Ако си била под дејство на алкохол тоа е отежнувачка околност бидејќи свесно си се довела во состојба на непресметливост. Во секој случај одбраната може да истакне дека си била непресметлива, но пак не го негира ова првово. Инаку кога се во прашање две дела, значи стек, судот утврдува казна за секое дело посебно но, се изрекува една единствена казна чиј максимум не смее да го достигне збирот од веќе утврдените казни. За адвокати, не сакам да сугерирам или да правам реклами, ќе ти кажам во лп за кои знам дека се добри кривичари па можеш да си прашаш. Напоменувам дека немам никаква врска (деловна, приватна итн.) со тие адвокати што ќе ти ги предложам.
Нели против насилство беше? Туку на страна тепањето со тешки телесни последици, не се разбирам во правниот аспект и нема да зборам за тоа, ама кога и да каже на форумов некој дека имал проблем со дрога и алкохол први сте да напаѓате. Зависност е тешка и комплексна работа, ама па не е трендинг ментален проблем за да се даде барем некаква основна поддршка.
Јас лично секогаш поддржувам ако некој сака да се промени АМА додека е во таква ризична состојба за себе и за другите, не ги сакам во близина. Докажи дека си сменет и ќе прајме после муабет. И ако некогаш и јас западнам во таква ситуација, слободно нека ме откачат сите. Никој не е должен да си ја ризикува безбедноста само зашто јас сум имала тежок период. Не е ова депресија па ајде ќе го тешиш со разговор и не знам. Ако состојбата те прави ризичен и за другите, веќе подруго е. Едит: Затоа зависници што можат да повредат некој не треба да се на слобода, колку год да им бил тежок животот.
Кога сум рекла дека сум против насилство? викам дека не е океј. се слагам Ама да ми рече некој курва+ дека ќе ме лежи, за памет за друг пат, мора да се превземат некои активности. Не поддржувам тепачки за глупи работи, ама да ми се заканува некој по живот како мравка ќе го згазам. Пошо едно иам сфатено, како ќе се поставиш према луѓето и колку простор ќе им дадеш, така ќе се понашаат. Еднаш некој така да ми рече и да преќутам, секој втор после него ќе се дрзне тоа да го збори. Знам дека делувам контрадикторно, свесна сум. Чудна жена беше Вера
Не ги обезвреднувам, напротив, кажувам дека е тешка таа работа, затоа да работат физичка работа, да видат како е, да се соочат со животот дека не е само црно и бело, и да се потрудат помалку да грешат.. Најчесто од премногу слободно време за размислување и немање обврски на млади години се прават глупости..
Јас вистина некогаш не ве разбирам. Не треба да бара адвокат? Па нека оди така сама и нека бара највисока казна. И не, не велам дека не е опасна за околината и самата за себеси, дека треба нешто да се преземе дефинитивно треба. Е сега, уште помалку верувам дека затвор е поправна установа - таму уште полоши стануваат (некој треба убав ред да воспостави, а не вработени дрога да им доставуваат, плус да живеат во крајно нехумани услови - нели таму се за да се рехабилитираат и вратат подобри). А да не почнувам колку тешко можат да се ресоцијализираат кога ќе излезат од затвор
А да не не заслужуваат да живеат у мизерни услови? да речеме некој убил 5 души, да живее на топло и чисто? па тие што се умрени, знаете ли кај им скапуваат телата? у прљава земја и мразалник. да не имаат кревет на вода и клима у земјата? таман, да не им текне друг пат да направат нешто со кое може да завршат у таква дупка. и ја некад си викам, коа ќе ме изнервира некој ,,не си коцкај кров над глава и топол кревет за Шутка и мувли за еди кој си’’ пошо реално, дур не е крај крајности, не вреди да си ебаваш раат и акомодитет ради некоја будала
Има различни осуденици, од некој за сериски убиства до некој што украл 10 тегли ајвар. А сите тие живеат во исти услови. Затворот треба да е поправна установа, за тие луѓе кога ќе излезат да можат да се вклопат во општеството и да живеат нормално по одлежаната казна.
Аа добро јасно, насилство е ок кога е твоја страна.Само не знам дали си свесна дека го оправдуваш истото против кое се бунеше до вчера и изнапиша 378227 мислења.
Девојче на кој основ физички го имаш нападнато другото девојче? Да ја исклучиме алкохолизираноста ме интересира што довело до физички напад?
