Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    И мене ова со вежбањето ме интересира, сакам по малку да почнам постепено , мислам дека можиме , штом нема болки рани , не гледам др причина за не :?:

На ivance.. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.857
    Допаѓања:
    10.370
    Флеките oд бременoст ви пoминуваат пoсле пoраѓаj (кoнректнo за лице ме интересира) ?

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Малку ми е побледа таа една на чело што ја имам ама не скроз.

Инаку, за вежбањето што покасно, тоа подобро. Најважно е со лесни вежби да се почне како јога, пешачење, качување по скали, па после 6 месеци минимум со вежби за затегнување. Ова од мое искуство кажувам зашто неколку месеци по пораѓајот страшно ме болеше стомакот од вежбање. Сеа 11 месеци по пораѓај немам гајле.

На macalavica и Осе им се допаѓа ова.
  4. El ena

El ena Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Јаа да си прашам за вртоглавици и главоболки после царски рез.Веќе 4 месеци како сум породена а имам и вртоглавици и главоболки.Крвна слика и крвен притисок се во ред. Некој совет.

5. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Здраво женски, денес има точно 3 недели од царскиот рез. Имам две прашања што ме мачат.
    1. Конци имам уште на раната, а ми рекоа дека сами ќе паднеле не требало да ги вадат. Дали е нормално уште да ги имам после 3 недели?
    2. Имам болка во препонот и во десната нога кога одам. Оваа болка ја имав последниот месец од бременоста, сега е подобрено меѓутоа ја имам сеуште. Исто тука меѓу препонот и раната, веднаш под и до раната местото ми е како отрпнато како болно на допир ко да печи дури. На тој крај гледам конец. Исто и во десната коска тука осеќам некоја болка. Дали е ова нормално? Дали е можно да сум нешто оштетена од операцијата? (Секакви мисли ми се вртат) Зошто ме ми поминува болката во ногата сеуште? Дали е сеуште рано, можеби многу очекувам за толку кратко време?

6. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.351
    И мене ме интересира, каква сум флекава ужас..повеќето ми викаат ќе помине, ама ќе си барам некое чаре јас,витамин ц серум и некои кремчиња за флеки.

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.268
    Допаѓања:
    18.385
    Јас за флеките закажав на дерматолог во понеделник. Не се надевам нешто многу,ама бар малку од малку некој совет да ми даде.
    Исто така ќе прашам и за зголемениот број бенки во бременост и по породување.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    @Larahappy @Sofi.ja тие флекички што настануваат во бременост се викаат мелазми, еднаш на @jarec6 памтам и пишав. Некогаш исчезнуваат скроз тие промени неколку месеци по пораѓајот, некогаш само избледуваат, а некогаш си остануваат трајно. Зависно од типот на кожата, може да се третира понатаму со разни серуми, лосиони, креми за избелување или поинвазивни третмани на лицето како хемиски пилинзи, микродермоабразија, мезотерапија, кои што покажуваат најдобар ефект пошто користат коктели кои што се вбризгуваат под горниот слој на кожата. Ако зимате серум со витамин Ц гледајте да биде со појака концентрација 20-30%. Оние со 5% многу слабо би делувале. Има доста козметики за пигментации и обично се малку поскапи. Една од нив пример е Bioderma, има цела линија Pigmentbio баш за ваква проблематика. :)

На azelea, babydust, jarec6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    4.900
    Дали ви е модро над и под резот? Мојата рана е по 3цм над и испод резот модра,пред 6 дена сум оперирана.ме боли уште ме пече кога ме допира облеката а фала богу затворена е не слузи никаде.

10. Silvi00

Silvi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    30
    Дали некоја има топчиња после епизотомија и дали е проблем што треба да се интервенира?
    Поминаа 9 месеци од породувањето, со сечење-епизотомија. Два пати ми ја шиеја раната, ама не се затвори убаво пак. Има неколку топчиња што се гледаат со розевкаста боја. Ме чеша сеуште понекогаш раната, но поминува. Дали треба нешто да се интервенира пак, не можам ни да замислам повторно сечење и шиење, или може вака да си биде подотворена со топчиња, нема крварење, дали некоја поминала со повеќекратно неуспешно шиење и незатворена рана и колку време од породувањето?
    Сигурно најдобро е да посетам и прашам гинеколог, ама во ситуацијава и со бебенце не ни можам да одам.

11. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Да и мене ми беше модра, не се плаши и во болница ме предупредија дека може да помодри. Јас мачкав крема хепатромбин, но не дирекно на резот, туку околу него. За брзо време се среди.

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не верувам после толкав период дека пак би сечеле освен ако тебе лично тие ти пречат и прават проблем. Јас имав едно како топче, повеќе личеше како јазиче, значи неубаво сопиено, вишок ткиво. Не ми пречеше и низ годините си се повлече. Еве скоро 7 години поминаа, речиси ништо нема.

На Silvi00 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Незнам дали овде одговара да го поставам прашањето, првиот преглед на гинеколог после породувањето, го прави гинекологот што ве пораѓал или кај матичен гинеколог се оди? Се породив со чарски рез и поминаа 40 дена после породувањето, па незнам каде да закажам преглед дали кај матичен дали кај докторот што ме пораѓаше?

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Кај матичниот одам јас

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас бев кај докторката што ме породи.Прегледот беше со ехо на абдомен.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Не гледаат вагинално? Пример да ја видат раната до каде е, дали е се ок?

И уште едно прашање, јас сум сега во петок кај матичниот гинеколог, не би имало проблем за раната да се издепилирам со восок? Или ќе морам пак со она Вит кремана, како во бременост што ми беше страв да одам по салони.. :sweat:

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Зависи од доктор до доктор некои гледаст некои не. Мојава кажа дека се се враќа во нормала и дека е супер. А тие што се депилирале нека кажат дали смее :D јас престанав од кога останав трудна ради коронава:D

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Исто и јас, сега сакав, и не ми се оди така на доктор хахаха, некако ќе се најде начин. :D

19. martty06

martty06 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    1.729
    Јас бев пред 2 дена, кај докторот што ме породи, ми правеше вагинално ехо и пап.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Еден месец после пораѓај бев кај доктор што си идев во текот на бременоста на приватно ме гледаше на ехо, плус ме прегледа вагинално ( ама онака со тоа железето оти имав конче загноено), а кај матичната пред некој некој ден, ехо, вагинално и пап тест.