Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    Опаѓа и кај тие што не дојат. Не е само до пролактинот.

На tina2018, Snowflake92 и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Да јас недојам

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Нормално ли е крварење после 45-46 дена? Прекинав да крварам целосно, сега пак.

4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Да не ти е циклус. И јас се чудев, бев на гинеколог и ми кажа дека е циклус. Рече може нема да ти доаѓа редовно и на време, битно процесот се обновил.

5. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    4.487
    Јас откако се породив одма добив и после два месеци точно на таа дата добивав е сега овој месец на таа дата имав само кафеавко два дена и толку...не знам зошто така се мислев ќе си е редовно :^)

6. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Мене 2 пати ми потенцираше да не очекувам да биде редовно. Ми рече дека месец два може да имам, па да немам. Нормално било.

На tina2018 и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. Amy1

Amy1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    19
    Dali posle poragjaj gi prodolzivye vitaminite koi gi pievte? Jas konkretno piev Femibion no nikoj ne mi kaza shto odposle, pa me interesirase vase iskustvo?

8. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Да јас ги пијам се уште пре мама, 4 ипол месеци сме.

На Amy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Јас ги пиев три месеци, сега пијам само витамин ц секој ден, од време на време магнезиум.

На Amy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    20.365
    Породена сум крај на Април и прв циклус добив одма после 40те дена на 10ти јуни. Следниот го добив на време на 11ти јули, а после само 20 дена пак добив на 30ти јули. Од лекар имавме зелено светло за нови обиди за бременост после 3 менструации, то ест од Август и месецов почнавме со обиди. Некои од вас знаат дека првата бременост ми заврши неуспешно и затоа сакам што поскоро пак да останам бремена зошто мислам ќе ме удри на психа.

Не знам дали имав овулација месецов, по некоја логика со оглед на должината на циклусите имам овулација на 16-17ти ден, така беше месецот кога забременив. Меѓутоа од пред 2-3 дена имам кафеаво-розевкаст исцедок и мислев дека пак ќе добијам на 20 дена, ама уште нема ништо. Повеќе е кафеаво, некогаш е само по некоја точка, некогаш ќе потече малку повеќе и после со саати нема ништо.

Секако ќе одам на преглед следна недела, пошто сакам да видам што се случува. Ама во меѓувреме ме интересира какви се вашите искуства и од што би можело да е предизвикан исцедоков сега. Дали може да е овулација или едноставно организмот уште се враќа во нормала.. Збудалев веќе..

11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Некогаш и за време на овулација може да се јави таков исцедок. Ама ако продолжи повеќе од неколку дена ваљда не е од тоа. Може и хормоните да не се сеуште врстени во нормала па и од тоа да е. Најдобро консултација до матичен

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sandra Stojanova

Sandra Stojanova Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2015
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    319
    Мило појди на лекар и еден преглед и хормони на 3 ден барем знаеш мене дури сега ми се вратија во нормала хормоните после спонтаниот и дури сега добив нормален циклус од еднаш да ми протече а скоро цела година прво ќе ми почнеше па го нема па пак и неколку дена ме мачеше додека да пробие. Ти посакувам што поскоро нова среќичка :l::l::l:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    20.365
    Фала ти мила, следна недела сум на лекар. :l::l::l:

На Sandra Stojanova му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Здраво на сите. Рано ми е ама сепак сакам мислење, тек 18та недела сум, живееме странство со сопругот. Терминот ми е Фебруари, и немаме тука роднини за помош. Можам да ја викнам свекрвата ама искрено сакам сама со помош на сопругот и без ничија помош да си го негувам бебето. И храбра сум и ветувам во себе дека ќе можам се. А прво бебе :sun: Без баби и тетки, дали е возможно од првиот ден?