Кога си под дејство на опојни супстанци е олеснителна мерка, затоа што не си била 100% при свест и здрав разум. За нанесување тешки телесни повреди може да добиеш кривична пријава, но не и казна затвор, затоа што не било обид за убиство, ќе добиеш условна казна, која ако не ја испочитуваш и пак подлегнеш на следна провокација, ќе кречиш ѕидови во некој затвор. Ова нека ти биде поука за тоа што си го направила до сега. За факултет требаат време, пари и многу желба. Млада си, тргни се од тој гангстерски живот. Кажа вработена си, се што треба е само да напредуваш на тоа поле и се ќе си дојде на место. Ќотекот не е воспитна мерка. Игнорирањето повеќе боли од ќотекот. Дринк а биир фром ми. Ќе прашам за адвокат, ако начекам, ќе ти пишам во порака. Како и да е, кога ќе заврси рочиштето, мани еден репорт овде. Гуд лак
и крадецот и серискиот убиец се престапници. Како шо немаме право да убиеме некој, или неколкумина, немаме ни да крадеме. Затворот нема да стане поправна установа ако добијат Дормео душеци и кревети, Фејдом гарнитури и плазма телевизори. Него кога ќе се воведе психолог и психијатар за сите таму, и да се работи со нив да им се подобри свеста и начинот на размислување. Второ, и системот е крив, внатре не лежат само небитни особи, Боки 13 пример имаше и телефон, не е само Боки, знам примери кај што бараат преку стражарите телефони, дрога, пари, храна нешто ако не е дозволена...сами ги молат и им нудат пари. Ти да работиш затворска полиција, за 30,000 со секакви лудаци да се зафркаваш дневно, а некој да ти дава по 200-300 евра за телефон да му внесеш, нема да ги земеш парите? внатре не лежат само сиротињи, и некои безгласни букви. Камчев, Мијалков коа беа у затвор, мислиш дека немаа од пиле млеко? Успеаа пола држава да ја украдат, мислиш тешко им било да се снабдат со телефон? или некој што е заглавен на кокаин, хероин, мислиш тие 4 ѕида ќе го спречат да си ја земе дозата? Па ѕидот ќе го гребат со нокти ако треба, за да го добијат тоа шо го сакаат*. Не е до ентериерот на КПД, туку треба цел систем да се смени. Ја тешки осуденици, на електрична столица би ги ставила, или ќе ги давам у шоља дур не се преплашат до смрт и да речат ,,леле нема веќе тоа да го направам, ќе станам добар човек, ќе најдам работа кога ќе искочам ветувам’’ , ама да им се набие страв, стварно да го помислат тоа, да ги убедиш дека пак ако направат нешто, и влезат у затвор дека ќе им е последно Добро сеа и јас имам психопатски мисли понекогаш, ама со некои ѓубриња мора така. Пошо некој ако одлежал 10-15 години за убиство, мислам дека ќе му е сеедно коа ќе искочи, дали пак ќе се врати, тие веќе се навикнуваат на затворот. Не знам кај имав читано, некои намерно прават пак глупости, пошо после затвор немаат кај да одат, општеството ги гледа на косо, со досие работа асална тешко се наоѓа, и се враќаат назад, јер живот на гага
не е баш олеснителна мерка Член 12 од КЗ Пресметливост Член 12 (1) Не е пресметлив сторителот кој во време на извршувањето на кривичното дело не можел да го сфати значењето на своето дело или не можел да управува со своите постапки поради трајна или привремена душевна болест, привремена душевна растроеност или заостанат душевен развој, или други особено тешки душевни пречки (непресметливост). (2) Сторителот на кривично дело чија способност да го сфати значењето на своето дело или способноста да управува со своите постапки била битно намалена поради некоја состојба од став 1 може да се казни поблаго (битно намалена пресметливост). (3) Кривично е одговорен сторителот на кривично дело кој со употреба на алкохол, дроги или на друг начин ќе се доведе во состојба во која не можел да го сфати значењето на своето дело или да управува со своите постапки, ако пред да се доведе во таа состојба, делото било опфатено со неговата умисла или во однос на кривичното дело кај него постоела небрежност, а законот за такво дело предвидува кривична одговорност и за небрежност.
Нормално дека не секој може да живее нормално, пошо убиец и претходно не бил нормален. Значи тој што крадел е престапник, а затворскава полиција е океј да зема мито за недозволени работи пошо им е мала платата. Ако не се задоволни од платата, нека дадат отказ и нека работат нешто друго. А иначе се согласувам дека мора психолози да работат со нив, барем со тие што сакаат.
не реков дека е океј, ти кажувам зашто не можат да се доведат у ред... па и ја сум секад за тоа ,,ако не ти чини платата иди си’’ ама ете очигледно е она ,,зинало да јаде’’ абе нема ,,тие што сакаат’’ секој ден сеанси. Секој ден да пеат зашто го напраиле тоа што го напраиле, на што мислеле или не мислеле у моментот, дали се свесни шо напраиле. Јас обоооожавам да чепкам, растурам, поправам туѓи психи, на тешки осуденици маста би им ја извадила, да ги гризе совест навечер. Мора да им се набие чивијата чоек за да сфатат дека не е океј. Имаш социопати, и психопати, социопатите ич гајле не им е шо напраиле, тие немаат емоции у нив, затоа мора да се пробудат, за да ги допре реалноста
Офф топик, на згодни момци сакаш да им ги доловуваш вака моментите како на овие престапниците што сакаш?
да, било какви и да се грди, убави, криминалот не знае за боја на кожа, вера, нација, и лепота таман за некој убавец уште боље. Толку убав а толку трул у душата, бар ќе плакнам очи дур го малтретирам пример Jeremy Meeks........душа да ти се наполни таков мацол да мачиш, толку убав а толку намачен. Ќе си рече ексик и лепота и се
Цела вечер си флерташе со дечко ми, еднаш со убаво и реков она си продолжи, ми се споија жички и се деси.