1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Занимации и игри за развој кај деца од 1 до 3 години

Дискусија во 'Дете' започната од J.Ivanoska, 13 април 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Фала ви на сите, не очекував никоја да ми одговори за овој 'проблем' :D
    1.Каков песок и од каде да купам? Сум помислила ама проблемот е што става се во уста, па се плашам. И во паркче кога си игра става камчиња и песок.

2. Том каде го има? Добра идеја е.

@gjoker4e Сум пробала со тенџериња, длабоки пластични ќе ги наполни и после цело тенџере го треска од земја, маж ми се мрда од памет, се нервира за комшиите :D Нема смисла стварно, можам да замислам како се слуша кај нив.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.033
    Па да ама период е, нормално се развива детето. Комшиите за комшии. Нема цел живот да тропа, може уште неколку дена па да се посвети на наредното истражување. :D Ако ти речат нешто комшиите кажи дека ти си слабокрвна, ти се тресат рацете и се ти паѓа. :P
    Се уште го паметам звукот во мозок што удира. :lol:

На TarantulaA, Осе, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Песок, вода, пластелин. Види на пинтересет, пиши сензорни активности за соодветната возраст. Јас од таму крадам идеи и до сега се му задржува внимание. Моментално многу сака да бои камчиња со водени боички или макарони. И на цевка може макарони да реди, само стави ја на некоја подлога, боцни ја на пластелин. На моето му е интересно да ги бои и рачињата и после остава форма на лист.

За звук дај му нешто нека фрла внатре. И син ми сакаше така да прави, ама го научив у легенчето за алишта. Помалку чука дека пластика. И таман го научив, му помина. :D Иначе, му ставам и ситни работи во кутивчиња и му тропкам.

Намали го бројот на играчки. Тоа што не го игра често или го игра несоодветно, тргни го и извади го пак по одреден период. Менувај ги играчките на недела, две. Зависно од него секако.

Песок кинетички. Ако се уште става во уста, тоа значи строга контрола и (по) безбедни производи. Значи можеш и домашен пластелин да направиш, а исто и песок. Има рецепти на интернет.
    :rofl: Значи нема појако!

На rainbowmama, SanelaS, WonderGuurl и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.807
    Јана, баш гледав на Инстаграм една мајка му блендираше корнфлекс како песок за да е безбедно ако си лапни :D

На strelkata, Isabel, eta и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.504
    Допаѓања:
    23.729
    Веќе имам еднаш напишано дека твојот и мојава се истиии по ова шо кажуваш. Кај нас ќе упали малу мир да имам, кога и давам гравче и 3 тенџерчиња или пластични, во различни големини, она претура од едно во друго и после некое време секако гравчето е расфрлано низ цееел стан ама само така пијам кафе или јадам. Фломастери земи ако немаш од тие што излегуваат на алишта. Твојот е машко и сигурмо немате количка за кулли ама има од тие што се као за пазарење, мојава бар сака многу да турка количка, се додека не и падне на памет да ја кичи на гарнитура и да седне на неа :?: хаха ете тие неколку работи мене ми помагаат за игра 15 минути, подолго нема шанса. ​

На eta, Jana06 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    @Mia Fuentes Колку паметно, браво за идејата (y)

@Bubish26 Има камионче за буткање е, плус може да седне на него да се вози ама се качува врз него и стои, а на паркет летаат тркалата. Неколку пати во лет го имам фатено да не скрши глава. Последните месеци кафе пијам само ако го изнесе некој да го прошета пола саат. Инаку кои се тие фломастери? Јас дрвени боици му имам купено ама става 2 во уста и така шета низ дома, страв ми е да не падне да ги набие во уста :wasntme:
    А за да ви доловам дека буквално се става во уста е случката кога си играше со кучето на моите и му ја зема ногата да ја стави во уста.

На Isabel, Осе, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.504
    Допаѓања:
    23.729
    Хахах ее мојава па ништо не реди во уста, ни па ситни работи. Иначе види во офис таму има, прашај ги кои фломастери се вадат од алишта и се нетоксични доколку се стават во уста, ќе ти ги дадат.

На TarantulaA и Jana06 им се допаѓа ова.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.015
    @Jana06 кинетички песок направи му, брашно и зејтин помешај(сооднос 1:8, една лаж зејтин, 8 брашно), ете као песок има, можеш и боја за колачи да ставиш.
    И секако на тераса, дворче или во соба на некој најлон :D
    Тесто исто можеш да му дадеш.

Безбедно и лесно, а богами и економично :)

И "сите" трескаат ствари и се смеат на таа возраст 8)

Том го имаш секаде, Галакси, Анаконда, Локо кроко, низ пазар ти е најевтин.

