Затвор и затворски казни

Discussion in 'Општи дискусии' started by velesanka, Jan 25, 2011.

1. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Епа ете ти го бе девојче одговорот,значи све е јасно.Брат ти има досие и секое дело што ке го направи ке лежи затвор.Така да ке си го осудуваат цело време зависно од делото што го прави,отвори го законот и прочитај го за делото што го направил и ке видиш.

2. jarec6

jarec6 Популарен член

Јас не реков дека нема да лежи,само посочив какви се казните дека за многу поголеми дела лежат и помалку тоа ми беше муабетот,затоа што човек исто така повратник рани човек со нелегален пиштол и доби 4,5 години,тоа сакав да кажам дека ако важи за еден нека важи за сите,а не дека не треба да лежи или дека е невин.А не е исто кога ќе има ранет.

3. Скопјетесакам

Гледај јас немам ништо против брат ти а ни пртоив никој,да не се сватиме погрешно.Секој различно го осудуваат според постапките на претходните дела,така да неможе нормално на секој иста казна да му дадат за исто дело.

4. jarec6

jarec6 Популарен член

Таман работа не е за сфаќање погрешно не пишувам јас тука да се контрам само некои работи што ги гледам од ај да не речам лично искуство туку од близина,баш затоа прокоментирав,човекот лежеше со брат ми за исто дело во Германија,а тука различно ги судат,тоа ми беше поентата.А не дека имаш против брат ми не сфаќам јас така,секој кој си е крив нека си одговара за постапките не бранам јас никого,па ниту брат ми.

5. Скопјетесакам

Така е сепак јас сакав да се искажам за да не ме сватиш погрешно.Секој во животот (недај боже),може да згреши на законот,на било каков начин.Но законите кај се такви,и политиката на судење е таква каква што е.Некој за убиство лежи 3-4 год,а некој 8-10 год,све зависи од ситуацијата,претходните дела,дали е со умисла без умисла и итн итн.

jarec6 likes this.
  6. Queen8

Queen8 Популарен член

Најголемата казна е доживотен затвор, казнената легислатива е добро поставена, но прашање е колку се применува во пракса. Мислам дека во голем дел се изрекуваат благи казни.

7. BrokenWings16

BrokenWings16 Истакнат член

Колку би била казна затвор за канабисот и како зависи од килограмите...Фала однапред

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Мислам дека кај нас на затворите од тоа КПД им фали Пто
    Треба да им се организираат сеанси на покомплицирани затвореници, некои катчиња за рекреација, да се подобрат условите внатре итн

@BrokenWings16 се надевам не пишувам препрекасно хахахах.Над 6 грама ако ти фатат те носат во станица, а од 10 нагоре веќе мислам летаат казни затвор.
    До 10 е парична казна

9. Meoww11

Meoww11 Активен член

Apelacija kolkuuuu namaluva kazna?

10. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Зависи за што е изречена казна, колку години е првостепената, претходна Осудуваност и тн ?

Пиши ми слободно тука или во ЛП.

Meoww11 likes this.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Нашиве затвори се како и сѐ друго у државава. За некого мајка, за некого маќеа
    Далеку сме ние од вистинското значење на КПД/КПУ

12. stefang

stefang Активен член

Беше мој близок познаник 13 години затвор ( не за убиство, ниту силување таква работа некоја ….) дечкото е ок сеа се промени. Само што му отидоа 13 години од животот така… од тоа што му се случуваше таму може книга да напише .

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Затворските казни кај нас се уникатни. Ќе прегазиш некој на улица и добиваш казна од 3 години. А ако украдеш ќебапи добиваш поголема казна. Да не пишувам за педофилите. Коса ми се крева. Банана држава. За некои дела треба доживотна робија. Убиваш со умисла и судијата ти дава помала казна заради олеснителни околности. Кои се тие околности? Нема правда.

Adidas888, Feminka22 and Malesia like this.
  14. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Кој дебил го измислил нашиов затворски систем? Али стварно, со име и презиме.

И зашо на никој не му смета, никад не се побунил и не му е чудно оти затвореници имаат право викенд дома да одат, да одат да акаат и скитаат, али на спиење да се вратат?
    Се дебатира ли ова у правни кругови пример на Правен факултет?

Значи кради, убивај, силовај и жени и деца, а после лежи у ол инклузив на сметка да државата плус дрви си го, па и право на излез имај. Уште и џепарац да им дадеме, ако и тоа до сеа не добиваат...

Абе ваа држава треба да се распушти, кој црн пиреј, кои бакрачи. Паразити.

Модератор: Преместена дискусија од темата Сакам да кажам...

15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Не знам дали имаш прочитано за тој судијата, што е во затвор а работи како магационер??? Значи искача да работи магационер, а после тоа се враќа во затвор, секој ден така. :bug:

16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Тоа и ме испровоцира. Знаев ја за викенди, али ова прв пат слушам.

А тој не дека работи, иде лежи дома си го дрви.

Па уште и стаж му тече, пензија да лапа. Стока бре, само гилотиња.

Biljarkata, M&M, SummerGirl and 5 others like this.
  17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

И мене ова од увек ме чудело.
    Он само не смее да иде надвор од градот иначе технички нормален живот живее. Како отслужува казна уствари?

18. Anie93

Anie93 Популарен член

имав јас една колешка на времето во Зегин работеше, преку ден на работа, навечер во затвор тоа и било дозволено дека има мали деца

19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Тој шо си барал мито и корупција, ете тој го измислил и сите други од нашава банда се согласиле.
    Иначе тие шо излегуваат преку ден а се враќаат навечер за спиење, си го плаќаат денот тамо на директорот или кој и да беше. Во Гевгелија заборавив колку беше еден ден, ама во Ск а и за тие поголемите криминалци, сигурно е поскап денот - шетањето.

Gosh likes this.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Тоа е начин да се ресоцијализираат, како поинаку после издржување на казна би требало да се интегрираат во општествово?

Нормално дека не секој треба и може да излегува за да работи, целта на затворската казна е некого да превоспита, да му го промени начинот на живот, а не да го отсече од општеството. Треба по издржување на казната тие луѓе да се продуктивни членови, а не повторно отпадници.

Се подразбира дека убијци и силувачи не спаѓаат во оваа категорија, за други дела (обично од финансиска природа) добиваат ваква можност.

Е сега, ако тоа се злоупотребува е веќе друг муабет, ама самото работење на затворениците не е проблемот.

M&M, Angie1432 and Dilajla123 like this.