Не мора да значи дека е настинато. Малите бебиња се чистат па крчат. Ти следи го, ако е исто секој ден, не мораш да ставаш ништо. Може и обичен физиолошки да му капнуваш по една капка и не треба да влечеш.
@mommy## frcenjeto nemora da znaci deka ima nesto vo nose pa i za vlecenje na pocetok recisi kaj sote bebinja go ima. I jas ne bev sigurna pa odma go vlecev po doktori. Izleze se cisto i ni bese kazano deka tie zvuci se od mekoto nepce. Tuka ni preporacuvaat fizioloski sekoj den, na specijalist mi kazaa samo po potreba bidejki so fizioloskiot moze da se narusi sluzokozata. Taka da ne go stavame cesto. Gledaj ako bebe ima mrsoli da tecat ili nemoze da dise e veke dr problem ako e samo frcenje ne e strasno ke pomine so tek na vreme.
викаат дека сечење нокти кај бебиња било не знам ти што, мене вадење секрет од нос ми е научна фантастика. не можам да дојдам до ноздрата, бебе прета ли прета. денес носето му беше затнато, за среќа аква марисот ми завршија работа лесно, ама носето ко што му беше чешмичка денес, не знам како би се снашла ако треба со тоа сама да влечам :/ некое друго чаре има ли?
Јас сама влечам увек...башка можеш во вц да направиш пареа со топла вода и да го подржиш бебе таму..а можеш ако е затка кромид да му ставиш до негова близина
Ние си дојдовме домче ама ми е страв дека бебето е настинато едвај диши затнат и е носот помагајте 2 дена има,ми е страв некако...да не се преладила.. Што да и ставам во носето ептен е затната неможе ни да плаче убаво од носот
Kako mislis normalno e da i e zatnato? Spored mene ne e kaj nas se desi na dva pati samo poradi promena na klima koga bese mn malo. A koga se rodi nemavme vakov problem. @Bella* konsultirajte se so medicinsko lice za problemot
Моете беше со затнат нос, уште на болница и го чистеа со шприц. И дома кога дојдовме патронажната ја провери рече дека е нормално и ќе се исчисти зашо било 9 месеци во стомак, плус и киваше моето ама тоа било начин одбранбен за да ги исфрли мрсулчињата.
Имам и капки и такво за носе ама нели е премнг мала за тоа ? Или да пробам Па шо знам не е...23 степени е
Не е, во болница само што породена, му чистеа носе на едно бебче. Нежно ке влечеш, мора да ги извадиш ако има стварно доста мрсулчиња, за да не одат надолу... обавезно на педијатар ако е доста затната, ке ти даде совети и ке ти каже како, за да не се плашиш..
Да споделам Го решивме проблемот со носето денес.. Дојдоа патронажна контрола и ми рекоа слободно да и ставам aqua maris капки зошто презатната беше и одма и се среди денес цел ден си дише убаво Ако имате проблем со истово ете решение...а бебе ми е само 3 дена значи може да се користат тоа е само солена вода Позз
Може некоја да ми објасни како се прави инхалација на бебе со синомарин? Тазе мајка сум. Ви благодарам
Немам инхалатор, прв пат сум во вакваваква ситуација. А како да исфрли шлајм бебе од 7 месеци? Што е најефикасно?
Моево овие 2-3 дена му се полни носето и шмрчка. Ставав Изомар спреј и смукав мрсули 3 пати на ден. Се се бели или проѕирни. Се нервира што не може да цуца цуцла некогаш зошто му е се полни носето. И во купатило пуштам жешка вода седиме во пареа. Синоќа го поврати млекото зошто голта мрсули. Страв ми е да не му спушти. Матичната ни кажа да земеме спрејче друго по 2-3 пати на ден да го користиме. Го користел некој ова?:
Штом повраќа, супер, ќе ги исфрли шлајмовите. Спрејот е супер, за внука ми кога беше мала го земавме, таа често имаше опструкции, многу и помагаше.
Одма да си купиш инхалатор и најевтиниот нека е, функцијата е таа, битно е само да има мала маска за бебе. Топла бања, сауна да направиш во купатило, со топла вода да полеваш со тушот по грбче и главче, бебе навелено надолу, долго, долго да тече. Што ќе се слее ОК, другото ти со пумпа да довадиш. Исечкан кромид до глава кога спие. По инхалацијата, бебе на нога надолу, тапкај по грбче, па со пумпата вади мрсулите. Прсни спреј во носето и дај му да цица, да пие млеко за да си ги голтне мрсулите, па ќе ги искака. @DuchessAnn не сум ги користела овие, јас од спрејот на Синомарин сум најзадоволна..