Замрзната готвена храна

Дискусија во 'Рецепти' започната од NEA, 17 април 2021.

  1. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    Да, во тост, тортиља и слично, секаде каде што може да се стопи :)

    Вкусот е идентичен со свеж кашкавал 8)
     
    На firequeenn, cresa-jagoda, f.girl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.879
    Допаѓања:
    45.131
    Пол:
    Женски
    Мене никогаш не ми текнало ова, а уствари многу добар трик, исто мене секогаш ми се расипува, обавезно мачката го завршува.Фала ти за ова Дузи8):D
     
    На cresa-jagoda, Celltica и Doozy им се допаѓа ова.
  3. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    И јас не знаев, научив пред некое време од @workweeklunch и ептен многу кашкавал ми спаси вака :D

    Може нема на гости да го послужам ама дека ќе си го стоплам во тортиља, hell yeah :rock:
     
    На cresa-jagoda и Celltica им се допаѓа ова.
  4. нина122

    нина122 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Пол:
    Женски
    Затоа секогаш ќе се водиш по принцип да купуваш од она што највеќе им се троши, ако им се троши значи дека е вкусно и дека ќе прават повторно и повторно и ќе знаеш дека е тазе зготвено, а ако нешто не им се троши така ќе го продаваат од вчера и завчера. Пример во Тинекс секогаш пилешко во кари и пилешко во бел сос не можеш да најдеш после 3 евентуално 4 саат, значи се троши.
     
  5. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    32.851
    Пол:
    Женски
    Потпишувам со две раце за кашкавалот :D Откритие ми е од студентските денови. Немаше шанси за неколку денови да изедам цел кашкавал и решив дел да замрзнам, па што биде нека биде. На големо изненадување вкусот беше речиси ист. А, сигурно поубав од кашкавал кој стоел со денови во обичен фрижидер.

    Тешко е како студент да подготвуваш храна секој ден, па често замрзнував јадења. И од дома што ми праќаа, манџи, кифли, полнети пиперки, буквално сè :D Исто замрзнувам торти, штрудли, колачи итн. кај може сам човек да изеде толку јадења за два-три дена.
    Од замрзнати работи кои не ми беа исти како и свежи се палачинките и пројата. После одмрзнувањето палачинките беа како суви, а пројата премногу се ронеше. Затоа сега само половина доза правам од нив :lol:

    Ме интересира дали замрзнувате свежо тесто? Пример ако правам кифли, само да ги обликувам и да ги замрзнам, а отпосле, откако ќе се одмрзнат да ги печам?
     
    На cresa-jagoda, Celltica и Doozy им се допаѓа ова.
  6. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.414
    Пол:
    Женски
    Јас замрзнувам пржен кромид, леб и торти :D друго готвено јадење не... ама може за понатаму некои идеи да искористам што сте пишале :)

    За тесто за пица знам дека може, а за друго не знам.
     
    На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ane.bella

    ane.bella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    25.832
    Пол:
    Женски
    Ако беше штетно да се подгрева ориз до сега цела Азија ќе беше испотруена. За Fried rice се препорачува оризот да се готви ден пред да го спремиш цело јадење.
    Не можеш да замислиш да јадеш нешто готвено од пред една недела!? си била некогаш во ресторан, свадба, дочек за нова година? ако Да, дали мислиш дека јадењето специјално за тебе го готват баш тогаш?

    Море камо да имав еден поголем замрзнувач, еден ден во неделата ќе го поминев за готвење па после цела недела да не се замарав со готвење.

    @Dust ако не ти е тешко ќе може да пишиш како се прави месото во тегла, не мора тука нека биде во тема за рецепти ако има таква :)
     
    Последна измена: 19 април 2021
    На theowndemon, annii, mode-kristina и 7 други им се допаѓа ова.
  8. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Пол:
    Женски

    Некои се многу нежни хахахах.
    Абе мене ми е премија кога некогаш можам да извадам јадење од замрзнувач пошто не можам секој ден да готвам.

    Патем и мајка ми прави месо во тегла, знам дека го вари, врие, не ми текнува, ама вкусно е.
     
    На Celltica, mode-kristina, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Бев и јас во овој фазон последнава година заради седењево дома, па за викенди готвев и замрзнував за да сум слободна во текот на неделата а да имаме посалам ручек. После не знам, или ми здосади или ми текна дека не сум толку зафатена и во работни денови да зготвам ако сакам па сега замрзнувам само ако има вишок а вишок ретко има пошто се јади и нареден ден ако остане.

    Месо во тегли не рабирам, го вариш, спремаш тегли, полнеш, ги ставаш во рерна на одредена температура за да се вакумира и мора да си претпазлив додека го правиш сево ова, за да еден ден као извадиш тегла и месото готово, се' што треба само ориз пример да зготвиш или пире или компир :^) Па додека правам ориз ќе се зготви и месото, не гледам потреба од замрзнување на зготвено месо кога секако треба нешто плус со него да зготвам.

    Сарма одмрзната не ми е убава, оризот има чуден воденикав вкус.
     
    Последна измена: 20 април 2021
    На mal.ecka и Tanjamm им се допаѓа ова.
  10. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Пол:
    Женски
    Кога правам селско месо со печурки, користам од месото во тегла, баш убав вкус дава.
    Една средна тегличка е доволна.
     
