Мајки за колку време се опоравивте, да можете нормално да станувате и одите. Мене ситуацијава малку ме плаши, три дена поминаа ама многу тешко се движам, цела сум згрбавена и одам многу споро..многу ме боли.
Една недела отприлика, после десетина дена бев како нова. Па и станувањето седнување ми беше најтршко ,кога ќе се раздвижев веќе беше полесно исто и свртувањето од една на друга страна.
Здраво , сакам да ве прашам за раната од кога можам да мачкам кантарион ? Уште ми е пресно 6 ден ми е и имам едно конче на крајот што не ми кажаа а и не прашав дали само треба да падне или ... фала ви
@ada21 јас прашав, ми рекоа со ништо не треба да се мачка, напротив треба да се суши и проветрува. Мене на едно место ми се зацрвени и малку воспали. Бев на контрола кај матичната, др исто ми кажа ништо да не ставам. Туку да ја оставам да дише и ветрее. И најлогично ми е, времето е многу топло, па ако е затворена или мачкана може да загнои. Јас низ дома со спуштени пантолони под раната шетав и на тераса секој ден седев со отворена рана. стварно местото каде беше воспалена брзо се исуши и смири и конче излезе од таму. Туку јас заборавив да прашам др, колку време после царскиот смее да се почне со физички вежби и спортување? Знае ли некој?
Кончињата сами ќе си паднат. Ќе помине некоја недела и да не се исплашиш ако начекш и на влошката конче и внатрешни кончиња ќе си паднат сами. Раната со ништо не се мачка, не поготово со кантарион на 50степени да се спури. Нема ни потррб од мачкање, незнм само кој тоа те советувал да ја мачкаш раната. Едино нешто со што се мачка е Бетадине во болница што мачкаат, па дома и во самиот испис не пишува за мачкање ниту пак на визита кога ти одобруваат дек си супер и дека те пуштаат не кажуваат за мачкање, не поготово со кантарион. Раната тррба да дише, се тушираш секој ден па и по неколку пати без да ја трљаш со шампон, само благо нежно со дланката ја измиваш со чиста вода. Ја сушиш со тапкање со пешкир и тоа е тоа. Во однос на муабетот со мидер, само визуелно помага. Еве ја сестрами 2 г поминаа сеуште е со стомак, а мидер до ден денес носи Имам пријателки кој ниеден ден не ставија мидер па родија по 2 деца царски и рамни стомаци имаат. Сепак треба и најмалце 9мес да се примети разлика, 9месеци сме биле трудни....така кажува секој доктор. И богами пред некој ден стаив мидер и аууууу на топлово и мидер .... абе се препотив. Башка и ако е бебе на ексклузивно доење ( ние сме само на доење ) е богами мешето ќе си го имаме уште некој месец.
Pa ne mi kaza nikoj. Vo bolnica rekoa se e ok da se banjam slobodno samo prvo ranata da ja isusam so posebna krpa ili gaza da ne bide nakvasena i vlazna. Jod moze povremeno ako sakam , a za kantarionot sum citala deka e dobar za zarasnuvanje na rani da ne se poznava luzna mnogu zatoa ve prasav . No stom taka nema da stavam vo nikoj slucaj . Fala vi na sovetite . Ve guskam
Кога веќе спомна за какањето, после секој пораѓај е толку тешко? Јас коа се породив со првото, коха дојде ред на тоа ми идеше да се вратам да раѓам пак само да не идам во вц
Јас немав проблем со тоа, бидејки често сум во веце имам брз метаболизам.. уште втор ден таму му викам на докторот мене ми се оди по голема, дали можам и смеам? што да правам, морав да прашам хаха и ми се насмеа и рече нема шанса да ти се оди после клизмата толку брзо.. абе викам ми се оди.. и бев нормално (единствено мака ми беше што не седнувам во други вециња, па едвај се додржав) дома исто немав проблем... немав ни хемороди иако една другарка пред да раѓам од памет ме извади: Леле вика едни хемороиди што ке ти излезат после раѓање... и многу лошо ја опиша целата ситуација, но ете не е кај сите така
Не е толку тешко само од мое искусто јас тие денови јадев само супа и пиев чај за доилки и веднаш другиот ден уште во болница се олеснив,беше малце тешко ама не како прв пат со првото,незнам дали може да намачкаш нешто на анусот како baby oil,ili ne.Инаку со второ се е полесно и порагај,и енергија имав,и одма почнав да одам,не ме болеше раната ..можев уште одма да седам ,само стомакот ме болеше малце појако од менструални болки.
За првото добив некој хемороид гратис и одењето во вц страшно ми беше... Дури не сакав да јадам кога ќе ми текнеше што ме чека.. Појдов дури 4-5ден, дома когс си дојдов.. .. А за второво ништо... Нит конче сетив, ни хемороиди добив.. И во вц појдов наредниот ден, уште додека бев на болница.. Можеби разлика има што ми беше повеќе страв за раната првиот пат.. Имав класична епизиотомија, со неколку кончиња.. А вториов пст само површински пукнсв и имав конче ради реда...
Оффф рано ми е и за пораѓај и за се ама ко ќе ми текне на одењето во вц ... затоа си прашувам со време...
Јас после цезареа имав мака и после двете породувања.. ама додека да одиш првпат, после е полесно. Хемороиди имав и после двете породувања, болеше додека не се повлекоа сосема. После беше ок.
Mene na pocetokot mi bese lesno po tecna stolica imav a sega posle eden mesec mi se se potesko i potesko podobro da se poragjam pak odkolku vo wc da odam... verojatno zaradi hemoroidite e malce bolno
Јас од страв да одам во вц дури воопшто не осеќав потреба.. Почнаа ептен да ме караат сестрите и патронажната па видов не видов отидов