На rainbowmama, pianogirl, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Ви ги преземав идеите уште вчера :D Одма нарачав кинетички и Том, ги чекам да стигнат 8)

На Lianna Anna и emkaemka им се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Убава тема(highfive), не знаев дека има ваква
    И јас често се размислувам како да го заиграм следно, посебно во денови кога мора да сме дома цел ден имам чувство дека се му здосадува брзо
    Мојот би возел коли, камиони, мотори по цел ден, по под, на ѕид ги качува, најново по радијатор плус ги треска од него дека посебен звук дава (тоа се слуша кај сите комшии, се пренесува преку цевките:angel:) ама тоа е, единствено бебе во зграда хаха
    Не седнува ни секунда со нешто друго да се заигра, освен ако јас не го насочам некако па да ми се придружи, да редам прстени, коцки, кула па тој ги растура, максимум 5 мин трае ова
    Форми да протнува во кутија, ретко ќе погоди некоја правилно, знае дека треба да влезе внатре ама пробува од каде било, а не каде што вистински треба
    Прстените ќе ги зареди едно па уште едно, и потоа ги фрла по под за да му се тркалаат
    Сликовници врти и ги покажува тие сликички кои ги знае како се викаат
    Свири на ксилофон :music:и игра со газот кога му пуштам музика
    Ме закача да го бркам низ соба а тој да бега, кога лазеше лазејки а сега да трчаме околу маса
    Пред некој ден за првпат си играше со врсник во песок
    Прва подолга средба со мало детенце па му се воодушевуваше, го пипкаше по лице, по коса и на крај се теглеа за еден камион, а мојот си го доби и првиот песок врз лице, па се чудеше што му се случува
    12+++
    Едит, ме интересира кога почнаа да ви редат прости сложувалки од 3-4 дела и од оние таблите со фигурки за редење?
    На сите играчки што ги има стои 12плус, а тој ниедна не ја игра правилно...

Последна измена: 14 јули 2021
    На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.733
    Допаѓања:
    23.219
    Поново :)

Прикачени фајлови:

На sweetgirl92, mal.ecka, CareTee и 14 други им се допаѓа ова.
  12. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Супер идеи, мy имав направено слично со бубамари, ама многу сака лубеници (на изглед, ама не за јадење) па ќе му направам и една лубеница. :D Еве неколкy идеи и од мене.
    IMG_20210717_135136.jpg
    IMG_20210717_135212.jpg
    IMG_20210717_135411.jpg
    IMG_20210717_135527.jpg
    IMG_20210717_135623.jpg

@WonderGuurl Сложувалки прави онакви фигура да спои со слика, и евентуално од два дела. Тие од три и од четири ги прави јас само ако му покажувам што каде да стави. 20м.

На mal.ecka, CareTee, Sofronko и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    IMG_20210901_180643.jpg

Цели 20 минути играше :party:

На marchi-cool, mal.ecka, CareTee и 9 други им се допаѓа ова.
  14. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Коцките се од Србија ама нив само ги истури, ги собра пак во кутијата и толку.
    Играта е дупки во кутијата и да боцка чепкалки :D

На marchi-cool, mal.ecka, nadenadia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Лелеле ќора без наочари сум значи (facepalm)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    126.490
    На слична кутија им направив дупчиња и ставаа двете каменчиња па ги истураа и поново.
    Надвор во дворче на песок повеќе од саат ја играа8)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.632
    Допаѓања:
    11.030
    Мајки, давајте идеи за игри за двегодишни дечиња :bow:

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.504
    Допаѓања:
    23.729
    Генерација сме, мојава највеќе си игра со овие работи: обожава да ги бара сама картичките и да ги мести, исти има и мемори ама тие ги реди едно до едно во пар и си ги враќа назад, ги меша и пак почнува да си мести, коцкиве со букви и бројки си прави воз и ги вози низ дома, магнетиве и се врв уште од поодамна, во меѓувреме ќе е доктор, па фризерка, па си игра бо нејзимата куња, бебето го вози низ дома, па седнува да бои има еден тон боенки и додека се свртиш време е за спиење. Сама се заигрува и си ги вади играчките, знае да сака да сум ја до неа и да ја прашувам кај е пример ламбата и как треба да стои. За сега немае проблем со досада хаха ако немаш нешто од овие пробај може ќе ги засака, гледај да купуваш кај што пишува бар 3+ пошо се шо е за 2 години им е досадно.

Прикачени фајлови:

На Sofi.ja, eta, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.092
    На eta му/ѝ се допаѓа ова.