Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Кичмата не боли оти мускулите на грбот биле стегнати да го држат стомакот и после породување како федер ефект ние посебните сме со силна болка.
    Ќе морам кај матичниот термин да закажам да ме препрати на специјалист.

Трпките на нозете ми поминаа од дополнително железо кое го внесувам, ова :
    https://www.docmorris.de/floradix-m...MIr4Gxrfyw4QIVleN3Ch3hlgUOEAQYAiABEgI34PD_BwE

2. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Посебноста не убива :D
    Јас го пиев овој Флорадикс од 12та недела до недела дена после породување. floradiks.jpg
    Не знам дали е истиот, ама навистина беше ефикасен. Можеби сум требала и после да го пијам подолго време- ќе си знам сега. Болки во кичма искривена од сколиоза и кифоза после породување немав за чудо ама затоа подоцна ми се појави дискус (е тоа е болка за паметење). Објаснувањето и од ортопедот и од докторот на физикална беше дека претходно сум имала силна мускулатура (вежбач бев навистина) ама како поминувало време и слабееле мускулите (не вежбав после породување) кичмата си го наплатила данокот. Лекот е само јакнење на мускулатура на грб доживотно за да може да држи кичма права. Бања и јога, тоа беше терапијата. Правам лесни јога вежби (кои не се на стомак) цела бременост и навистина има ефект. Претходно мислев дека морам да рипам и да се испотам квалитетно за да биде тоа вежбање, ама не било така -баш напротив.
    Е сега вежбање во првите година и пол за мене беше мисловна именка зошто 30 мин. непрекинат сон беше редок луксуз, така да такви совети нема да ти давам. Само преживеј го периодов па после ќе видиш сама кога ќе можеш и колку :)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    После колку време ви зарасна раната од природно породување? Јас сум породена недела дена, имам 6-7 конци заедно и надвор и внатре но уште неможам да функционирам. Не можам да седам, одам искревно. Сега се сега само едно конче е разградено, другите уште стојат.
    Се нервирам, неможам за бебето да се грижам сеуште како што треба.

4. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    10 дена, ми стана потешко при крајот кога затегаа конците пред да паднат, е тогаш дека опуштена зошто раната не боли наеднаш се штрекав. Инаку користев физиолошки раствор, прскав на влошката колку да ми држи ладно на раната и се одмивав со ладна вода после секое одење во вц. А за конците мислам само еден видов дека падна а имав 5-6 конци сигурно.

Јас мислев дека крварев само 20 дена а оно си паузираше, па почна некој жолт исцедок за сега пак да смени на црвено - кафеафкасто.
    Има ли некоја како мене што и паузирало чистењето?

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Точно недела до денес како сум породена и еве денес ми е малку подобро. Многу ме болеше, седењето и така и така, ама при одење највеќе. Среќа мм зеде одмор некој ден па ми помага низ дома и со бебето, а јас се чувствував ко паразит. :doh:
    При првиот пораѓај 10 дена точно ме болеше, изгледа и сега ќе е толку.

6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    Еве мене ми е 10 ден денес и уште ме боли, конците се пола пола разградени, малку е подобро од вчера но сеуште неможам сама да функционирам. Мислам дека никогаш нема да можам нормално да си седнам :(

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    254
    Kolku vreme krvarevte po porogaj

8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    9.246
    Претходниот пат спонтано се породив, и додека сите ми кажуваа дека з една до две недели ке зарасне раната, јас точно еден месец неможев ни да седам ни да одам како човек. Имав 9конци па на крај и ми се инфицираше раната. На крај се се реши ама веројатно секој случај си е сам за себе. Овој пат се надевам дека ке биде побрзо опоравувањето.

9. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    Еве ме денес малку подобра, надворешните конци се разградија, останаа уште внатрешните. Уште ме пецкаат но е малку полесно станувањето и одењето. Едвај чекам да почнам нормално да функционирам.

На Lolipop23 и Septemvri им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Јас многу мака имам со кичмата,насабајле многу ме боли а и кога ќе се наведнам едвај станувам.
    Незнам што да превземам дали на масажи да одам или на физикална зашто оваа болка не се трпи.

11. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    После првиот пороѓај цели 40 дена, а после вториот три недели.

12. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Пробај прво со масажи, и мене грбот многу ме болеше дека седната го доев, кога почнав со масажи одма осетив разлика

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    Се породив на 15 март раната ме болеше само првата недела но конците сеуште не ми се паднати особено имам два чвора кои многу ми пречат се надеавм дека деновиве ке паднат и тие

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.822
    Допаѓања:
    23.618
    Исто и мене, од спиналната е. Ако се наведнам со бебево в раце се укочувам неможам да се исправам.

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Не е од тоа. Јас сум природно и речиси се укочив денес скроз. Ибобруфен маст и појас одма уклучив. Ќе ја испуштев од раце.

Тоа е од мускулите на грбот кои стоеле цврсто и затегнато да го држат стомакот и после породување нема таков притисок на нив.

На fana, lackygirl и NarCis@ им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Јас мислам дека мие од спиналната.
    Еднаш и јас сум природно породена и дп пред да останам бремена кревав секој ден минимум 100 кила и немав ваков проблем.
    А и може е сано шлаг на цело оптоварување.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.822
    Допаѓања:
    23.618
    И јас осеќам дека од спиналната ми е, кај што сум боцната (2 пати) баш тука ме боли и тоа многу неиздржливо, а грбот нагоре плус ме боли тоа е од доењето од лоши позиции и од тежина на бебе (8700 грама е на нецели 4 месеци).

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Од лоша позиција плус.
    А имаш право и тежинава на нас три ни ја заеба половината. Кај мене два и пол скоро иде накај 7кг. И не ни ја ставам во креветче веќе ја оставам на спална не можам да ја кревам на два саати доење.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Ќути мислам дека подобро што се роди порано бидејки и он ќе беше толку тежок.
    И сега е машала за една недела 4 месеци а е 7.600.
    Јас ќе морам да се средам до септември на масажи да одам или на физикална ќе видам.
    Ќе се вратам на работа и пак ме чека секој ден по 100 кила кревање на ден а и незнам дали смеам толку да кревам после 9 месеци од царскиот.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ти бодибилдинг да не работиш?^_^

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.