Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За менструација е ептен индивидуално. Може да добиеш одма, може за една година па и повеќе. Види, има цела тема посветена на тоа.

2. ana.nl

ana.nl Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2013
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    31
    A kolkav vi e rezot? Mene mi e od edniot do drugiot kraj na stomakot jas ni helanki ne mozam da nosam a ne mider :( blaze vas ko si mozite taka

3. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    Јaс имaв леснa бременoст, лесен пoрaѓaј, бебетo е мнoгу мирнo...сaмo еднaш вo 3месеци имaше грчеви пa зaтoa и јaс сум супер.
    Е бидејќи имaв лoшa крвнa сликa уште не мoжaм дa се врaтaм вo нoрмaлa. Ми се врти и честo ме бoли глaвa.
    Крвaрев 10тинa денa и пoсле еден месец дoбив менс. И еве бебушкa е 3месеци, јaс три пaти имaм дoбиенo и тoa без зaдoцнувaње, тoчнo нa 28денa.
    Единственa лoшa рaбoтa е штo ми се пoјaвијa хемoрoиди.... :/

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    На исто место сме породени со @m.i.g , мојот рез е според мене мал, околу 10 сантими, и е многу долу неколку прсти под линијата на гаќите па затоа нема болки со мидер.

На m.i.g и ana.nl им се допаѓа ова.
  5. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Мене ми е многу долу, значи и ниски гаќички да носам се над раната. Толку е околу 10цм како што ти кажа и @kristina.k мене уште на болница другиот ден ми ја одлепија газата и така си терав...јас почнав дури и да вежбам :$ пред колку време си породена и каде? Јас утре 4 недели ќе правам;)

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Жени, јас после пораѓајот крварев околу 35 дена и престанав одеднаш и 10 дена немаше ништо, денес кога отидов во тоалет се бришам и гледам крв, можно ли е да ми дошла менструација или уште се чистам? Си тече нормално како мензис па затоа не збуни...

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Можно е да е менструација. И јас добив по 40тина дена од пораѓај.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ај да си пишам одговор конкретно на темава.

После породувањето (царски) физички бев воглавно ок... раната ми беше супер залепена. Во болница ми го извадија катетерот после 14 часа од операцијата и тогаш прв пат станав (кој хорор!)... и од тогаш натаму, без катетер, морав сама да си станувам за до вц, па секое станување беше се полесно.
    Кога дојдов дома уште од одма со маж ми ја капевме малата, се наведнував, ја држев, немав некои големи болки... ама сепак, не го правев сето тоа со голема леснотија. Особено кога ќе лежев подолго време, ми беше потешко да станам. Си мислев, блазе си им на оние мајки на кои толку им е лесно после царскиот...

Сега, после скоро 11 месеци различно гледам на работите - веројатно и јас бев една од тие мајки штом можев да правам скоро се, ама тогаш ми делуваше како никогаш да нема да помине, ме нервираше раната... језиво ми беше, не можев да се истуширам раат...
    Од денешен аспект, ме нервира што уште има делче од стомакот што ми е како туѓо, ама знам дека е нормално и претпоставувам ќе остане така.

Психички... уште во болница бев безвезе. Не знам што очекував. Веројатно после толкава еуфорија и среќа, не можеш лесно да се соземеш. Огромни ескалации на контрастни емоции... јас па преемотивна... хормони... сето тоа си го направи своето. Искрено, не наидов на некое големо разбирање од околината, што ми правеше на моменти да ми е потешко. Имав веројатно некои очекувања кои беа идеализирани. Можеби па и другите имале некои очекувања од мене кои јас не ги исполнив. Не знам. Знам само дека прв пат искусив толку многу среќа, што буквално болеше! И цела бременост а и после породување ме мачеше минливоста на животот. Почнав да размислувам колку ми значи детето, да правам аналогии колку јас сум им значела на моите, па како еве сега јас имам дете, па на моите како брзо им летнал животот... па и мене така... дека после дете животот не го мериш во години, туку во прв заб, прво седнување, прво проодување, прво одделение, матурска... и додека се свртиш, прво внуче...
    Имаше други моменти во кои се секирав дека не ми е исчистено, дека немам време ручек да направам, па се нервирав дали кога дошле гости на повојница имав спремено како што треба... многу глупости ме мачеа. Блесава. Сепак, мислам дека беше до хормоните...

