Затвор и затворски казни

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од velesanka, 25 јануари 2011.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.813
    Допаѓања:
    23.086
    И да продолжам.
    Се дозна кое е кучето, кои се луѓето, се дозна дека истото куче е чувано во двор без ограда, во близина на школо. Се дозна и дека нападнало десетина пати при што страдале и други домашни кучиња и луѓе.
    И многу ми се свиѓа како луѓево добија јавен линч на велико. И вака треба со сите. Па сега уште закони да функционираат и топ ќе биде.

Нема да ми излезе сликата од пред очи кога комшискава акита пред мене го зграби пудлето на другиов комшија за грб ама за мир у кучи, комшијава реши да не постапи правно. Пудлево се тресеше цело, среќа помина неповредено.
    Барем од мене, овие со акитата добиваат игнор и трескање врата пред нос во влез

Последна измена: 31 мај 2025
    На MeowMeow, M&M, TammiB5 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2022
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.430
    @Gosh Тие што имаат слободен викенд според закон се лица што направиле полесни кривични дела,изземени се за тешки како убиства,силовања и се е тоа во ред ,апсурдот е што пуштаат од калибар на дилери на дрога.
    Скоро секаде во светот има корупција и се шверцаат телефони,дрога, ама кај нас е ужас.Гледај подкаст кај Ландов со Пандов,коса да ти се крене,затвореници од Диво насеље како во хотел уживаат привилегии.Значи биди најголем криминалец ако имаш пари затворот ќе ти биде одмор.

Последна измена: 31 мај 2025
    На M&M, Angie1432 и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.419
    Допаѓања:
    42.508
    Прво нека си ја излежат казната ко казна у затвор, а не ко у хотел, па после нека се интегрираат каде сакаат.

Не се превоспитува со полн пансион и пензиско, туку со чмаење у четри зида, без излез, телевизија и мобилен,па да не му текне да се врати.

А за работа, слободно можат у затворот да им организираат да работат нешто, или по ниви нека ги носат, у рудници, а не у на другар му фирмата фиктивно да работи додека лежи дома.

На orxideya, SummerGirl, Трагедијаупмм и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.139
    Ама тоа не е баш така, не дека сите ги пуштаат да работат надвор од одма. Или е за полесни дела, помали казни или пример година две пред завршување на казната. Исто како на викенд што ги пуштаат (после одредени години лежење, можеби кога ќе им остане година или две, не знам точно).
    А во нашиве затвори има се, само не можност за ресоцијализација. Прво да тргниме од тоа што вработените по затворите им продаваат дрога, друго, кантината во затворите е поскапа од било кој маркет во Македонија. Не се сите таму убијци или нз какви деликвенти

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Па добро, може треба да имаш фактички познавања прво. Во Идризово на пример, не би рекла дека живеат "во хотел" или "полн пансион", можеш и да видиш дел кај Ландов од условите во кои живеат.

За жал, затворите се со премалку персонал кој се занимава со рехабилитација и ресоцијализација, па немаат баш услови во самиот затвор за работа (иако се согласувам, дури и на најстроги казни осудените треба да имаат работа ВО затворот).

Останатите кои се казнети за помали, ненасилни дела, не треба да ги направиме ѕверови, туку да ги превоспитаме. Ништо, буквално ништо, ни за затвореникот, ни за општеството, не се добива со седење и гледање во 4 ѕида. Тој еден ден ќе излезе, не ни е никако целта да продолжи полош отколку што влегол.

Ужасните услови никого не направиле помалку криминалец, ама работата со нив и нивната работа, направила многумина да научат нови однесувања.

Секако, не тука. Кај нас не постои ресоцијализација едноставно. И овие ситни обиди се само замачкувања, еве ако не те мрзи гуглни да не ја шириме овде, како по земјиве кои ги сметаме за земји со ниски стапки на криминал и генерално висока социјална заштита, како се однесуваат кон затвореници, во какви услови живеат, зошто така се однесуваат со истите.