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Искрено јас се породив природно и имав епизиотомија и добро ми дојде помошта од свекрвата особено за готвење бидејќи не можев. Барем првата недела сметам дека би ти требало помош дур се навикнеш и ти со бебчето, ама ти си знаеш најдобро.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    4.182
    Во иста ситуација сме. Кај мене се понудија и мајка ми и свекрвата да дојдат да помогнат и ги одбив. Сакам првите денови да сме сами со мм и да си го фатиме редот сами, малку потешко ќе биде ама ќе се снајдеме.
    Помош за чистење не, не мора да ни биде секогаш чисто, за јадење не мора грав да јадеме секој ден па да ја мислам за тоа.. барем сега и тука имаме секаков вид на полуготови јадења за кои мм може да ги стави во рерна 10 минути и една салата да направи. И најбитно од се никој не ти соли памет и ти се меша како треба бебе да бањаш, па млеко дали имаш и уште милион глупости..
    Мој совет е маж ти да си земе одмор/породилно и сами двајцата! После нека идат бабите, прво средете си се.

На kikikikirika, stsmua05, Hristinakiki02 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Јас сум сама и со прво и со второ од прв ден, со природен пораѓај, без помош ни од сопругот, бидејќи е на работа, па стигнувам се да направам. И ручек да има, и бебе погодено. Сега олеснително ми е што првото иде во градинка, па сопруг го носи и зема, па после сме двајца дома, друго е. Еден едното, еден другото и така, се снаоѓаме. Сопругот иде да пазари, средуваме кој што попрво стигне, јас готвам. Не е лесно, ама се постигнува. Плус ако е во можност сопругот да седи дома кога ќе се породи, не ти треба никој според мене. Сепак тоа е индивидуална одлука. Мене повеќе ми требаше мир, отколку помош. Најголема помош ми е што немам никој околу мене да ми се плетка.

На kikikikirika и Осе им се допаѓа ова.
  18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.384
    Допаѓања:
    2.885
    Само 10 дена имав помош од мајка ми, толку можеше да земе одмор, додуша на мм му помагаше, јас бев со царски и воопшто не можев да станувам, а не па да правам нешто по дома. Бебето ми го подаваа само на доење. Толку денови имав помош. Од тогаш па до денес (бебе ми е 9м.) сум цело време сама, мм е на работа си доаѓа околу 17ч. и он продолжува со малиот. Многу ми беше тешко на почетокот, не поради бебе, туку од болката од царскиот, многу бавно закрепнував, но раатот кој го имам, никој да не ми седи на глава и да ми кажува што да правам, не се менува со ништо. Е сега не знам што значи да си и 5 мин. без бебе, ама не ни сакам да знам.:)Организацијата е најбитна, а за тоа сум про.8)

Последна измена: 2 септември 2021
    На kikikikirika и Осе им се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Царски сум породена и сум без помош од првиот ден. Мм беше дома 10 тина дена и ми помагаше за се друг не ти треба само повеќе тензија стрес и нервоза бишто друго. Ќе се снајдете не се секирај.

На kikikikirika, Ladybug98 и Осе им се допаѓа ова.
  20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Не само што е возможно, туку и најдобро. Мажето штом е до тебе друг не ти треба. Првото кога го родив имав помош, ама главата тапан. Не дека слушав совети, сама си правев се. Сами го бањавме, сами се. Само што мора да им се објаснуваш дека не му е ладно, дека нема потреба да пие вода ако е лето , зошто не сакаш да широк повој итн итн.
    Сега со второво од прв ден сами со мм и двете деца, топ.
    Потешко е ама мирна глава. По 2 недели мм се врати на работа јас сама со 2 деца, ама излегувам на крај. Кога можам готвам, кога се покенкави нарачуваме нешто или јадеме што се најде од фрижидер (ретко се случува), чистиме кога мм е дома и така.
    Може ме имате читано, се породив природно но доста бев шиена и бев позитивна на корона па се изборивме.
    А верувај дека се ќе знаеш сама ко 3 деца да си имала, инстинктот е чудо.

На Bella_Stella, Brpbrp, drugarka и 2 други им се допаѓа ова.