Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Закрепнување после пораѓај

Дискусија во 'Бременост' започната од Eli23, 22 ноември 2015.

1. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    4.384
    Во текот на бременоста ми се направија како кафеави флеки на челото и над устата мислев после пороѓај ќе се повлечат но еве 5 месеци кај што сум породена исти се како претходно не се повлекуваат... Со што можам да се мачкам? Има ли некоја искуство?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Има на биодерма една крема, ама не знам колку е ефикасна

На tina2018, Dee*Tee и lovely91 им се допаѓа ова.
  3. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    2.382
    Најдобро на дерматолог да одиш. Моја блиска имаше исто така после породување не се повлекоа правеше хемиски пилинг на лицето. И дерматологот и препиша кои креми да ги мачка после тоа. Ама хемиски пилинг не може додека доиш. Затоа најдобро дерматолог ќе ти каже, пошто ако доиш веројатно и составот на кремите е битен.

На tina2018 и lovely91 им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    На еуцерин кремата за изедначување на тенот побарај ја малку е скапа ама ефикасна. Сега имаш попуст 30% во Зегин Сити Мол само прашај таму дали смееш додека доиш да користиш.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    986
    Здраве само, јас имав такви и ми ги снема со мачкање на Здраве кремата

На Silvi00, Meckicja и lovely91 им се допаѓа ова.
  6. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Дљли во вагиналниот дел ако сте шиени внатре сте имале како вишок ткиво и за колку време ви паднало? Докторката ми го кажа по име али го заборавив.

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    После 2 месеца од пораѓај, стомакот ми е уште доста голем, како што ми беше барем во 5ти месец. Мислев дека матката уште се нема собрано, но испадна дека имам кила на папок. Докторката не ми кажа ништо посебно, само да не сум се здебелувала за да не се зголемила килата, во тој случај ќе морало операциски зафат. Како да не сакаше директна да биде и да ми каже дека стомакот засекогаш ваков ќе ми биде? Некој со слично искуство? На нет сè што најдов е да не се крева голема тежина, да се носи некој појас (претпоставувам може и мидер), да се прават лесни вежби, одприлика тоа. Дали само операција е чаре или да бидам трпелива, да си дадам уште некој месец?

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас знам жена што фати кила после пораѓај и еуште си ја носи. Килата не ти е толкава за толкав да ти е стомакот. Имаш отоци најверојатно мене после 6ти месец ми се врати делумно нормала и после 1 година во нормала. :)

На tina2018 и MissChievous им се допаѓа ова.
  9. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Можно е на ехо да не се гледаат отоците? Бидејќи само што се вратив од ехо од матичниот гинеколог, таа ми рече дека матката е собрана и во одлична состојба. Или отоците не се на матката? Ај штом велиш има подобрување после пола година, има надеж и за мене ваљда.

10. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.585
    Допаѓања:
    52.693
    A да одиш на друго мислење ?
    Немам искуство за кила, ама мене стомакот многу брзо ми се врати во нормала. Мислам дека за 1 недела веќе рамен ми беше.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Стомакот обично не се враќа во нормала поради дијастаз ( одделени мускули на стомакот) , исто така и од исхраната, во зависност од тоа што јадеш, и колку те дуе. Е сега, може да се врати во нормала, со вежби за дијастаз, јас вежбав со Мери Амброзова на инстаграм, а искрено и на интернет има еден тон вежби за дијастаз. Доколку вежбаш секој ден по 20 мин, и го смениш начинот на исхрана, за месец дена ќе ги имаш првите резултати. Исто така појас околу стомакот може да помогне.

Ама прво, пред да го направиш сето ова, бидејќи имаш кила , не знам колку ќе биде изводливо да вежбаш. Мораш да се консултираш со доктор прво.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Уште нешто, јас немав голем дијастаз,мене повеќе ми беше за мотивација да тргнам да вежбам. После второто дете ми се врати стомакот во нормала за некои 10 тина дена. Кај мене проблемот со дуење на стомакот е ради исхраната. На пример ако јадам нешто што ми прави гасови, тешка храна, или газиран пијалок. Ако сум цело време на правилна исхрана, искрено кажано стомакот ми изгледа и како да не сум родила. Така што, прво почни смени ја исхраната ако не можеш со вежби, и види дали ќе има резултат.

На MissChievous и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Како да знам дека станува збор за дијастаз? Мојов стомак кога стојам е заоблен како во 5ти месец што ми беше и на допир е релативно тврд, односно јасно е дека не е сало. Но кога ќе легнам, целосно исчезнува, скроз ми е рамен, само кожата е збрчкана. Исто така, папокот ми е сè уште излезен, штрчи како во бременоста.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Дијастаз се мери така што, кога ќе легнеш на земја на грб, ги креваш нозете нагоре со стапала потпрени на под, потоа ја исправаш главата, и со двата прста се фаќаш над папук, и гледаш колку има простор, вдлабнатина како да го речам..ако со два прста не ги сеќаваш мускулите од лева и десна страна ставаш 3 итн итн, се додека не видиш колку е раздалечено, и на нет има како се мери. Пиши дијастаз веднаш ќе ти отвори статии и како да измериш. А за кила стварно не се разбирам, да не те лажам. :)

На SunnyGirl2 и MissChievous им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.971
    Исто и мене @MissChievous отиди си сепак на уште едно мислење. Тоа со здебелување не секогаш можеш сама да го контролираш ако треба нешто такво валда треба посебен режим да ти дадат на исхрана и вежби...сега те прочитав папокот дека ти штрчи. Ако е исто како кај бебињата, нив им штрчи кога имааѕ кила па после се собира назад. Бар кај син ми така беше и така ми објасни хирург.

На Kate Rina 93 и MissChievous им се допаѓа ова.
  16. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    109
    Јас имав 3 грануломи внатрешно, требаше да одам на клиника да ми ги извадат и не отидов раму, мојата докторка ми ги извади.

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Те болеше? Колку време траеше тоа?

18. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2020
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    109
    3 минути траеше, не боли ич, само можно е пак малку да крвариш.

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Фала ти, ја мислев подолга процедура е а дека дојам затоа ме фати страв за со детето како да се организирам.

На Teo2020 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    769
    Здраво мајки, се породив пред 2 недели, дома имам уште едно мало дете и нормално сака инон во раце. Избегнувам но неможам секогаш, башка сега е болен, морам да го кревам.. И почнав од вчера да осеќам болка како настинати јајници. Дали е нормално тоа или можно е да сум си направила проблем?