Здраво девојки вака.. Првиот пораѓај ми помина добро освен што ме пукна малку внатре имам -2-3конци кои и после 7год кога треба да добивам мен.осеќам болка иста како кога ме шиеа, пред 4год ја родив втората керкичка исто природно не бев ни пукната ни сечена за 3ч по пораѓај станав сама и се осеќав како ништо да не било е сега сум 35н со уште една керкичка ама е цееело време карлично и ме страв мн повеќе од првиот пат, сакам природно да се породам пак двапати поминав без ножеви сега третиот ли? Размислувам за царски ви ги читам искуствата и нз што да правам... Поздрав
Моето искуство со царски баш царски. Легнав станав утредента на нога никаков проблем . Пак кога би раѓала би било царски
Kako mi se blize vremeto taka panika me faka i samo filmovi si praam. Sakam nes da ve prasam zas pojma neam... epiduralnata ja stavaat za da nemas bolki na.samiot poragaj ili za da se istrpat bolkite dodeka se otvaras? Ako sum primer otvorena poveke prsti i vreme e za poragaj dali bolkite se mnogu jaki. Sakam epiduralna no i strav mi e od nea.. a bolki.. nez kolku bi istrpila. Cela sum so prasalnici i zbunetost..
Епидурална се дава да се истрпат болките до целосното отворање, после ја намалуваат за да ги осетиш напоните. Кога ќе дојде време, ќе немаш време да мислиш на ништо. Не си создавај непотребни грижи. Со лесно!
Малку паничам. Пред два дена имав малку крв на гаќите, од крајчето на раната (царски). Вака раната изгледа сува и е милиметар делчето од кај што излегло крв. Вчера бев на дежурен во Чаир, убаво ме изгледаа и докторот и специјализантката, рекоа немаш ништо, од напор ти е ова, оди дома одмарај, убаво е заздравена раната. И еве денеска пак 2 линиички мали од по сантиметар крв на гаќите и чувствувам како пецкање баш на тоа место, не цело време туку кога седам или се движам. Прашав дали да мачкам нешто, ми рекоа не.Не работам ништо освен околу бебево. Некоја со вакво искуство? Да идам пак на лекар? Нормално е ова?
Porodena sum pred dva celi dena eve 3ta den odam, prirodno. Bez sienje, odma se krenav na noze nikakov problem imav otok samo od naponot dole no brzo mi mina. Bolkata do vcera mi mina od napred do nazad. No nes osekam kako ukocenost, zdrvenost i taka bolka vo zadnikot...znam deka od nedvizenje, so doam sedam.. gazot spleskan... probuvam da se dvizam no ne e toa toa ..cudna bolka imam kako zapek da sum imala so meseci. Nez So da praam. Sovet nesto?
Дааа, може и внатрешни да се, а може и надворешни (тие можеш и да ги приметиш полесно). Секоја втора родилка која родила природно и излегуваат, од силниот напон... Баш кумата се породи пред 2ипол м и неа и излегоа, но за месец и се повлекоа.
Auuf neznaev.. prvo vikam aj od naponot presni plus otok imav napred malku. Posle eden den se mi se povleci a ovq seuste ne.. koga dojam zas pravo sedam ni se place nemozam se mrdnam mislam. Treba nes terapija za toa ili postepeno sami mine?
Купи си од аптека маст. Има една јас ја користам Rectanal aid на Frezyderm од Зегин, и ми помага. Но да знаеш дека од сега натаму може повремено да се појавуваат хемороидите без некоја посебна причина, за жал...
Neznam dali e za tuka prasanjeto no se nadevam ke mi kaze nekoj... Kolku vreme posle poragaj (spontano) se nosat od tie mrezestite vloski. Znaci se spuriv u niv. 2 nedeli odkako sum porodena ne mi tecne obilno kako prvite denovi. Ni sepak se slucuva kako pri kraj na menstruacija pa moram da stavam.
Jas eden mesec po poragjaj po doma uste si nosam od tie, a koga iskacam si stavam obicni yup..doma gi nosam zaso mi e pokomotno, bez gaki...
Of jas ke skrenam si staiv obicna vloska nemozam uc so ovie. Da zgodni se meki ama nervozno mi e. A dali vi se ima sluceno da ve cesa dole. Mene mhogu me cesa. Sekoj den po nekolku pati se mijam ili ako imam vreme pri sekoja nuzda ako ne so vlazno ama me cesa mn. I se mislam od vloskite mi e nez... se mislam dalu da se odmijam so caj od kamilica ama pa dane mi e us rano od ranata 2 nedeli ima od porahajpt samo. A ne sum siena.
Со причина се препорачуваат мрежестите влошки. Ако од нив се спуруваш, што останува за другите влошки, бетер е. Чешањето е веројатно заздравување на епизиотомијата, ама до толку не верувам. Можно е да е од обичните влошки.
Вториот пороѓај воопшто не употребив мрежести влошки, ама имав само еден конец, немав обилно крварење, плус септември, ми беше топло. Ти не си ни шиена, немаш потреба од мрежестите. Ако е мало крварење, може и со секојдневни да поминеш.
Се надевам ја погодив темата, породена сум 7 дена, природно, малку пукнав и ме зашија. Додека бев на болница прегледите беа ок, крварењето нормално. Денес на влошката ми испадна едно како топче згрутчена крв, како желе Болки немам никакви. Ќе се јавам кај доктор утре, на 40 дена ќе одам и кај матичната ама ова страшно делува. Некој со вакво искуство??