Имав желба за секс уште првата недела, ама од желба до реализација поминаа 3 месеци. Прво, крварев 47 дена... а после... повеќе беше околу детето, бев преморена од доењето навечер, не се чувствував убаво во сопствената кожа, од тој чајот за доилки целата мирисав на грчко семе...

Но, после 4-5 месеци подруго е. И детето е друго. Станува се поинтересно по дома, хормоните спласнуваат, бебчето е веќе мало човече што лази, писка, има интерактивност... Можеби па и не се работи за закрепнување, можеби едноставно е навикнување на настанатата ситуација и прилагодување на секојдневието. Во секој случај, ова е едно од искуствата кои ме променија како човек. И покрај сите емотивни и физички бури, не би го пропуштила за ништо на светов.

На LittleLilit, mamaJana, LUCERKA и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Тоа сега крвариш? Оди на гинеколог. Исто и мене и на Мариз ни се случи, и на двете ни беше дадено капки да пиеме да престане крварењето, па добив регуларно после 5 месеци.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А зошто нели е нормално да сум добила менструација? Зошто капки да престане крварењето?

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Не сум лекар за точно да ти одговорам...Веројатно се уште не е дочистена матката, и ми нема логика за една недела да успеал да се обнови ендометриумот за да дојде нормален циклус. Јас 40дена крварев, па закажав на гинеколог за прв преглед, и таман додека го чекав терминот за преглед, поточно после 10 дена пак почнав по малце да крварам. На прегледот матката не беше вратена во нормала па ми даде капки кои се пијат само ден-два (да се запре крварењето) и ми закажа контрола за еден месец.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Eve i jas da kazam nesto, da se samoiskaram, 8meseci i uste na ginekolog ne sum otisla :x

13. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Мислам дека тие што се со царски ке се принајдат ви добар дел од ова. Јас да сњ пронајдов, уште фали тоа дека денови се обвинував зошто со царски а не природно, па уште и мајтап пд околината како сум останала девојка дека не сум родила од долу.

На lovely.lady му/ѝ се допаѓа ова.
  14. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Ставив мидер добри 20саати го носев, и сега ме боли операцијата. Незнам колку време да го носам и дали воопшто ќе има ефект?

15. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    jas gi stavam okolu 10/11h i go vadam nakaj 22h pred spienje :) Mislam deka ima efekt..Ako mozes da nosis nosi si, a kako mislis te boli operacijata? Mislis na ranata? Koga si porodena? Jas posle 40dena pocnav da go nosam i eve veke skoro 4m ke pravi sin mi i uste si nosam mider samo sea zenav pomali br posto toj prviot mi e veke golem :D

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Mislam ne e normalno da krvaris na primer 30 dena od poragjajot, pa posle nekolku dena da dobies menstuacija, kaj moze matkata za tolku kratko vreme da go popolni zidot za dobivanje... Jas togas ne razmisliv ubavo mislev e dobieno ama koga pocna i cista krv da tece, a i vekje 10 dena mi traese i bev na gin i ne bese dobieno, pa so kapki moraa da mi prekinat, duri i pri pregledot vaginalno ona mi ja dopirase matkata i me bolese nesto i bas rece eve tuka te boli taka... Uste ne bese vratena matkata... Jas i tezok poragjaj imav so golemo bebe (pa i revizija mi pravea), baska i mi se vrati matkata nakaj kicma svrtena ne nakaj besika :/

17. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    da раната ме боли од лева страна кај што почнува резот, иначе скоро 4 недели кај што сум породена. го носам мидерот по цел ден само 2/3 саати го вадам да одморам малце.

18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Rano ti e za mider spored mene i ne e preporaclivo da se spie so mider. Nosi go preku den ama navecer ne i toa posle 40dena da si se vrati matkata...

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мириз кај мене е случајот таков. После крварењето си добив најнормално. Оттогаш добивав редовно. Најдобро е @kallias да си се консултира со својот гинеколог да не ја плашиме дека не е во ред тоа.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Po pienjeto kapki posle 28dena si dobiv normalna menstuacija koja traese 6 dena, najubavo ako krvari povekje da odi da si proveri, jas ne cekav i na privatno si bev zasto mojata maticna e puna so pacienti..