1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Замрзната готвена храна

Дискусија во 'Рецепти' започната од NEA, 17 април 2021.

  1. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    7.998
    Допаѓања:
    11.117
    Секако дека ќе познае човек кое е тазе, а кое не. Пишаа погоре дека мрзнат мусака, а во мусака има компир. Пишаа сарма, а еве девојчето погоре пишало дека ориз не се мрзне. Јас имам читано дека ориз не се подгрева повторно, штетно било. Се знае дека свежо е најдобро. Тазе, да го зготвиш. Во маркети гледам спанаќ замрзнат 55 денари, ама тоа не е килограм, туку можеби пола, а на пазар свеж е 40 денари. така да купи си, спржи си, не одзема време, тазе, и здраво. Не би можела да замислам да јадам нешто од пред една недела, па колку сака нека било вкусно, веќе не е и станува само бучкуруш.
     
  2. Estranged

    Estranged Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    24.457
    Да, така е. Во цел свет станува се' попопуларен ваквиот начин на исхрана и организирање на оброците поради се' побрзото темпо на живеење, ама пошто ти велиш дека е бучкуруш, сигурно е така.
    Манџа од пред една недела вакуумирана во тегла и стоплена ти гарантирам дека нема да ја препознаеш дека не е тазе зготвена.
    Впрочем, девојката што ја отвори темава ја отвори за да добие совети и идеи за вакво готвење, а не за да и кажете да си пржи јајца за вечера.
     
    На Frosin4e, Stressed Out, annii и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
    Дајте линк дека ориз не се погревал пак жити се. Умрени ќе бевме сите во Македонија така.
    Смрзнување и вакумирање тегли се најздрава опција за конзервација на храна.
    Али тука ќе припаѓаме вакво такво, а после ќе бутате сувомеснато и пржено, најштетен начин на подготовка што постои.
     
    На Frosin4e, annii, M.B. и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    7.998
    Допаѓања:
    11.117

    https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/magazin/намирници-што-ослободуваат-токсини-к/


    Еее сега умрени. И пушењето е штетно, па некои не умираат и по 50 години со цигара во уста. Работата е дека не е здраво. Да беше нутриционистите ќе одеа на тв и ќе збореа да си готвиме и да мрзнеме во тегли. Секогаш навиваат за свежо, и што помалку термички обработено.
     
  5. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
  6. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    7.998
    Допаѓања:
    11.117
    Фрижидер, не пишува замрзнувач.
     
  7. Estranged

    Estranged Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    24.457
    Дали ја прочита статијава пред да ја залепиш тука?
     
    На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
    Да ама ти за подгревање збориш погоре. Нормално на собна температура дека ќе се расипе.

    А за мрзнење статијава нема ама баш ништо.
     
  9. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    93.431
    А замрзнувачот што е?

    Си јадела ли готвени смрзнати јадења?
    Дали мислиш дека е подобро да ручаш смрзнат гулаш или пресни макарони со сирење и кечап?
     
    На cresa-jagoda, Dust, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  10. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    2.874
    Допаѓања:
    8.416
    Пол:
    Женски
    "Не сум замрзнала јадење" е лага. Факт е дека се случило некогаш. Едно е вака при пишување, друго е во пракса..
     
    На АнеАце, Frosin4e и Celltica им се допаѓа ова.
  11. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
    Ориз се мрзне сосема ок луѓе не туку си додавајте онака, еве јас ако сум жива и неотруена на толку одмрзнати сарми јадење, немате гајле :D
    https://www.veetee.com/us/freeze-cooked-rice/#:~:text=A: Yes, you can safely,eat it at another time.
    Зборам за во сарма пример, полнети пиперки. Така смрзнат бел ориз не знам дали е вкусен.
     