Некогаш, криминалците, не станале од ќеиф криминалци. Не е толку "чисто". Многу често прво се деца од страшно дисфункционални семејства, малтретирани од најмали нозе, оставени на улица сами да се воспитуваат итн.
    Ако ги малтретираме во затвор нема ништо ново да видат, малтретирање и изживување е единствено што знаат и од надвор.

Се прави евалуација кој што и како може, не е иста приказна секој, и ќе повторам, не може и не смее зависник кој завршил во затвор поради зависноста да се третира исто како некој кој направил насилен акт, убиство, силување итн.

На Srckata28, Angie1432 и M&M им се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.695
    Допаѓања:
    10.996
    Не ми се верува дека вака размислувате… какви ѕверови бре луѓе? Тој што е во затвор, без разлика на како дело сторил, имало причина. И не треба да се шета за викенд, или да оди на работа како сите останати што не сториле никакво кривично дело. Баш зашто затворите внатре се никакви, треба да се превоспитаат и да не им текне уште еднаш да го направат тоа дело, или па некое друго. Требал да мисли пред да прави глупости, а не да ги пазиме па уште и да се гостат и шетаат. Никаде во свет го нема ова. Пола од тие што шетаат се немаат вратено.
    Прост пример: На другарка татко и ги уби мајка и и дедо и, значи убиство со умисла. Бидејќи немаме доживотна казна, извини имаме, 25 години е, го осудија 25 години. Ајде добро однесување му ја намалија на 13, од тие 13 господинот пола е надвор. Значи животот на женава и дедово не се битни, битно монструмов ќе пазиме ѕвер да не го направиме.. супер.

На SummerGirl, DS10 и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Шознам дали по свет го нема. Вистина, по развиен свет не ги јадат тафтабити... ама што знаат па Норвежаниве (на пример). Цела Европа гуглај затворски системи и спореди со нашиот, нашево е сè, само не е хуман затворски систем.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.813
    Допаѓања:
    23.086
    Самото шетање надвор не е реинтеграција. Тој и пред делото имал слобода надвор, не е дека живеел во дивина, го одгледале мајмуни па сега не знае мајке ми како да се снајде во општествово. Ене и политичариве ја имаат таа слобода, па гледам луѓе од нив станаа, нема грешка. Кражба е океј, ненасилно дело ама ај простете им на џаболебарине што краделе, кои дур си го држат ќе земат 3000 евра плата плус патни трошоци дур вие скенирате сметки. Оти јас не би. И не сакам утре ако ДАЈБОЖЕ бидат осудени они да се интегрирале со шетање надвор, со стаж со све. Пошто досега не знаеле како, нели.

Кој беше оној што во слободен викенд направи тешка сообраќајка? Не ми текнува стварно.

Дела во самоодбрана (за ова не ни треба да лежат као прво), мааали кражби океј. Другово све јок.

Последна измена: 1 јуни 2025
    На SummerGirl, Трагедијаупмм и La-loca им се допаѓа ова.
  9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.338
    Допаѓања:
    21.626

А дали е хумано некој да е ограбен, натепан , убиен силуван и слично?

Немам никаква жал за затвореници, нека осетат нешто тешко па да посакаат да се ресоцијализираат. :)

На fbaby, senjorita-v, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  10. sunsetbeach

sunsetbeach Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2025
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    100
    Lele ja sum protiv ovoj nacin na zatvorski sistem, bas mi e gajle za nivnata resocijalizacija. Ima da platat za delata!!!

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Нема да ја продолжам дискусијата понатаму - не гледам смисла. Казната без да покажеш нов, правилен начин е бесмислена, еднакво како да казниш дете без да сфати зошто и како да прави нешто правилно.

12. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.695
    Допаѓања:
    10.996
    За што хуман? Химан беше тој кога ги уби мајка и и дедо и?

