1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Замислено другарче или ноќен терор?

Дискусија во 'Дете' започната од ❤️Sneze❤️, 1 јануари 2018.

1. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.778
    Допаѓања:
    9.929
    Брат ми таму кај што живее иде на детски психолог. И да ви кажам дека многу си ја сака “докторката“ (така си ја вика). Иде кај неа, ќе си се гушнат, таа ќе си го пречека со играчки, листови и боички и си вршат работа. Кога ќе завршат ќе поразговара со моите и ќе им каже каде, што и какви промени има малиот. Дали има нешто невообичаено и сл.
    Еднашка се сеќавам “докторката“ ги прашуваше моите за крадци и за смрт дали малиов ни зборел нам. А тоа да ти имало страв дека моите ке го остават еден ден, слушнал од некаде дека стари биле и дека стари луѓе умирале. Оваа, како професионалец професионално му го тргна стравот.
    И така, денес вторник ама ради НГ не биле кај докторката, нареден вторник ке ја посети малиов.
    Нема трауми детево, напротив си ужива во игрите со неа.

А имам и другарка која заврши во една соседна земја како магистар по арт терапија... Еее таа како може само да ви погоди каков страв, копнеж кријат децата, само кроз слики што ке ги нацртаат.

Ама ок, бајачка е проверена работа.

На SandStorm, Rebecca_R, blueeparadise и 36 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.617
    Види што убаво си знаеш.
    Заб ќе помине, психата ќе те убие.
    Некако битно е да не се остава во раце на случајноста?

На Rebecca_R, blueeparadise, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  3. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.220
    Оној момент кога заб и психа не е исто јер едново се гледа, опипливо е и корисно, а другото е таму негде внатре, не се гледа и е пу-пу какано и срамотно да се спомне, остај каква психа - страшно е тоа.
    Па кога таму е негде внатре мозокот и е толку табу, ај и слепо црево или жолчка кога ќе ви се воспали не одете на хирург, пошто нели, и тие се внатре, по некоја си логика и тие не би требало да се чепкаат.
    Или па кога ќе рече некој психолог = психијатар, како што впрочем низ страниве некој стварно така кажа...
    Жално е, многу е жално луѓе што вака реагирате, а за истото нема потреба. Тогаш кога ќе сфатите дека без добро психичко нема ни физичко здравје, само тогаш ќе бидат сите вистински здрави и среќни.
    Вака, ништо од напредок ни како индивидуи, ни како општество.

На green.eyes, Annath, theowndemon и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Значи психолозине џабе учеле.На бајачките вода можат да им носат :tmi:

На green.eyes, Annath, theowndemon и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Заб и да ти извади погрешен, ќе ставиш имплант. Ама ако некој те доремети ...
    Да не се повторувам, реков да се бира каде се оди, а не да не се оди!

6. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Неверојатна си жими се. Бајачката или самото то што психологот ти е табу ќе те изремети, а не ова другото.

И што има врска, ќе одиме на бајачка и ќе си купиме нова психа. :rofl:

На Rebecca_R, Annath, Dream-Girl и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Мене за бајачки ме спомнуваш? Да не измеша нешто?
    Ај расчитај малце подетално. :)

8. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Не измешав. Бајачката е општо спомената а на тебе се однесува делот со табу. Ја следам темава. Не грешам.

На CameliaMiller, *Amethyst* и Someonespecial им се допаѓа ова.
  9. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Нз каде сум сфатена дека за мене психолог е табу.
    Секаде споменувам да се внимава на кој се доверува психичко здравје. Не реков да не се оди. Нема потреба од цитирање, темава е за одреден проблем, има посебна тема психологија, наполнивме страни со офф. Нема смисла, и ја се ставам во тој кош. Доволно е.

10. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Нека преместат модератори. Наше е да продолжиме со дискусијата. ;)

Па самата кажа дека знаеш какви се психолозите и дека никогаш не би им доверила ниту еден проблем ним. Дали да ти го барам мислењето за да те потестам?

