Замонашување

Дискусија во 'Религија' започната од SABAH, 10 јануари 2012.

1. Bal4

Bal4 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    97
    Ти благодарам брате за убавите совети. Ако се замонашам воопшто нема да размислувам за размонашување затоа што како што и самиот кажа тоа е духовно самоубиство и тој човек што еднаш станал монах засекогаш останува монах. Најстрашно е духовното самоубиство, но всушност затоа и постои и искушеничкиот период кој трае од 6 месеци па дури и до 10 години. Што се однесува до 3те монашки завети двата сигурно ги исполнувам уште сега (девственост и послушание) а сиромаштвото ќе го стекнам со оставање на имотот и се што поседувам на моите родители. Кога стануваш монах ништо не е лично твое, дури ни монашкото расо и чевлите кои ти ги даваат, се му припаѓа на Бога.

Се од ова што наброја пробувам колку што ми се можностите да исполнувам. Колку што ми дозволува времето одам во црква, постам, се молам дома, ја читам Библијата. Живеам во послушност на родителите, никогаш не сум им се спротивставила за она што сум била задолжена да го направам, бидејќи почитувањето на родителите го бара и самиот Господ Исус Христос во 5тата од 10те Божји заповеди. Исто така и платата што ја заработувам им ја давам нив бидејќи должна сум да помагам и сакам да им помагам и да се оддолжам за сите овие години во кои тие се откажувале од некои свои потреби само и само мене и на брат ми да не ни недостига ништо. Се што правиме треба да правиме од љубов кон Бога и кон ближниот.

На sunshinebabe, Elenpelen, tel-ef и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.671
    Одлично сестричке! Сепак, продолжи уште неколку години во светот. Не брзај. Подобро подоцна да појдеш в манастир со искален карактер, отколку да појдеш млада, па да направиш глупости.
    Духот е бодар, ама телото е секогаш слабо.

На VDT2906, sunshinebabe, Elenpelen и 4 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Си се консултирала со психијатар?

На GirlLove, Golden, sunshinebabe и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    9.305
    Убаво те советуваше @Orthophill почекај уште некоја година пред да донесеш волку голема и важна одлука.
    Иако годините не се битни кога Бог некого повикува кон себе, слушај го гласот божји и следи го.
    Во врска со родителите како да им соопштиш, едноставно седни и разговарај со нив.

На VDT2906, sunshinebabe, tina2018 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.541
    Многу убаво. :l: И јас ќе се согласам со другите, убаво размисли пред еден таков чекор за да не се предомислиш после. На родителите ќе им кажеш што мислиш и што чувствуваш, па ќе прифатат, можеби на почеток не, но ќе прифатат ако тоа те исполнува и е тоа што го сакаш.

На VDT2906, sunshinebabe, Elenpelen и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Богами и мене ми иде да се замонашам на моменти.Нишо чудно да фатам штрафта у манастир.

На JoanaS, sunshinebabe, tel-ef и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.243
    Најреално.

На sunshinebabe, KittyAgnes, quattro и 3 други им се допаѓа ова.
  8. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    721
    Монах не се станува туку монах се раѓа! Бидејќи господ го определил човекот на таков живот!
    Искрено, мислам дека замонашувањето не е само од аспект на, ајде бе доста ми е од се и ке одам во манастир и ке се замонашам, или пак ајде постам, и све остало црковно почитувам па чекај да прашам дали да се замонашам, па да видам што мислења ке имаат другите ....

Ако чуствуваш длабоко духовно, едноставно нема потреба од прашување и советување на таа тема!
    Годините не се ни битни, едноставно одиш во манастир и се замонашуваш, затоа што тоа е волјата на господ.

На GirlLove, Amelia, Oneo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.301
    Леле вчера од негде се сетив дека кога бев мала на некои 13 години ми дојде желба да се замонашам, стварно сакав и дури и на моите им кажав. Дури имав заборавено на оваа епизода колку одамна беше. Се прашував баш вчера каков ли ќе ми беше животот денес ако го направев тоа, и одма си помислив на децата и на семејството и колку ми значат. Интересно е каде не носат одлуките што ги правиме во животот..

На VDT2906, sunshinebabe, KittyAgnes и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    9.305
    Воопшто не е лесно и едноставно да си монахиња, поготово во овој свет и воа време денеска.
    Тоа се избрани луѓе од Бог коишто самиот тој ги предодредил за да го поминат животот во служење на Божјото име.
    Не е така кога ќе ти се смачи од се и ќе си речеш ајде ќе се замонашам и готово, не е тоа едноставно.
    Тоа е длабоко чувство и повик од Бог за коишто годините не се битни и пресудни како што и кажав и претходно на девојката.

На VDT2906, sunshinebabe, Sakura и 14 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    И јас еден период во тинејџерските години имав идеја да се замонашам.
    Ама ми помина за брзо.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Драга @Bal4, за да се служи на Бога не мора да се замонашуваш. Мене ми изгледа дека сакаш да избегаш од реалните проблеми (факултетот, работата). Не осудувам, само пробувам да ти дадам една друга перспектива. Зошто не почнеш да служиш на Бог уште денес? Преземи иницијатива, бесплатно шири го Божјото слово, помагај, згрижувај, за тоа не ти треба замонашување. Пробај на секој можен начин, служи во црква, во домови за деца и сл. институции, па и на социјални мрежи, види дали навистина тоа е твојот повик, оти не многу монаси имаат реален придонес во ширење на христијанството, најчесто е бегство (за жал). Сѐ најдобро, ако треба било каква поддршка, слободно пиши ми, сакам да бидам дел од ширењето на Божјиот збор оти има многу луѓе на кои Божјата љубов им е потребна.

На VDT2906, sunshinebabe, tel-ef и 9 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Јас мислам дека прво треба да се консултира со психијатар.
    Анксиозност и напади на паника се болести.
    Не се лечат со Вера, исто како што висок притисок не се лечи со Вера.

На sunshinebabe, venus♡, Nikolina35 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Нема ништо лошо во тоа да се консултира, апсолутно се согласувам. Но, сѐ се лечи со Вера. :) Попрецизно, ништо не се лечи без Вера.

На GirlLove, Oscar Lady, sunshinebabe и 10 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    I wish...

На Nikolina35, crimson и TheBlackRose им се допаѓа ова.
  16. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Не посакувај, верувај. :)

На Oscar Lady, sunshinebabe, tel-ef и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Нема леб од муживе, а ни од општествово, затоа би.
    Вака замонаши се, не глеј ни лево ни десно.Не вака утепај се од гледање и на крај пак со прстот у уста ]:)

На tel-ef, Босилче и Bal4 им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Мислиш потребата од партнер ќе ти исчезне, ако се замонашиш?

На daylight, sunshinebabe, Nikolina35 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Bal4

Bal4 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    97
    Нападите на паника и анксиозноста се појавија пред 2 години, кога започнав на факултет и да работам. Со овие 2 ситуации се изборив со одење во манастир и фала му на Бога од тогаш тоа повеќе не ми се случило. Така да се сложувам со @Peanut Butter со тоа што го кажа погоре, дека се се лечи со вера. :)

На sunshinebabe, Biljarkata, tel-ef и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.671
    Ај, да ве замолам групно, ако имате нешто паметно да пишете во врска со сестрата @Bal4 , пишете. Ве молам воздржете се од муабети за на бања, зашто станува збор за животот на еден млад човек.
    Внимавајте на речникот!

На Oscar Lady, daylight, VDT2906 и 18 други им се допаѓа ова.