Обожавам зачини. Во мојот дом имам неколку полички на ѕид со шишенца зачини. И при секоја селидба со сопругот, првото нешто што е отпакувано се зачините Јас сум човек за кого храната не е комплетна доколку не е обогатена со зачин. Пасија ми е кога патувам некаде секогаш да купувам од локалните зачини. Омилени зачини ми се шафранот (неповторливо рижото), куркумата, коријандерот (во семе и како тревка-цилантро), кардамонот, мајчина душица (во плејада јадење, од грав до потпечени млади компири), црно семе (кифлички не можам да замислам без него), црвен, зелен и бел бибер (свинска кременадла кај нас по дома не може без нив), мајоран, босилек (свеж), all spice (дава прекрасен вкус на суви колачи) и ѕвездест анасон. Ѓумбирот обожавам да го додадам во зелен чај или во смути од јаболко и морков. И ете, пак гледам скоро сите зачини сум ги набројала Не можам да одлучам што најмногу сакам. Вегетата уште додека живеев во Македонија ја исфрлив од употреба. Моите се бунеа, ама гледам дека продолжиле без неа и додека сум отсутна. Дури и баба ми ја преобратив, па користи само природни зачини
Сакам зачини сеако повкусно е кога е зачинето инаку користам сол секако вегета бибер сушен магдонос оригано има едни зачини во кесички за грав...за компир манџа...и од нив исто така и ловоров лист.
Кари,куркума,хималајска сол,шарен бибер и чили.Тоа најчесто користам.Вагета не користам.По штетен зачин од неа нема.
Обожавам зачини и сакам да експериментирам со нив, да ги испробувам во разни јадења а поготово во сосови. Кари, копар, босилок, лук во прав, бибер, триена сол, оригано, морско оревче, рузмарин, ловоров лист, црвен пипер, сушен магдонос, мајчина душичка... сакам да си докупам уште некој, на пр. куркума, шафран, ѓумбир, коријандер, кумин...
Купувам зачини кои редовно ги користам при подготовката на храна и не сум поборник за да експериментирам со нив затоа што многу влијаат на вкусот. Триена сол, кари, ловоров лист, оригано, сушен магдонос и рузмарин е изборот на зачини што се наоѓаат во кујната.
Користам многу зачини, наместо вегета купечка користам домашна, сол користам морска, користам шарен бибер, коријандер, органско оригано-диво и питомо, мајоран, ким, копар, зачин за мелено месо, зачин за пилешко, зачин за салата, куркума, кари во мелница, шарена сол домашна... Користам и цимет, морско оревче, кардамом, ѓумбир во прав, лукума, махлепи, ванила... тоа за благо кога правам. Многу зачини знам, ама без нив ми е празно јадењето.
Јас обожавам зачини, буквално ги обожавам нема јадење без зачини во моја куќа. Најомилени ми се: ѓумбир, нане, копар, рузмарин, морско оревче, босилок, оригано, ким, цимет, кари, куркума, магдонос...ма сите сите!!!! Најчесто ги наоѓам свежи а кога нема свежи може и сушени. Обожавам да го комбонорам или пак сами да ги користа, Босилек ми е бр. 1 за домашен сос од домати на шпагети (не го варам босилекот туку го додавам на крај за повеќе вкус, ако се вари има малку горчлив вкус), исто и нането го обожавам во шпагети, за риба користам м икс од зачини со мајчина душица, сол, целер, и останати зачини, а за слатко цимет секако. Куркумата ја користам на веќе сварен зеленчук, ориз или пак во кус кус. нема подобар зачин има 1001 добор дејство врз организмот, а дел е и од залинот кари. Инаку веѓетата веќе долго време си ја правам сама и одлична ми е. Нема вештачки бои, нити пак рафинирани масла, најприродна што може да биде. Еве со сите вас ја споделувам рецептата. http://biodevojka.blogspot.com/2015/03/blog-post_9.html Уф цел реферат напишав...се уморив... Поздрав
Вегета, сол, црн бибер, оригано, буковец.. Туку сакам да прашам Пред неколку години таткоо ми ми донесе некаков зачин светло кафена боја, се сеќавам го јадевме со рибa а можел да се користи и како сос со печурки.. значи лажичка две зачин и малку вода и на оган, постојано се меша се додека не зоврие и стане густо. Ако некој знае на кој зачин мислам нека кажува да си купам.
Што мислите за свежи зачини, ги користите ли? Сакам да си насадам во мали саксиички за во кујна (а ич не се разбирам во садење). Има ли некоја процедура, време на садење?
Koj sto ja koristi kurkumata zemav I sakam da ja koristam. Gledam ima I lekovito dejstvo. Zlaten med kurkuma I med. Sakav I da dadam na deteto za imunitetot. Ajde soveti kako da ja koristam. Moze li vo caj, kafe.... zatoa sto citav na net. deka se stava no speak sakav Vase iskustvo
Ние дома ја користиме во секаква манџа, во тавче гравче, во ориз... Првпат слушам за во чај или кафе, доколку пробаш сподели каков вкус има.
Ништо од храна не ми е слатко доколку не е добро зачинето. Користам куркума,кари,шарена сол,шарен бибер,ѓумбир во прав,лук во прав,таратор зачин,хималајска сол и хималајски зеленчук мелен-замена за вегета.
Обожавам зачинета храна. Зачини кои секојдневно ги користам, секако зависи што готвам, се ѓумбир, кари, куркума, триена сол, буковец. Не зачинето јадење може да биде вкусно но сепак нема да уживам додека го јадам
Досега никаде немам сретнато да има во продавница асафетида, ниту кај Виталиа, ниту кај Биокосмос, ниту Зегинфуд ниту Биокулт. Ако знаете конкретна информација кажете.
Ако го најдеш негде пиши тука, го прочитав линкот кој го постираше, би сакала да го пробам Ќе го побарам и јас, па ако го најдам ќе ти пишам.