Ние ја имаме одамна, мислам Лаки ја купија па ни после нив. Уште ја играе, многу му е интересна Ние сме во скок па моментално не ја интересираат никакви игри, занимации ама ќе се вратиме за некоја ден.
Домашно производство: Ставање во шише: Сензорно шише со бебешко масло и вода обоена со прехрамбена боја (светки ќе дотурам): Имав магнетчиња фалични, може и со сликички одоздола: А купив за нареден период нови занимации:
@happygirl i @BabyT* моево сега вака прави, ги реди сите коли што ги бери внатре и ко ќе пикни се го крева, тие испашаат долу и пак од ново ги пика сам си ја најде "играва" а ја купив негде ко имаше 10-11 месеци, тогаш ги ставаше топчињата в уста, па после не ја играше, па пак ја играше
Чепкање низ двор. И тоа се важи. Многу занимации може да се изродат низ двор: играње со ливчиња, цвеќиња, камчиња, земја, песок..
Само да се надоврзам....вчера читајќи ја темава и следејќи го профилот на дани всушност сфатив колку ваквите ситни работи се битни за развојот. Од вчера активно почнав да обрнувам внимание на се. Некако купувањето скапи играчки ми отиде во позадина, сум имала погрешна претстава цело време. Денес и ние игравме низ двор. Наполнивме две шишенца со камчиња, едно со бели, друго со темни. Играва ни одзема 2 часа. Дури бев изненадена колку беше сконцентриран кога требаше да пикне каменче во шишенце на почеток ме гледаше чудно коа му кажував тоа камче не таму, туку во другото шише. И после неколку сфати дека не сите идат секаде, нормално не сфати каде идат бели каде потемни ама ќе земеше камче и чека, ме гледа да му кажм каде да го пикне. Дете пресреќно, активирано до максимум, ете го спие веќе 3 часа
@AlicaInWonderland Дома не можам да го натерам да става во дупче, ептен некогаш со цевчињата во шише, а штом е во двор првин тоа бара, да пика во дупки. Па со стапчиња и ливчиња да си игра. Цвеќињата на свеки се полуискинати.
@danichap или некој друг? Рецепт за домашна боја - finger paint? Јас вакво нешто најдов ама да не остава боја на раце?
Гледав и јас рецепти, ама не ми е пробан сеуште. Не сакам да постирам туѓ рецепт без барем да сум го пробала. Сепак целта е да се сподели лично искуство, и вакви важни моменти како што спомена, не да наредам скриншотови од готови онлајн рецепти па беља после оти важен детал не се споделил. Наскоро ќе се потрудам да пробаме.
И јас не сакам на непробано затоа прашувам некој дали има испробан рецепт, како што е за домашен пластелин на пример испробано од други што сакам да правам. Фала срц. Кога ќе пробате сподели.
За да не ни е досадно во изолација. Импровизирана куќичка на тераса и корито со песок. Веќе 3 часа си играат без престан.
Саат и половина грав пола сад и две пластични чаши. На крај зема Ози да го рани со гравчиња среќа он не е по храната. Се обиде и сама да јаде на крај.
Јас денес си ја нарачав масичката што ја има danichap за најзините лепотици, едвај чекам да стаса и да почнеме со занимациите во неа. Иако периодов што следи планирам да сме повеќе надвор на отворено, ама нека има и за по дома. Ќе фатат после жештини па ќе треба пак по дома активности Денес сме цел ден надвор, активности: ирга во песок, шутирање топка и берење мали цветчиња. Цветчињата ни одземаа најмногу време. Беа мали, ситни и му требаше бааги концентрација за да ги кине едно по едно. А песокот сеуште го става во уста летово го јадеше, зимово пак, еве сега уште...аман коа ќе помине оваа орална фаза да можам на раат да си играме да не бидеме под напон цело време што ќе стави во уста? Сакав и да го научам песокот со лопатка да го ставаме од една кофичка во друга, ама ништо му паѓаше додека го пренесе. Ќе научиме и тоа со тек на време. А да, и скокање во тромболина а ни е омилено овие неколку дена. Првиот пат влезе со страв. Веќе нема мака, скока и намерно паѓа и прави бам и се смее. Се мислам дека ортопедите не препорачуваат тромболини имате инфо околу ова? а баш е среќен и многу ја сака. Преска скоро пола час се занимаваше и го извадив оти незнам дали смееме. А се тегле накај неа цело време
Запамети, ќе те прашам за една година од каде ја зема масата да знаеш да ми кажеш За сега мислам дека е премала и само место ќе ми фаќа пуни сме до таван со ствари. И да не и ги кршам игрите за понатаму. Пролетта и летото планирам да трча надвор после градинка, а за викенди на плажа да биде (на пет минути ни е). Сега за сега ќе паузирам со купување играчки потоа ќе следат кујна и масава. Планираме едната соба бивша спална да ја размонтираме секако ќе биде во индина нејзина соба али додека спие со нас да и ја направиме мини игрална со онаков замок за скокање (душек) не знам како се вика на детски и корпа со топки. Ама сама дома дали би рипала сигурно би и било досадно гласно размислувам. Можам креатива соба да и ја направам со масата од Икеа како кај Дани и слични реквизити. Ако направиш некое такво катче сликни да видам како си го склопила.
@FreeMind еј да и јас сум загрена за кујна, бендисав една, многу ја сакам Маж ми се јави со она балканското: што ќе му е кујна на машко дете ама што го вртам. Ќе ја земам само незнам дали сега или после летово како што велиш. Си игра дете во кујна, кај братучедка му коа идеме само во кујната нејзина дреми