Замрзната готвена храна

Дискусија во 'Рецепти' започната од NEA, 17 април 2021.

  1. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.721
    Секако дека ќе познае човек кое е тазе, а кое не. Пишаа погоре дека мрзнат мусака, а во мусака има компир. Пишаа сарма, а еве девојчето погоре пишало дека ориз не се мрзне. Јас имам читано дека ориз не се подгрева повторно, штетно било. Се знае дека свежо е најдобро. Тазе, да го зготвиш. Во маркети гледам спанаќ замрзнат 55 денари, ама тоа не е килограм, туку можеби пола, а на пазар свеж е 40 денари. така да купи си, спржи си, не одзема време, тазе, и здраво. Не би можела да замислам да јадам нешто од пред една недела, па колку сака нека било вкусно, веќе не е и станува само бучкуруш.
     
  2. Estranged

    Estranged Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.779
    Допаѓања:
    24.924
    Да, така е. Во цел свет станува се' попопуларен ваквиот начин на исхрана и организирање на оброците поради се' побрзото темпо на живеење, ама пошто ти велиш дека е бучкуруш, сигурно е така.
    Манџа од пред една недела вакуумирана во тегла и стоплена ти гарантирам дека нема да ја препознаеш дека не е тазе зготвена.
    Впрочем, девојката што ја отвори темава ја отвори за да добие совети и идеи за вакво готвење, а не за да и кажете да си пржи јајца за вечера.
     
    На Frosin4e, Stressed Out, annii и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Дајте линк дека ориз не се погревал пак жити се. Умрени ќе бевме сите во Македонија така.
    Смрзнување и вакумирање тегли се најздрава опција за конзервација на храна.
    Али тука ќе припаѓаме вакво такво, а после ќе бутате сувомеснато и пржено, најштетен начин на подготовка што постои.
     
    На Frosin4e, annii, M.B. и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.721

    https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/magazin/намирници-што-ослободуваат-токсини-к/


    Еее сега умрени. И пушењето е штетно, па некои не умираат и по 50 години со цигара во уста. Работата е дека не е здраво. Да беше нутриционистите ќе одеа на тв и ќе збореа да си готвиме и да мрзнеме во тегли. Секогаш навиваат за свежо, и што помалку термички обработено.
     
  5. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
  6. Tanjamm

    Tanjamm Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.721
    Фрижидер, не пишува замрзнувач.
     
  7. Estranged

    Estranged Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.779
    Допаѓања:
    24.924
    Дали ја прочита статијава пред да ја залепиш тука?
     
    На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Да ама ти за подгревање збориш погоре. Нормално на собна температура дека ќе се расипе.

    А за мрзнење статијава нема ама баш ништо.
     
  9. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.688
    Допаѓања:
    98.431
    А замрзнувачот што е?

    Си јадела ли готвени смрзнати јадења?
    Дали мислиш дека е подобро да ручаш смрзнат гулаш или пресни макарони со сирење и кечап?
     
    На cresa-jagoda, Dust, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  10. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.564
    Допаѓања:
    14.724
    Пол:
    Женски
    "Не сум замрзнала јадење" е лага. Факт е дека се случило некогаш. Едно е вака при пишување, друго е во пракса..
     
    На АнеАце, Frosin4e и Celltica им се допаѓа ова.
  11. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Ориз се мрзне сосема ок луѓе не туку си додавајте онака, еве јас ако сум жива и неотруена на толку одмрзнати сарми јадење, немате гајле :D
    https://www.veetee.com/us/freeze-cooked-rice/#:~:text=A: Yes, you can safely,eat it at another time.
    Зборам за во сарма пример, полнети пиперки. Така смрзнат бел ориз не знам дали е вкусен.
     
