Фарбање ориз. Во кеса се става малку ориз, лажиче оцет и прехранбена боја. Потоа се затвара кесата, мешаме убаво за бојата рамномерно да се распредели. Го вадиме и го оставаме да се исуши, Пороа е подготвен за игра.
Кога сме кај оризот. Дали некој знае каде можам да најдам прехрамбрни бои? Секаде каде што барав по маркетиве има само сина. И со нејзе супер ми излезе. Пробав друга боја со темперна, ама кога се исуши се искрши целиот ориз
Од тие во туба имам видено во Рамстор, во поголемите маркети и други бои ( портокалова, виолетова) . Јас од Веро во Аеродром купив прехрамбени бои во прав(првата слика). Имаше повеќе бои. Со нив пластелинот го правев и супер излезе. Не фарбаат на рацете. Провери во Веро може има и во туба на Др еткер. Е сега купени ми беа пред неколку месеци.
И во веро и во рамстор само сина има на др. Еткер, а овие во прав не ги ни забележав, ќе проверам нареден пат. Имам само од желатинските, незнам дали ќе завршат работа, ама мислам многу ќе пуштаат боја.
За најмалите би можемо да се употреби за правење на сензорните шишиња или едноставно полнење на транспарентен пластичен сад за да се добие звучна играчка. Како дел од рутината за сензорни игри за тактилна стимулација на стапалцата. односно за чекорење врз него. (се става во неколку садови, кои се редат еден до друг и детето треба од еден во друг да чекори). Тука може комбинација со песок/камчиња, мешункасти...Ова за кога веќе имаат проодено најдобро. Кога ќе се надмине оралната фаза секако најактуелни се игрите за фината моторика со претурање. Доколку имате неколку бои, би предложила со инка да полните мала флаша. Да се гледаат разните слоеви според бои. Им се допадна на ќерките. Варен ориз во модли може да се оформува, па исто, е добар предлог за игра. Набројав 4 разни игри според возраст, иако најчесто би можело комбинација од повеќе, посебно за поголемките дечиња. Едит: може и балони или чорапчиња да се полнат, посебно за помалите, да ги стискаат.
Боевме заедно макарони со водни боички и потоа сам ги нижеше на конец. Нанижа 4. Ни останаа уште макарони па ќе ги искористиме утре во друга игра. Правевме и отпечатоци од рацете. Занимација од цели 2 часа.
Сенки на ѕид. И ги растурив едно по едно па ги сортираше според боја , а јас ги закачував Омиленото, капење на кукли
Лепак, големата бела туба, малку течен детергент(ариел јас користев), малку вода, малку пена за бричење(балеа јас користев), деко. На пример околу 100мл лепак, неколку лажичиња детергент и полека се меша.Ќе се осети кога да се додава малку пена или некое лажиче детергент. Од око е, ама се чуствува според структурата. Одличен е, еве како испаѓа на крај. Цели видеа имам на инста, побарај.
Започнавме и со активности за надвор од домот. Потребно е картон од јајца, бел лист, лепак и фломастер. Се цртаат( може и профи, со слики од нет и принтање, ама вака е за 1-2 минути готово). Активност за во природа или двор. Ние нацртавме неколку врсти цветчиња(знаев дека такви бои ќе има) камен, стапче, земја...изборот е ваш. Одлична сензорна игра, за препознавање и сортирање.
Ги зедов за да правиме сладолед, но испаднаја супер играчка со која играше 40 минути. Ги полнеше со вода па ги затвараше, ги редеше ист ред иста боја. Па ги ставаше во фрижидер па одма ги вадеше ги истураше, земаше сокче и правеше нов сладолед Инаку секогаш кога игра со вода и постелвам од непропустливите подлоги
Мала е фри, вака јас на моето кога беше мало се трудев трудев и видов дека не оди едноставно детето е мало ... тука порано пред 2 год пишував дека не сака и не е заинтересиран за било што еве некои членки знаат ама од после се промени и почна вешто да игра што дури без изненадена и не верував дека стварно игра. Се со свое време ќе видиш
puzzle со 48 парчиња прилично големи, и од "меки книги" земав за учење на бои, освен основните, ги има и кафеава, виолет и сл забава до бесвест