    Последна измена: 19 април 2021
    На drugarka, Annath, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.970
    Јас ако готвам секој ден три свежи оброци со избалансирани јагленихидрати, протеини и масти, плус салати, кај ми е крајот :D

    Чисто информативно, и садовите во коишто замрзнувате играат голема улога. Јас не користам пластични кутичиња и сл, имам специјални садови за замрзнување/складирање. На пример, свежа салата зелка, незачинета, слободно стои и по 5-6 дена исечкана во фрижидер, ставена во стаклена кутија со вакуум/цврст капак.

    Али разлика апсолутно нема, бар за мене. Вадам, топлам, јадам. And I move on with my life

    А сега ако може да се навратиме на идеите за храна :hai:

    Јас и десерти си мрзнам и си вадам единечни порции... исто и кашкавал. Го рендам и го складирам за единечни порции, нема шанси да ја изедам цела штека додека не се расипе. :)
     
    На annii, Sexybaby86, JoyJoy и 10 други им се допаѓа ова.
  13. нина122

    нина122 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    10.182
    Пол:
    Женски
    Само килограм ориз без ништо е 80 денари, каде е морков, грашок, печурки, каде е струјата што трошиш додека се прави, вода.
    Кога ќе видиш сума сумарум освен ако не готвиш за 4-5 луѓе немаш математика за да готвиш јадење дома.
     
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
    Зависи колку здраво сакаш да јадеш.
    Зошто во ресторан не е баш здраво приготвувањето.
    Ама оф сме, може и друга тема за ова ;)
     
  15. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.019
    Допаѓања:
    37.307
    Пол:
    Женски
    А ти кило ориз ли јадеш на едно јадење? :^)
     
    На Dust и Estranged им се допаѓа ова.
  16. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.557
    Допаѓања:
    171.453
    Пол:
    Женски
    Ај се кладиме дека нема да познаеш ;)

    Кој става жити се кило ориз? Ако кило ориз зготвиш, ќе добиеш 2 кила зготвен|( грашок не ставаш едно кило..
    Јас едно филџанче ставам мешавина иначе се е грашок..

    Актуелни цени..

    Screenshot_20210419-201009_Drive.jpg



    И да знаете дека тоа што ќе им остане денес, ќе ви го понудат и утре и задутре.. не е дека гулашот специјално сабајлево за вас го крчкале..
    И сармите можат со денови да стојат и колку повеќе стојат толку повкусни се..


    А струјата... и цел саат да печеш или вариш, повеќе од 20ден нема да потрошиш..


    Туку лесно ви е на вас што со јајца и тост поминувате и ручек..
    Додека можете - терајте.
     
    На Frosin4e, Konfetka, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  17. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.019
    Допаѓања:
    37.307
    Пол:
    Женски
    Јас со една боца плин готвам со месеци. Поекономично здравје
     
    На bertold и Dust им се допаѓа ова.
  18. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    27.786
    Мене за кашкавалов ме интересира, зошто секад ми се расипува, ретко јадеме.
    После пример си го користиш во пица и пецива?
     
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.557
    Допаѓања:
    171.453
    Пол:
    Женски
    И јас го рендам и замрзнувам.. тоа за готвење..
    Инаку имам замрзнувано домашен кашкавал и ОК беше и за јадење откако го одмрзнав ...
    Истото го правам и со сувомеснати особено тие што ми се за готвење.. ребра за гравче или на коцки исецкана печеница за кифли или пирошки или нешто трето..
     
    На annii, eliesaab, f.girl и 4 други им се допаѓа ова.
  20. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    5.756
    Допаѓања:
    37.833
    Пол:
    Женски
    И јас си замрзнувам, си правам во недела благо, леб, си сецкам зеленчуцу, овошје за супи и смутиња, замрзнувам сварено месо, спанаќ...ретко замрзнувам припремано јадење оти не јадеме многу манџи, а и не ми останува, ама овие работиве што ми помагаат да спремам побрзо и те како замрзнувам.
    Посебно дека сум на безглутенски режим нема шанси ако не ми е испланирано и брзо да се држам до него.
    Инаку ако јадењето е слатко нема шанси замрзнувањето да му го смени вкусот.
     
    На mal.ecka, annii, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.