На SummerGirl, Gosh, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.338
    Допаѓања:
    21.626
    Добро бе не се лути, само си прајме муабет. Емпатија повеќе би покажал ко жртва, а тие по го пра делото да се помачат малце. :)

На SummerGirl, GirlLove, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. sunsetbeach

sunsetbeach Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2025
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    100
    Ednostavno smetam deka nekoi tipovi na licnosti se imuni na resocijalizacija.
    Zemi gi za primer pedofilite, sociopatite (wired that way)...koi najcesto gi ima po zatvorite.
    Sociopat ke iskoci od zatvor i pak ke napravi belja, isto i kaj pedofilite i hemiska kastracija e zaludna kamo li resocijalizacija.

На SummerGirl, Gosh и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Не се лутам, само не мислам дека вреди да објаснувам во СДК.

Темава ми е многу блиска и во голема мера проучувана, е нешто што ме интересира и нешто што би сакала да работам, затоа не гледам смисла да ја должам понатаму.

Ако некогаш се отвори конкретна тема, секако ќе дадам свој придонес.
    Читај ми ги мислењата пред да ме цитираш, вака нема поента.
    Исто и ти, читај пред да цитираш.

На M&M и Stark им се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.695
    Допаѓања:
    10.996
    Те прочитав, и пак не ти го прифаќам мислењето како нормално.

На eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    40.817
    Нема поента казна затвор ако не постои реинтеграција на таа личност во општеството. Дискусијава од погоре е на исто ниво како да кажете дека треба сите да добиваме максимални казни затвор, и за помала кражба и за силување.
    Тоа што кај нас ништо не функционира ко што треба не значи дека моделот на ресоцијализација е погрешен и треба да се третираат сите затвореници како отпадоци.

На M&M, Srckata28 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.903
    Допаѓања:
    130.078
    Поентата на затворската казна не е ресоцијализација, туку ваквата казна е мерка на правниот систем која служи за справување со криминалот и одржување на општествениот ред.
    Главната цел е да им се покаже на тие лица дека криминалното однесување не е во ред, а на жртвите и останатите слободни граѓани им се овозможува да добијат чувство на правда. Споредната цел е да се одвратат потенцијалните вршители од преземање на криминални дејства.
    Ресоцијализацијата е само спореден ефект кој не секогаш се случува бидејќи слабостите на правниот систем овозможуваат многу криминалци да ги повторат делата наместо обратното кое се очекува.
    А, за тоа кој затвореник е пуштен да работи или да излезе на викенд не одлучува само неговото дело, туку и парите кои има да ги понуди. И во затворите е доста висока корупцијата.

На Feniksgirl, Gosh и Amellie13 им се допаѓа ова.
  19. Cycloastra

Cycloastra Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2023
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    288
    Еден поглед на затворот е казна и одвлекување од вршење кривични дела. Обично конзервативците во своите погледи го разбираат затворот како смисла за казна најчести се десните конзервативци во светот. Има и друг поглед тоа е либерално лев најчесто. Тие го гледаат затворот како мерка за превоспитување и ресоцијализација. Кај на според закон ги има и двата аспекти т.е. законот е централистички. Сите знаеме дека името е КПД казнено-поправен дом тој и тој. Значи има и казна но и поправка т.е. ресоцијализација итн.

20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    57.045
    Јас па не знам зошто се зема за пример норвешки затвор како да е добра идеја. Замислете да сте семејство на жртва на силување/убиство и убиецот го носат во "затвор" кој повеќе личи на бесплатен ол инклузив хотел да си живее мирно. |( Ко сега на пример некој ко Васо или убијците на Вања да ги однесат на такво место, бидејќи рЕсОцИјАлИзАцИјА. Многу ми е гајле за такви злосторници дали можеле да се реинтегрираат во општеството, побитно е правдата да е задоволена. Казна не значи некој да го однесеш на место на кое може да ужива, или заборавивте што е концептот на казна? Какви слободни викенди, работи? Па и за тие што не се убијци, силувачи, иако казните се помали, не треба да имаат такви привилегии. Прво одлежи си ја казната, после интегрирај се. Ама кај нас се знае како сѐ функционира, па и ова.

На Feniksgirl, Kom.pot, fbaby и 3 други им се допаѓа ова.