Закрепнување после пораѓај

Discussion in 'Бременост' started by Eli23, Nov 22, 2015.

1. lovely91

lovely91 Популарен член

Во текот на бременоста ми се направија како кафеави флеки на челото и над устата мислев после пороѓај ќе се повлечат но еве 5 месеци кај што сум породена исти се како претходно не се повлекуваат... Со што можам да се мачкам? Има ли некоја искуство?

tina2018 likes this.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Има на биодерма една крема, ама не знам колку е ефикасна

tina2018, Dee*Tee and lovely91 like this.
  3. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Најдобро на дерматолог да одиш. Моја блиска имаше исто така после породување не се повлекоа правеше хемиски пилинг на лицето. И дерматологот и препиша кои креми да ги мачка после тоа. Ама хемиски пилинг не може додека доиш. Затоа најдобро дерматолог ќе ти каже, пошто ако доиш веројатно и составот на кремите е битен.

tina2018 and lovely91 like this.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

На еуцерин кремата за изедначување на тенот побарај ја малку е скапа ама ефикасна. Сега имаш попуст 30% во Зегин Сити Мол само прашај таму дали смееш додека доиш да користиш.

lovely91 likes this.
  5. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Здраве само, јас имав такви и ми ги снема со мачкање на Здраве кремата

Silvi00, Meckicja and lovely91 like this.
  6. IChika

IChika Истакнат член

Дљли во вагиналниот дел ако сте шиени внатре сте имале како вишок ткиво и за колку време ви паднало? Докторката ми го кажа по име али го заборавив.

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

После 2 месеца од пораѓај, стомакот ми е уште доста голем, како што ми беше барем во 5ти месец. Мислев дека матката уште се нема собрано, но испадна дека имам кила на папок. Докторката не ми кажа ништо посебно, само да не сум се здебелувала за да не се зголемила килата, во тој случај ќе морало операциски зафат. Како да не сакаше директна да биде и да ми каже дека стомакот засекогаш ваков ќе ми биде? Некој со слично искуство? На нет сè што најдов е да не се крева голема тежина, да се носи некој појас (претпоставувам може и мидер), да се прават лесни вежби, одприлика тоа. Дали само операција е чаре или да бидам трпелива, да си дадам уште некој месец?

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас знам жена што фати кила после пораѓај и еуште си ја носи. Килата не ти е толкава за толкав да ти е стомакот. Имаш отоци најверојатно мене после 6ти месец ми се врати делумно нормала и после 1 година во нормала. :)

tina2018 and MissChievous like this.
  9. MissChievous

Можно е на ехо да не се гледаат отоците? Бидејќи само што се вратив од ехо од матичниот гинеколог, таа ми рече дека матката е собрана и во одлична состојба. Или отоците не се на матката? Ај штом велиш има подобрување после пола година, има надеж и за мене ваљда.

10. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

A да одиш на друго мислење ?
    Немам искуство за кила, ама мене стомакот многу брзо ми се врати во нормала. Мислам дека за 1 недела веќе рамен ми беше.

MissChievous likes this.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Стомакот обично не се враќа во нормала поради дијастаз ( одделени мускули на стомакот) , исто така и од исхраната, во зависност од тоа што јадеш, и колку те дуе. Е сега, може да се врати во нормала, со вежби за дијастаз, јас вежбав со Мери Амброзова на инстаграм, а искрено и на интернет има еден тон вежби за дијастаз. Доколку вежбаш секој ден по 20 мин, и го смениш начинот на исхрана, за месец дена ќе ги имаш првите резултати. Исто така појас околу стомакот може да помогне.

Ама прво, пред да го направиш сето ова, бидејќи имаш кила , не знам колку ќе биде изводливо да вежбаш. Мораш да се консултираш со доктор прво.

MissChievous likes this.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Уште нешто, јас немав голем дијастаз,мене повеќе ми беше за мотивација да тргнам да вежбам. После второто дете ми се врати стомакот во нормала за некои 10 тина дена. Кај мене проблемот со дуење на стомакот е ради исхраната. На пример ако јадам нешто што ми прави гасови, тешка храна, или газиран пијалок. Ако сум цело време на правилна исхрана, искрено кажано стомакот ми изгледа и како да не сум родила. Така што, прво почни смени ја исхраната ако не можеш со вежби, и види дали ќе има резултат.

MissChievous and Jana06 like this.
  13. MissChievous

Како да знам дека станува збор за дијастаз? Мојов стомак кога стојам е заоблен како во 5ти месец што ми беше и на допир е релативно тврд, односно јасно е дека не е сало. Но кога ќе легнам, целосно исчезнува, скроз ми е рамен, само кожата е збрчкана. Исто така, папокот ми е сè уште излезен, штрчи како во бременоста.

Dikinzi likes this.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Дијастаз се мери така што, кога ќе легнеш на земја на грб, ги креваш нозете нагоре со стапала потпрени на под, потоа ја исправаш главата, и со двата прста се фаќаш над папук, и гледаш колку има простор, вдлабнатина како да го речам..ако со два прста не ги сеќаваш мускулите од лева и десна страна ставаш 3 итн итн, се додека не видиш колку е раздалечено, и на нет има како се мери. Пиши дијастаз веднаш ќе ти отвори статии и како да измериш. А за кила стварно не се разбирам, да не те лажам. :)

SunnyGirl2 and MissChievous like this.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Исто и мене @MissChievous отиди си сепак на уште едно мислење. Тоа со здебелување не секогаш можеш сама да го контролираш ако треба нешто такво валда треба посебен режим да ти дадат на исхрана и вежби...сега те прочитав папокот дека ти штрчи. Ако е исто како кај бебињата, нив им штрчи кога имааѕ кила па после се собира назад. Бар кај син ми така беше и така ми објасни хирург.

Kate Rina 93 and MissChievous like this.
  16. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

Јас имав 3 грануломи внатрешно, требаше да одам на клиника да ми ги извадат и не отидов раму, мојата докторка ми ги извади.

IChika likes this.
  17. IChika

IChika Истакнат член

Те болеше? Колку време траеше тоа?

18. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

3 минути траеше, не боли ич, само можно е пак малку да крвариш.

IChika likes this.
  19. IChika

IChika Истакнат член

Фала ти, ја мислев подолга процедура е а дека дојам затоа ме фати страв за со детето како да се организирам.

Teo2020 likes this.
  20. strelkata

strelkata Истакнат член

Здраво мајки, се породив пред 2 недели, дома имам уште едно мало дете и нормално сака инон во раце. Избегнувам но неможам секогаш, башка сега е болен, морам да го кревам.. И почнав од вчера да осеќам болка како настинати јајници. Дали е нормално тоа или можно е да сум си направила проблем?