Едит: Сестра ми студираше психологоја, знам какви се има, за ниеден проблем не би барала решение кај нив. Ова се твои зборови.

На blueeparadise, *Amethyst*, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  11. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Не сите деца знаат да си искажат или исплачат кога им е тешко или кога поминале низ некоја состојба која им предизвикала стрес. Некои тоа го покажуваат во сон - зборуваат или гестикулираат иако не се свесни за тоа. Наредниот ден да ги прашаш нема да знаат дека се случувало нешто. Тоа посебно е поизразено кога децата се болни.
    Треба да се избегнуваат моменти кои се стресни за детето и треба да се следи што придонело до таквата реакција. Доколку има причина, тогаш со самото отстранување на причината ќе се отстрани и стресот поттикнувач.
    Дај му време, следи го, избегнувај храна со вештачки шеќери општо, посебно во касните саати пред спиење и воздржи се од се друго-ќе помине брзо. Времето е лек.
    @RainBow Ќе ве замолам:) да ги бришете сите вишок и непотребни коментари кои ја гушат темата или темите општо. Веројатно има тема за стручноста на психолозите или наука версус религија.

Последна измена: 3 јануари 2018
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Јас лично не.
    Јас си се водам по друг пат (духовен) мене тоа ми помага.
    За другите не мислам дека се луди ако одат на психолог и сл... Никаде не спомнав такво нешто.
    Секој има право да бира, мое е да понудам помош, а не да наметнувам. Ако сака нека ме послуша, а ако не нека си тера по свое.

На Nalutena1, buba4e89, carangigia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Имаше во друга тема пишано дека шансите да се забега со одење на психијатар се големи, убаво памтам :D

На blueeparadise, *Amethyst*, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Ајде најди, потсети ме, пошто немате попаметна работа копате од 2015.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    од 30 ноември 2017 е мислењето.

На honest girl, blueeparadise, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  16. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Јас не разбирам како психолог или бајачка можи да те доремети. Не сум била по бајачки не знам како е и со што можи да доремети некој бајачкава...мислам шепнуваат неколку збора и пари ти земаат :rofl:. Инаку психата е твоја...ако сам не се дореметиш, никој не можи да те доремети. Психијатрите,психолозите се тука само за совет за да можеш полесно да го надминеш проблемот (со кој сам не можеш да се справиш во моментот)....освен лекови ако не се вклучени,па така да те доремети.

На Petra777 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.617
    Ама ќе се најде некој да ја праќа кај баба Стана што лечи од магии... и, тоа не е ли најдобронамерен совет?

Само што додека се "лекуваме", може навистина да направиме "не дај Боже" ситуација.
    Едно е твојата спиритуалност, во ред е што тоа те смирува кога си вознемирена, ама да страдаш од посериозен облик на психичка болест, нема да ја лекуваш во никаков храм со никаква вода.

Денес опишував таков случај во темата 40ка, и да знаеш дека на таа пациентка баш ваквите добронамерни совети ја довеле до тоа дереџе. Баш "јас не би" психолог, "јас не би" психијатар, "јас не би" ад... и тоа за болест која навистина може да се третира.

Абе ајде :^)

На blueeparadise, *Amethyst*, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.780
    Значи, за одење на психолог/психијатар средината може да те етикетира како неокеј у главата, ама за одење кај бајачки, гатачки, попови и оџи за решавање на проблеми - не.

Ова кажува сосема доволно за тоа во каква средина живееме.

На honest girl, blueeparadise, vitamina и 31 други им се допаѓа ова.
  19. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Не биди сигурна.
    Познавам луѓе што биле на дно од психички заболувања, посегнале по дрога и алкохол, а сега се на нозе сосема здрави.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Дали тоа важи и за тие што имаат шизофренија? Знаеш ли ти воопшто што е тоа и како завршува без терапија а со духовен храм?

На green.eyes, *Amethyst*, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.