Po kolku pati treba dokolku e zatnato bebeto.Podobro da iscistete nego li da sleva sekret i da mu smeta ili pa i da spusti na gradi-dokolku e nastinato . A dokolku prasuvate za higiena na nose ili suvo nose e i togas e po potreba nekoja kapka fizoloski so spric li ampulka li,ili polesno e ao ovie sprejovite za nose za bebinja ima 0+
Zdravo na bebushov mu se zatnuva noseto na brzo koga i e zatnato se nervira i stavam mleko od mene i posle i go cistam so pumpica ama mi vikaa svekrvami da ne ja naviknuvam taka a ako ne i go icistam ne izleguva nikako i bas golemi mrsulcinja se dali da prodolzam da i go cistam so pumpicava ili samo od mlekcetvo da i stavam
Ova mleko prv pat slusam nikogas ne sum stavala sum stavala fizeoloski i vleceam so pumpica a obavezno da vleces stom ima mora da se vlece ako e mnogu malo i ne znae da duva mora da se cisti
Pomaga i mleko omeknuva sve sto e vo noseto samo mi vikaat da ne ja naviknuvam na pumpica a mene mie zal koga ja gledam so nose zatnato i igo cistam
Slobodno go cisto nemozes da ja navijnes mora da cisti ako ne cistes ke naprvis pogolem problem nedaj boze ke pocne da kasla ke spuste na gradi mora da se cisti
Немој толку често,ке и се оштети слузокожата.Може уште се чисти од плодовата вода (затоа хрчи) а може и воздухот ви е сув дома.Апсолутно нема потреба кај здраво бебе да се влече по 4 пати на ден
Ретко се 4 пати, ама 2 пати на ден со сигурност и чистам нос. Не можам да ја оставам така да се дави во мрсули, не може да дише и се нервира од хрчењето, плаче многу. Деновиве треба да ми стигне навлажнувач да пробаме како ќе биде со него.
А како поинаку на бебе би исчистила носе, ако не е со пумпица? Не е тоа навика, така единствено можеш на бебе да исчистиш носе. Незнае тоа да дува нос. Прашај ги тие што ти викаат дека ќе се навикне, како они би чистеле носе на бебе.
Затнато носе (без секрет) не се третита ни со пумпа ни со аспиратор затоа што може ушното тапанче да пукне од влечење и притисокот што се создава.
Haha mi vika stavii mleko ke se icisti koga kiva e rekov ako ne kivne pak ke i ostane vo noseto ke si go cistam kako sto mi kazal doktor rekov da bilo loso nemalo da dadat pumpica za cistenje
Капка марисол да омекне и нежно со чепкалка за уше извади тоа што го гледаш со око.Чисто да и се ослободи протокот на дишење.Дома влажнење на воздухот и редовно проветрување на собите. Моите сите 3 пораснаа без пумпа. Малата до годината 3 пати имаше проб со увото.Фиданоски во Систина ја следеше плус на орл таму одевме.Една вечер на ургентен завршивме поради болка и не прими Наталија неврологот.Не праша да не случајно користам спреј за нос често или пумпа.Пумпа не ама спреј шприцав на секое затнување.Ми рече да не користам спрејови за толку мало дете никако,дека прават повеќе штета отколку бенефит.И престанав.Скоро е 4 години од тогаш ја нема фатено уво ниеднаш.
А тоа што е горе , секрет еден куп, како вадеше? Со носко, цело тоа се полнеше, дури во цревото идеше од што беше полна.
Никогаш со ништо, верувај.Не се потресувам ич околу настинки, затнат/полн нос,температури.Никогаш не ми спуштиле на плуча ниедна од трите.За затнат нос ставам да спие на висока перница,влажнам воздух и лепам респиранто лепенка на пижамата. Полн нос..давам гранули Арсеникум(хомепотаски се)..и им поминува за 2-3 дена. По потреба инхалирам ако тоа ме советува лекар.
Zdravo, ve molam za mislenje sincheto mi ima 8 meseci mnogu kashla i mu teche nosot. Deneska bevme na pedijatar ni rekoa deka e nastinka i mi go prepisaa sprejot Ocean Pediatric kao demek go susel sekretot inache koristev Sinomarin. Dali ima nekoj iskustvo so sprejot Ocean Pediatric ili da si prodolzham so Sinomarin. Vi blagodaram