Во врска со занимацииве... кога ќе разбери детево дека не треба да црта на ѕид, по него, по мене, по под, на секаде освен на листот од блокот? Му купив дрвени боички, фломастери и водни. И како ги зема трча некаде да исчкрата нешто а листот пред него, му покажувам, му зборувам ама нема корист. Дали да ги приберам на некое време или да бидам упорна со зборување? Кога вие почнавте да ги учите децата да цртаат? Инаку 1г и 7м е.
Јас и цртам на хартија и кажувам како, после таа чкрта се смее. Сеуште не црта по зидови ама затоа по раце обожава да пишува сите сме со "петки" на раце. Инаку и купив исто од оние пиши-бриши таблите па на нив си чкрта.
Јас сега за сега му давам само кога е во хранилка. Му печатам слики за боење и јас бојам он шкрта . Битно само што ќе ги здогледа боичките вика бои. @kiki_riki не ми текнало на таблите. Наредно тоа ќе му купам
Има некоја страна од каде ги печатите сликите или? Сакам поедноставни, еве како овошјата што ги постираше @irena.1 ???
Уф не. Едноставно на гугле пишвам тема colouring и одбирам images. Еве за овошја конкретно https://www.google.com/search?q=fru...hVI1xoKHdjVDTYQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=360&bih=560
А јас баш денес се чудев зошто не црта по ѕидови моево. Очекував прво на ѕидови па после на лист. Најчесто црта на пиши бриши таблата и кажува што нацртало. Со пенкало на лист или јас со пенкало на раче му цртам нешто или му пишувам петка. Со боја правевме еднаш два пати отпечатоци ама мн работа има после тоа хаос е. Имаме многу занимации што да издвојам. Вртиме карти обратно и бараме еден лик. Кога ќе го најде кажуваме браво. Редиме воз од Лидл. Од шатор низ едно прозорче ми фрла топки јас ги враќам. Лепиме салотејп. Најомиленото. Деловите од возот ги ставам во длабок сад па со дрвена лажица меша и вади по еден дел. Истураме шишиња од торба па пак ги собираме.
Фала за идејата, ќе му купам и јас пиши бриши табла Хранилка не користиме повеќе. Има мала масичка и столче ама ретко седи на нив. Јас исто цртам на листот ама него му е поинтересно на ѕид. Омилено му е на ѕид да црта кој ќе варосува после (дека под кирија). Со салојтеп и ние играме. Исто и топки истура од вреќа за играчки, па удира во ѕид... И имам зачини во стаклени мали шишиња, знае каде стојат и ги зема ги реди едно на друго па ги турка занимација околу 30тина мин.
Tie se od ovde printani http://zelenaucionica.com/voce-bojanka-sablon/ Procepkaj tuka imase i drugi. Vidi i od ovie. http://www.bojanke.com/index.htm
Mi se dopaga metalnata kostrukcija na vtorata slika. Nie na prozor gi lepime crtezite. Kaj da najdam nesto slicno vakvo.
Лепи листови на ѕидовите, па нека црта колку сака. Иначе мало е за цртање и боење, треба прво фината моторика да ја извежбате. После две години може да го држи моливот правилно. И не се почнува со водени бои и темпери, со обични дрвени боички е најубаво. Евентуално креди и мрсни боички.
Од икеа го зедов, за закачување фотографии е. Се радуваат кога после секое боење ги закачуваме цртежите, па ја пренаменив. Како идеја можеш и со штипчиња на јаже. Се надевам се гледа закачената слика
Odlicna idea, ako ja ima vo ikea ke go kupam.I mojov epten se raduva , pa zatoa po prozori gi lepime. @danichap aj te molam ako znaes ime ili link za metalnoto. Ne mozam da go najdam vo ikea.
Еве пошто се врсници да ти кажам моево со што си игра -Вози секакви коли,камиони ,од тие со една рачка што се на буткање -Реди од оние прстените во боја (сеуште не знае по големина) -Става фигури во коцки со дупчиња (и тоа не го погофува ама се труди) -Листа сликовници,пушта звуци ако имаат па повторува -Омилени се животните,му ги купив како играчки и сите ги кажува и си ги реди како војничиња,на крај ќе им се налути ги фрла и кара -Едноставни сложувалки со животни му земав, незнае да ги мести ама пробува -Не сака да црта,сака јас да цртам, а нему омилено му е да брише со сунѓерчето -Топки секако ,ги вади и фрла ,шутира на секаков начин -Во камионче реди се и сешто па ги вози ,прави тури-претури И најинтересното! Кујната Се вади од фиока и кој и да дојде на гости им носи и покажува што све имаме во кујната Лошото е ако сака да ги кара пудинзите,супите,чоколадите итн... ги фрла,гази и на "кинески" ги кара Тешко нив Едит-интересна тема. сега ја приметив.
Еве и @eli25 веќе ти пишала. Иако на оваа возраст барем на мојот тешко е да му заржиш внимание со нешто повеќе од 15 минути. - реди прстени - реди кули од оние чашките само за са им направи бам и се кикоти - сега му купи од икеа дрвени шини со возови имоментално се заигрува. Предизвик му е да ги нареди шините, а и ги пушта вагоните по една како лизгалка и се радува. - мојот од секогаш многу сакаше да му се чита, само сега е поинтерактивен. Знае да се вмеша во приказната или го прашуваме што има на сликите и кажува, тоа што знае. - од дрвените играчки ги имаме скоро сите типови и знае да поигра, ама послабо - има масичка со штрафови, штрафцигери и бормашина и со нив се заигрува. Е мојов на пример со колички не се заигрува, односно не ги вози и бутка(зборувам за малите). Само кога јаде ги вртиме по хранилка и се обидуваме да учиме бои. А големите сака да ги бутка сега. Најново му е неговата количка да ја бутка
Еве @Ano ме потсети. Коцки реди исто,реди до 5 убаво а веќе 6тата не му е стабилна. ова е многу добра вежба за моторика и концентрација. и најинтресното -да ги бутне и си вика сам јееее !