Ние го имаме ова на чико од енци менци ни е поклон, а гледам и по нет продаваат мислам од локо кроко гледав слично.
Се радуваше првите неколку дена. Сега не ја ни погледнува. Само кога ќе дојдат деца на гости тогаш ќе се испотепаат кој да се спушти. Ќе го извадиме сега во двор, можеби надвор повеќе ќе си игра.
Moive sekoj den se na lizgalkata. Bukvalno sekoj den del od vremeto se na ne nea. Jas sakam trambolina da im kupam zosto non stop ripaat po kreveti. Samo nemam kade da ja stavam. Mozes i trotinet onie na tri trkala. Sin mi go dobi na vtoriot rodenden, a pocna da go vozi nekade na dve i pol i uste sekoj den go vozi nadvor.
Повеќе е да оди со него, нема тркала за возење туку да се научи да држи баланс. Види на јутуб има доста клипчиња. Мојата е 18 месеци и сега на пролет планирам да и го дадам.
Трамполина! Максимално ни е искористена, нема ден да не скока. Супер е за трошење енергија, друго скоро се што сме купиле стои така во соба.
И нас ке ни биде за 4 месеци па ние уште од сега си порачавме, како шо сум гледала во внуциве за втор роденден им носеа масиче со столче од оние малите по околу 1500ден, а бидејки ние сме женско си порачавме кујна и таа се движи тука така, а за машко може апарати, како што се штрафцигери и сл. Од пластика нормално имаше еден цел сет, ете јас така сум гледала како носат блиските па и ние си порачавме
колку што знам не живееш во мк, така да од кај би купила тука такво нешто и дали може у соба да се стави, у стан сум
И ние живееме во стан и немаме многу место, ваква имаме, не е многу голема. Сигурно ги има во продавницине за играчки.
Имајте предвид дека скокање на трамполина и кревет не се препорачува до кај 6 години затоа што се искривуваат стапалата, поради тоа што лигаментите не се уште зајакнати. После 6-7 години е веќе друга приказна. За ова ми се чини и @mariz и @RainBow имаа пишувано во темата за ортопедски прегледи.
Леле мојов не се симна од неа. Мислам го правевме муабетот пред да купам. Исто за втор роденден му беше само порано ја зедов... Анатх ја ко шо знам на кревет не е штетно ама на трамболина е...
Да, нас ортопедот така не советуваше. Да не скока на меки подлоги поради искривување на стапалата, а за трамполина не е препорачливо деца до 6 години да скокаат. Најмногу поради коските, лесно доаѓало до повреди. Американската асоцијација на педијатри препорачува деца до 6 години воопшто да не скокаат на трамполина. Ние сега надвор цртаме со креда, и цртам форми, па има старт и крај, на крај демек куќичка и да доскока до неа, си играме зајачиња, има едно јаже за скокање се плетка и со него. Гледам надвор така да ја потроши енергијата со скокање.
Да, штом стапалата пропаѓаат. Кога скока и не застанува на цврста подлога, туку се виткаат стапалата значи не е добро. Им се искривуваат така, затоа не е препорачливо. Барем според мојот ортопед што не советуваше.
Јас знам па дека се развива мозокот многу повеќе со скокање по кревет. Со вртење во место додека не падне Со лазење, одење на прсти, секакво глупирање што може и сака детето. не смееме развојот да им го спречиме. Колку скокавме ние? Криви ли сме во нозете? Секој ортопед на секој различно му кажува. Го гледа детето и му вика - ова да, ова не. Дали гази на пета, на прсти, на цела нога, дали ногата е права, глужнпот, прстите како допиирааат... може милион причини да има зошто некое дете треба да скока, а некое не. Додека доктор не рече, не давај да скока, ќе оставам да скока. Мојата скока насекаде. Сега ќе ораме у двор, ќе има скокање по бразди.
Види и со твојот ортопед што ќе ти каже, на мојот советите се тие. Според него поголем дел од луѓето кај нас имаат рамни стапала, така мислам рече, па тоа повлекува и проблеми со држењето, и проблеми кога се стои подолго време. Јас си ги имам тие проблеми, па сакам она да е добра, важно е и за понатаму. Мислам дека толку го потенцираше тоа баш зашто нашите родители не внимавале нешто посебно, па сака да назначи дека е важно. На нас останува дали и колку ќе го послушаме, сепак.
Море и лизгалка и базент со топчиња и куќичка му купивме, цела игротека направивме од детската, нема каде фиокар да ставам, но тој едвај 1 час дневно поминува во неа и тоа мора некој со него да има, инаку нема шанса. Среќа се стопли времето па по цел ден е надвор, инаку побеснуваше дома. За скокањето и јас ко Цка знам, што повеќе скокаат, толку повеќе им се развива мозочето. Ранко Рајович вели децата и по 5 часа да скокаат на кревет не е штета, ама тоа од аспект на невропсихијатар, за ортопед не знам.