polna so strav da ne mi se aluci neato a doktorite vimaat bez gajle normalno e a jas imam isedok toa bilo limfa i konecot bil debel trebalo vreme da se razgradi ,osven betadin i sprej neznam so da stavam samo da pomini pobrzo
Kade se porodi? Jas imam rana kako vikaat sega po novo lepena so konci koi sami pagaat ama sepak bev na kontrola da mi gi izvadi koncite na pocetok sto mi se taka mi kaza doktorot i otidov mozebi poveke vreme treba seceno vtor pat na isto mesto imav lepenkaso koja se banav i mozelo da ja natopis ranata am posle toa ubavo da ja isusis si znaws veke jas vo kakvobunilo bev ne go ni slusav doktorot pa nedela dena ne ja namokriv ic so kesi vrzuvaj pusti toa bese....so da ti zboram so lesno neka e ma da aki se somnevas sepak pojdi na doktor i vtoro mislenje
Многу ќе сум офф, но морам да пишам дека ме радува што те читам пак, особено трудна! Со лесно да поминеш! И ајде дружи не почесто во темиве!
Vo plodnoat se porodiv i tamu odam na kontroli,ama pak mi e strav zoato taka mi linej limfa ili ao i da e veke neznamke pocekam uste malku ako ne pak ke otidam
Posle skoro 6 meseci posle poragaj so carski rez, poslednite 2-3 dena, osekam vnatresno nekoja tapa bolka, ne me boli mnogu no nekakov diskomfort na levata strana vnatresno. Dali mozebi deka vremeto se promeni, eve tie 2-3 dena pak zaladi, od mnogu toplo, pa i dozdlivo...od promenata na vremeto? Majki, vie sto ste porodeni so carski ja osekate li ranata pri promena na vremeto?
Јас не. Брзо ми зарасна.Првите 5-6 месеци ми беше утрнато местото над и под раната. Неможев ништо да трпам, на сите гаки им ги исеков ластиците. После тој период најнормално ми е местото. Еве две години поминаа воопшто не ја чувствувам.
мамички јас имам едно прашање, породена сум природно веќе 4 недели, немам никаков проблем со раната се ми е супер, само што после пораѓањето и толку поминато време мене стомакот се уште ми кркори,ми бучаат цревата, немам апетит за јадење, ми пречат мириси од јадење. Некој совет нешто да ми дадете доколку има некој слично искуство. Поздрав и пријатен ден
Знаеш до каде се подместуваат цревата и се во стомак комплетно во бременост?! Колку време му треба на телото да се адаптира во бременост, толку му треба и после бременост. Нормални се тие промени. Не се грижи, уживај си со бепчето.
После првиот царски станав после 12 часа и после престојот во болница трчајки по скали се качив накај дома дека врнеше хаха, прилично брзо се опоравив, не осекам никакви промени кога се менува времето, едино после царски 3-4 месеци ми беше отрпнат стомакот што не ми пречеше воопшто. Дај боже така да поминам и сега и сите така да поминете после царски баш царски.
Мамички имам едно прашање до вас во врска со првиот гинеколошки преглед после пораѓај...веќе сум месец и половина откако сум породена природно,сега треба да одам на преглед за да видам дали е се вратено во нормала...како изгледа прегледот? Прашувам зашто после тежок пораѓај мислам дека и тоа ќе биде тешко
@wannaBeMomma @Kitten ви благодарам за одговорите Ајде ќе видиме тогаш како ќе реши мојот гинеколог ...се надевам дека ќе биде лесно