@Lolipop23 нема врска која боја е. Секако внатрешноста, картонот, врз кој се лепи лед траката, се исти.
Nadvor od temava, se nadevam ne se lutis, na poveke sliki sum primetila devojcinjata sedat vo vakva "zaba" poza so nozete koja voopsto ne e preporacliva od nieden ortoped. Dobronamerno ti pisuvam ako sakas pobaraj i na net za zaba poza ke procitas.
Воопшто не се лутам, точен е секој збор и истото ми е кажано од физиотерапевт. Секогаш ги корегирам, или поточно големата ја корегирам. Најмалото и средната на прсти се брои кога така имаат седнато, само големата некогаш, кога ќе се занесе во игра, како што е во моментите кога врши некоја задача како на сликиве. Во моментот кога сум го тргнала апаратот/телефонот сигурно веќе сум ја предупредила и ги исправила нозете. Кога објавувам видеа дури и се слуша кога ја потсетувам и се корегира. Има огромен напредок, верувам наскоро целосно ќе исчезне.
И јас надвор од темата, сум слушнала дека не се препорачува ама не знам зошто? односно ортопедот не ни спомнал никогаш
Мене ми беше кажано дека до 2г децата имаат 0 положба а потоа често се развива оваа x положба. Едноставно да се набљудува и да се корегира детето. До 7-9 година треба да исчезне целосно. Во ретки случаеви, кога не исчезнува и интензивно се користи може да настане рахитис, артритис или проблеми сжво развојот. Мене ми рекоа нема простор за загриженост, едноставно набјудувам и корегирам, ќе исчезне целосно.
Јас така седев како мала, па имав огромен проблем со нозете.. одев со подклекнување како последица (и нозе во икс), и ми се удираа колената. Многу криво одев.. па носев еден период и помагала, па одење и нога пред нога за да се среди тоа. И сега возрасна сум и уште имам малку криво одење со колена малку завртени накај средина.. Имам една слика кај што седам така, не жаба.. кај така седната, па нозете од пола надоле и раздвоени ептен. Како сум можела нз така, сега така да седнам не да боли
Кога ќе се присетам и јас така седев како мала а и нозете ми се баш така како што опишуваш, и проблеми со кичма и зглобови и ред друго... не ми текнало дека може е од тоа, среќа моево не седи така ама од сега уште повеќе ќе внимавам
Јас така седам и ден денес. Знам дека не е препорачливо ама мене ми е најубаво. Сум немала проблеми досега.
Јас седев како девојчето што е на сликата па дури и уште поодвоени... А сега неможам ни како женава што е, ме сече болка кај колена ако седнам вака. Малава ја гледам чат пат така седната и одма и кажувам да стане или јас ја станувам ако не сака.