    Последна измена: 19 април 2021
    На drugarka, Annath, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    Јас ако готвам секој ден три свежи оброци со избалансирани јагленихидрати, протеини и масти, плус салати, кај ми е крајот :D

    Чисто информативно, и садовите во коишто замрзнувате играат голема улога. Јас не користам пластични кутичиња и сл, имам специјални садови за замрзнување/складирање. На пример, свежа салата зелка, незачинета, слободно стои и по 5-6 дена исечкана во фрижидер, ставена во стаклена кутија со вакуум/цврст капак.

    Али разлика апсолутно нема, бар за мене. Вадам, топлам, јадам. And I move on with my life

    А сега ако може да се навратиме на идеите за храна :hai:

    Јас и десерти си мрзнам и си вадам единечни порции... исто и кашкавал. Го рендам и го складирам за единечни порции, нема шанси да ја изедам цела штека додека не се расипе. :)
     
    На annii, Sexybaby86, JoyJoy и 10 други им се допаѓа ова.
  13. нина122

    нина122 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Пол:
    Женски
    Само килограм ориз без ништо е 80 денари, каде е морков, грашок, печурки, каде е струјата што трошиш додека се прави, вода.
    Кога ќе видиш сума сумарум освен ако не готвиш за 4-5 луѓе немаш математика за да готвиш јадење дома.
     
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Зависи колку здраво сакаш да јадеш.
    Зошто во ресторан не е баш здраво приготвувањето.
    Ама оф сме, може и друга тема за ова ;)
     
  15. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.663
    Допаѓања:
    39.922
    Пол:
    Женски
    А ти кило ориз ли јадеш на едно јадење? :^)
     
    На Dust и Estranged им се допаѓа ова.
  16. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.800
    Допаѓања:
    173.176
    Пол:
    Женски
    Ај се кладиме дека нема да познаеш ;)

    Кој става жити се кило ориз? Ако кило ориз зготвиш, ќе добиеш 2 кила зготвен|( грашок не ставаш едно кило..
    Јас едно филџанче ставам мешавина иначе се е грашок..

    Актуелни цени..

    Screenshot_20210419-201009_Drive.jpg



    И да знаете дека тоа што ќе им остане денес, ќе ви го понудат и утре и задутре.. не е дека гулашот специјално сабајлево за вас го крчкале..
    И сармите можат со денови да стојат и колку повеќе стојат толку повкусни се..


    А струјата... и цел саат да печеш или вариш, повеќе од 20ден нема да потрошиш..


    Туку лесно ви е на вас што со јајца и тост поминувате и ручек..
    Додека можете - терајте.
     
    На Frosin4e, Konfetka, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  17. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.663
    Допаѓања:
    39.922
    Пол:
    Женски
    Јас со една боца плин готвам со месеци. Поекономично здравје
     
    На bertold и Dust им се допаѓа ова.
  18. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Мене за кашкавалов ме интересира, зошто секад ми се расипува, ретко јадеме.
    После пример си го користиш во пица и пецива?
     
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.800
    Допаѓања:
    173.176
    Пол:
    Женски
    И јас го рендам и замрзнувам.. тоа за готвење..
    Инаку имам замрзнувано домашен кашкавал и ОК беше и за јадење откако го одмрзнав ...
    Истото го правам и со сувомеснати особено тие што ми се за готвење.. ребра за гравче или на коцки исецкана печеница за кифли или пирошки или нешто трето..
     
    На annii, eliesaab, f.girl и 4 други им се допаѓа ова.
  20. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.879
    Допаѓања:
    45.136
    Пол:
    Женски
    И јас си замрзнувам, си правам во недела благо, леб, си сецкам зеленчуцу, овошје за супи и смутиња, замрзнувам сварено месо, спанаќ...ретко замрзнувам припремано јадење оти не јадеме многу манџи, а и не ми останува, ама овие работиве што ми помагаат да спремам побрзо и те како замрзнувам.
    Посебно дека сум на безглутенски режим нема шанси ако не ми е испланирано и брзо да се држам до него.
    Инаку ако јадењето е слатко нема шанси замрзнувањето да му го смени вкусот.
     
    На mal.ecka, annii, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.