Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Заработи преку интернет

Дискусија во 'Барање работа' започната од littlegirl92, 5 јануари 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Libra ❤

Libra ❤ Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Може подетално објаснување околу работата

2. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Може да ми пишете инфо?

3. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    404
    Девојки вака едно рандом прашање, во недоумица сум.

На сметката на Пионир имам останато средства, дека и онака малце трошам. Она што го размислувам и не можам да дојдам до заклучок е, дали ми е попаметно ( и побезбедно, дали Пионир за вака е безбеден ) да ми стојат таму парите, или да си ги извадам и да си ги ставам овде на штедна книшка, па некогаш во иднина да си ги искористам за нешто поголемо.

И како е би било најпаметно, да ги извадам полека од банкомат, или да си ги префрлам на сметка, со цел да избегнам персонален данок. Ме плаќаат во USD и моменталнава ситуација што се случува ме замисли.

И сепак не знам колку ми се сигурни да ми стојат вака по трансакциски сметки, а знам дека нема да ги искористам сите сто посто... еве не знам што да правам.

Секој совет ми е добредојден, вие што би сториле во ваков случај? :?:

4. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Можеш да ги извадиш по 500 евра месечно и да уплаќаш на сметка за да обегнеш данок а остатокот да го трошиш во кеш и најсигурно е да си ги префлиш на сметка и да платиш 10% и да правиш што сакаш и знаеш со нив. Не ги чувај на Пионир не се сигурни тие. Исто може ако си пријавена во МК да не ја вадиш платата од сметка и да трошиш само кеш да речеме плата 300 евра и 500 евра во кеш на сметка 800 евра месечно можеш да ти легнуваат на сметка и да ги изведиш така постепено. Вака нема да платиш данок но ако сакаш сигурно и брзо една трансакција и 10% Персонален данок и чиста работа.

5. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Може да објасниш зошто не се сигурни на Payoneer? Во однос на нашите банки секако.

6. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Банкротира една фирма веќе што работеше со ова. Не се стабилни банките од типот на Пејонир, често заглавуваат. Македонски банки големите Стопанска, НЛБ, Комерцијална се многу посигурна опција плус ќе ги имаш полесно достапни за трансакции. Големите Македонски Банки имаат сигурни профити многу посигурни од Пејонир. Имаше еден скандал со Wire Card така да тоа е слично.

7. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    112
    Izvadi si gi i cuvaj si gi posigruno nema :D

8. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    404
    Фала ви на сите! И мене така ми изгледаше дека не ми се сигурни таму...

9. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Пајонир не е банка, туку платежен процесор. Користат банки во секоја држава каде имаат достапни валути. За евра користат ирска банка, за долари мислам дека е bsb во УСА.
    Скандалот со Wire Card беше од германската фирма која им ги издаваше картичките, кои беа нефункционални една недела се на сѐ, сметките не беа загрозени во ниеден момент и правеа што правеа, интересот на клиентите беше на прво место.
    Е сега, прашањето е дали една од најстарите и најреномираните ирски банки и една од најпознатите американски банки се посигурни од една Стопанска и една комерцијална, или било која Мк банка. Не мора мене да ми одговориш, туку овде на темава каде тропаш тоа што не го знаеш.

Друг момент е вредноста на доларот сега, треба да си луд да ги продаваш кога имаат изедначена вредност со еврото и потенцијал да расте уште.

Последна измена: 15 јули 2022
    На M.B., Noemi, Bratot и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    10.677
    Проблемот е што банирале акаунти на пејонир без образложение.

11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Никогаш не е без причина. Си имаат услови на користење, тоа што не ги чита никој е друг проблем. Исто банираат ако не пратиш документи за идентификација или што ќе ти побараат. ;)

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Имало проблеми со други банки нема. А за доларот може и во МК на штедна книшка па и во хартија да го имаш. Нема логика за речиси 0% камата да го кредитираш Пејонир. Дали долар е добра инвестија најверојатно е ама тоа сосема друга тема. Незнам зошто да даваш пари во странство за 0% камата. Најверојатно важи истото и за МК банки. Но ептен ќе одиме надвор од топик ако зборуваме за каматни политики.

13. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Сѐ убаво, ама знаеш ли колку провизија ќе платиш за да ги внесеш во МК, за да ги штедиш по 0.2%?

Друго, глупо е да викаш за фирма со која работат најголемите американски и европски ИТ компании дека не е сигурна, па зошто тогаш не идат со комерцијална да работат? 8):D

На kikkki, MilaSs12 и Noemi им се допаѓа ова.
  14. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Таа провизија мора да ја платиш освен ако непланираш да ги трошиш во странство т.е. да се селиш. А ако не ја платиш сега нема на расплагање пари за да трошиш. Е сега незнам дали од сметка на пејонир може да купуваш акции. Тоа не го знам може да ми го кажеш.

15. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Нема врска, какво селење хахахха сто пати е пишувано зошто и кога се плаќа, што те кошта да провериш пред да пишеш овде?

16. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Не користам пејонир ме мрзи да барам. Пишувам што знам. Пиши и ти. Јас користам Али Пеј. Се си вадам во кеш или си префлам на сметка за да купувам преку мк сметка тоа што сакам. Не ми се оди до Кина за административна глупост и не ги знам даноците таму.

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Јас пишав веќе и имам пишувано што и како сѐ околу Пајонир, а ти уште не одговори како заклучи дека не се безбедни за чување пари.

18. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    473
    Поради Вајер Кард а и не е практично неможе да ги користиш за речиси 0% камата.

19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Wire Card е минато, имаат директен договор со Мастеркард сега.

Не можам да разберам за каква камата зборуваш, си ги користиш нормално како што си користиме и овде сметки со дебитна картичка.

20. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    10.677
    Ништо посебно не правеле. ;)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.