па вака имам еден заб што некако ми штрчи.. барем јас така мислам.. другите ми се под конец но тој заб некако ми пречи..другите ми викаат дека мн не се забележува но мене премногу ми пречи :evil: :evil: :evil: дали знае некој дали може да се извади здрав заб? и на негово место да се стави друг? дали заболекар би се нафатил на тоа? бидејки некои ми имаат зборувано дека ако се извадело здрав заб би можело да има некои последици :? :? :?
Јас мислам дека може да се извади и на негово место да се стави порцелански, но мислам дека не ти се исплаќа кога веќе ти е здрав забот. Не знам точно, но прашај на заболекар можеби може некако само да се истружи или има некое друго решение. Најдобро да зборуваш со заболекар... Поздрав
И јас имам сличен проблем, и мене ми препорачаа протеза, ама порцеланските протези се доста скапи - 1500 евра за двете вилици. Постои можност да ти го умртват забот, да го истругаат и да стават порцеланска навлака, или пак да го извадиш забот комплет и да ти вградат имплант, ама и за тие сум чула дека се скапи. Најубаво распрашај се по некои пореномирани заболекари во Скопје. Поздрав
Штета би било да го вадиш забот, ако е здрав и да си правиш проблеми, а да го умртвуваш, да го стружиш и да правиш порцеланска навлака е уште полошо, најдобра опција ти е апаратче за исправување на забите... и тоа мобилно, она што ќе го носиш само дома, бидејќи гледам дека не сакаш да носиш фиксен апарат за еден заб... побрзо е со фиксните, а со мобилните апарати треба нешто повеќе време... не верувам дека ти пречи многу, ама ај, штом велиш ти така, нека биде
Зошто да вадиш здрав заб??? Па убаво е кога имаш здрави заби,сега нормално дека тој што е расипан може да се поправи или извади,но нема потреба според мене да вадиш здрав заб,без разлика што мислиш дека штрчи,така ти делува бидејки постојано мислиш на него.Јас имам здрави заби и да ми се расипе некој ке го поправам,нормално.Поубаво е чуството кога имаш ем свои заби,ем здрави и убави.Стварно се чудам зошто би вадела здрав заб,не ми е јасно.
јас веќе 2 години носам фиксна протеза па можеби на наредното идење на заболекар ќе ја извадам(со душа чекам) пошо забите ми беа многу збуткани и немаше место морав да извадам еден заб(4ка од лево) и тоа здрав заб ее срцето ме болеше коа го извадив ама сега ми се наместија забите под конец и се е ок аима ли некој на форумов што има носено фиксна протеза и сега ја има извадено па да има проблеми? пишите, поздрвче
Јас имам протези и за нив вадев 2 горе и 2 доле али мислам дека е многу лоша идеа да вадиш здрав заб само зато што штрчел и да ставаш порцелански на негово место.. мој совет или да го оставиш, или да носиш фиксна, башка ако другите не ти се криви, нема да ја носиш многу, 4-5месеци највише. поз
И јас да прашам нешто за забите.Долните ми се ОК,но имам проблеми со горните,а многу ме страв од фиксна протеза и сето тоа одење таму на заболекар.Како некоја фобија да имам.Па,Постои ли начин без фиксна да ми се исправат,со нешто друго.Операција-можеби?Порано носев обична протеза но не помогна воопшто..
Јас носам фиксни , горе и доле . Горе имам заб што ми штрчеше , т.е горе ми беше , над сите . Ставив фиксна , по неколку месеци ми ставија и на тој брикета .. ми се симна за месец дена . Еве сега не можам да познаам кој заб беше Кога ми кажаа дека треба да носам фиксни мислам државна во вис ја кренав . Сега не сакам да ги вадам . Нема ништо страшно , не можам да се замислам без нив , се навикнав брзо.
Дали добро разбрав дека месец дена ти стоела протезата?Бидејки и кај мене е тој проблем.Горе имам еден заб над сите..Ќе морам да прашувам за тоа и да се соочам веќе еднаш со забна...
Не не , горната ја носам од лани јануари месец . Неколку месеци немав на тој што ми беше горе брикета , и ми ставиа и по еден месец ми се спушти .. и сега полека си го најде местото и ќе ја носам до октомври ноември за да ми се наредат сите убаво .
Имам прашање до сите добри луѓе што носат фиксни протези Треба и сакам да носам фиксна на горната вилица. Бидејќи сама заработувам за живот сакам да знам колку просечно чини протеза за една вилица и од што зависи таа цена? Многу би ми помогнала таа информација од сите вас кои веќе ги носите и ја знаете процедурата за плаќање, за да знам дали воопшто да појдам кај ортодонт. Морам да заштедам прво, па да знам колку! Однапред ви благодарам!
Благодарам Schmetterling! Би пишала ли малку детали ако знаеш за изведување на оваа процедура на "државно". Со упат од матичен стоматолог + рендген слика, каде потоа? Дали е огромна разликата во цената на приватно и државно?