Во Систина машки донорски материјал кошта 3.000 евра за три обиди. И мислам нема опција за еден обид. Времетраењето на процедурата е иста како и при класично ивф. Околу месец дена одприлика
Naracki pravat mislam ednas mesecno zosto i komisijata od zdravstvo sto odobruva e taka nesto. Znaci moze da te fati mesec dva dur se sredat dok i stigne mat
Случајно ми излегоа на ФБ некој фрупи со наслови како ,, Sperm donor Free" или слично. Се изненадив колку во светот е тој начин широко прифатен. Изгуглав да видам како е во Македонија ми излезе темава и гледам ,, илјадници" евра за неколку обиди, па побогу колку тоа пари ќарат болниците овде со увезен материјал (од кизнај кој) се всушност и тој материјал некој го донирал бесплатно. Ме интересира дали и во Македонија или на Балканот општо постои таа практика за донирање да речам во сива зона, односно донирање,, материјал" по пат на договор?
Точно, ама трикот е пак да се обраќаш по билници и да плаќаш пари. Јбг кај нас, па и скоро секаде медицината и фармацијата ја злоупотребуваат добрината и хуманоста на луѓето. Исто е и со донирањето на крв, бесолатно донираш а во случај ако ти притреба некогаш, ке треба да си платиш за тоа што си примил..
Vidi ti ako najdes nekoj sto ke ti donira sperma, ke dade licna karta u bolnica i materijal i ke ti potpise notarska izjava deka ziveete vo vonbracna zaednica ( toa mislam se bara ako odis preku fond, mozes na klinikata kaj sto ke go pravis ivf to da proveris dali se bara uste nekoj dokument ( mislam deka ne), nemas problem, znaci ne moras da ides so doniran materijal od stranstvo, znaci treba da najdes nekoj maz koj ke prifati. Kaj nas cinese za Sistina zboram 1000 evra, za eden obid pred dve godini, a vo stranskite zemji e mnogu poevtino konkretno Ceska za eden obid 400 evra ovaa godina.