Дури сега го гледав филмов. Предолго трае, а тоа го сфатив дури на крајот кога погледнав колку време поминало. Цело време е возбудлив, напнат и интересен. Интересна идеја и уште поинтересна реализација. Рекурзија - програмерите ќе ме сфатат.. Кастингот е одличен. Сите си ги играат улогите солидно. Посебно Леонардо - немам зборови. Иако е несекојдневна приказната, сепак не е тешка за сфаќање и не треба многу мозгање..
Иако сметам дека не го баш разбрав, сепак е одличен. Ма да мене островот Шатер ми се повеќе допадна. Леонардо ДиКаприо не е добар актер, одличен е иако мислам дека не е баш ценет во Холивуд. Треба пак да го гледам, за подобро да го разберам, тежок е за сфаќање.
Филм во кој како главна тема се наоѓа сонот. За потсвеста "subconscious" како улога во сонот и сите оние работи што ги сонуваме дека доаѓаат токму од потсвеста, работи на кои мислиме а не сме свесни. Исто така е интересно објаснувањето на левелите во соновите, сигурно на некој му се случило да сонува како сонува...токму тоа и се опишува колку длабоко навлеваш во сонот. Интересен е фактот што самиот режисер се занимавал со проучувањето на соновите и успеал во сонувањето на луцидни сонови "lucid dreams" со што имал потполна контрола врз дејствијата на својот сон. Тоа била неговата инспирација за правењето на овој филм Be the creator of your own dreams!
Значи завршетоците на филмовите од Нолан секогаш се такви да не си на сигурно што е што, ама важно се на се филмот е 2 часа и 20 минути, ама не ни приметуваш така да според мене е одличен. Jас додуша и сакам вакви филмови каде треба да се концентрираш да внимаваш за да сфатиш што се случува, после играта со зборови што исто ја има скоро во сите филмови на Нолан, и дискутабилниот крај-задолжително! Секој си има свој вкус на филмови, т.е. секој гледа различен жанр на филм, но да кажете нешто лошо за филмов навистина сметам дека не е во ред, од мене секоја пофалба, и мислам дека овој барем поразбирлив е од The Prestige, така да нема да се чувствуваме ко со IQ 80 од кога ќе заврши филмот хаха. Значи интересното е што да го гледаш така филмот без да го пратиш секој збор-е многу едноставен треба да му ја всадат идејата и тоа и го прават, ама ако внимаваш на се што зборуваат е тогаш малку се заплеткуваш во играта на зборови, па сега кој како сака така ќе го гледа.