  11. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Селско месо со печурки е месо пржено и душено со кромид и печурки, некаде ставаат и друг зеленчук. Цела финта е да се готви заедно за да се помешаат вкусовите. Ако испржиш кромид и печурки и на крај само го истуриш местото...во што е штосот?
     
    На mal.ecka и Tanjamm им се допаѓа ова.
  12. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Пол:
    Женски
    Ете некогаш немаш месо дома и ова се наоѓа на брзина зготвено.
    Инаку да, финтата е се заедно да измешаш и да го доловиш вкусот, ама ако си со ограничено време, ова ти е како 1 на 10ка.
    Мене многу ми се наоѓа, не мора за селско да биде.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Одлична идеја нема што!
    Си ме спасуела :)
     
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.800
    Допаѓања:
    173.176
    Пол:
    Женски
    Еве јас ќе ти кажам..
    Месото во тегла освен за манџи, го користам за брзо мезе кога ќе ми дојде некој ненајавен..
    Порадо ќе им извадам месо од тегла отколку салама на пример..
    Некои го сакаат ладно, некои како мене сосема малку го загреваат..
    И не го ставаш во рерна..ги вариш теглите.
    Нема за што да си толку претпазлива, ставаш вода и си вари..на секои 30тина мин дотураш жешка вода..меѓувремено чистиш, пеглаш, правиш чудесии по спална..


    Исто така, не би рекла дека јунешко/говедско би сварила толку брзо колку што е потребно за грашокот да се свари на пример..Грашокот е готов за 20мин
     
    На bebaa, Sexybaby86, boomsleng и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Говедско ако вадам за гости, нема да се отарасам после од нив. Тоа да, најмногу се вари ама се друго бргу се приготвува. Зависи и од навиките, кој има често гости со заседнувања и јадење и пиење, ваљда е ок и практично. Кој ги пречекува гостите само со кафе и благо, сигурно нема тегли да вари за нив :emo: :D
    Плус што зборам, немам ни голем замрзнувач, само еден дел од фрижидерот, толку. Ама, да имам животни и градина и ниви, сигурно ќе полнам цел замрзнувач од големите за цела зима. Или два.
     
    На theowndemon, Dust, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. firequeenn

    firequeenn Популарен член

    Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.272
    Допаѓања:
    6.769
    Да се пријавам и јас во темава.:)
    Ми стана пракса ова замрзнувањето пред се од немање време со мало бебе дома се да постигнам - дома имам ручек направено од замрзнувач изваден.Да да, често е ова.
    Имав поголема количина на праз,нешто свежо го приготвува а голем дел од нив и седнав на кучиња и во замрзнувач по 200гр.порции. Ете вчера извадив и направив превкусна пита со праз.
    За бебето тиква купивме пред некој ден,дел ја изеде свежа(варена) а дел избалансиран и замрзна.Не јаде голема количина, а не планирам да фрлам.
    Мешавина за супа (целер, пашканат, морков,магдонос) редовно имам замрзнато и само го додавам во свареното фиде и коцката супа.Ете превкусна супа за 10-15 минути.
    Месо кога ќе почне да јаде бебе секако дека ќе го варам и замрзнувам на парчиња заедно со водата кај што се варело и во поединечни порции ќе замрзнувам.Сигурно нема во експрес лонец секој втор ден да варам по 2 саати месо-како што кажав немам време.
    Златната мешавина основа за руска салата ми е секогаш во замрзнувач. Ја додавам во рижото и исто така.
    Да не зборувам па за овошје што се продава замрзнато па само го додаваме во јогурт и мелени житарки и имам здрав појадок за секунда.
    Лесно е на денешницата да се храниш колку толку здраво само треба организација и желба за тоа.
     
    На Doozy, Celltica, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  17. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    Недела како ден се жртвува за цела работна недела да се има зготвен ручек. :D Ни на крај памет не ми е во 17ч после работа да сецкам зеленчук за манџа.

    Дефинитивно ми е многу полесно да се организирам на овој начин, поготово за манџи ми функционира, пецива, па дури и остатоци од ручек пример грав, сарма. Немам мерка да готвам грав за еден, двајца, па што остане во замрзнувач оди. Било што од погоре наведеното се подгрева на рингла/во рерна. Па имам во секое време спремно доручек/ручек.

    Зготвен ориз не подгревам, го оставам само на собна температура.

    За вкус, па што знам ист вкус е. Може и навика е, храна не фрлам генерално па на овој или оној начин мора да се дојаде.
     
    На Doozy, mal.ecka, Celltica и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

    Guns N` Roses Популарен член

    Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.887
    Допаѓања:
    16.845
    Пол:
    Женски
    Никогаш дома не сме практикувале да замрзнуваме готвена храна, секогаш ја приготвуваме свежа или од вечер припремена. Не ми се допаѓа замрзната храна готвено па одмрзнато, порано кога одевме на гости кај кумовите секогаш послужуваа се одмрзнато, риба, кифлички, буквално се замрзнато, а вкусот никаков на храната. Замрзнуваме некој намирници како грашок, домати, модар патлиџан, а готвена храна не.
     
    На hermosa и Tanjamm им се допаѓа ова.
  19. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Пол:
    Женски
    Од каде да си купам садови за замрзнување?
     
  20. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    @Jana06 јас ги имам собирано низ годиниве, последно во Тинекс забележав доста солидни садови. Има и во Веро Џамбо, со добар квалитет се и ти е. :)
     
    На thelittle17 и Jana06 им се допаѓа ова.