Bojca, мислам дека нема разлика во цената. Не знам каква е ситуацијата сега, ама кога волонтирав кај специјалист ортодонт пред две години, се доаѓаше со упат од матичен стоматолог и РТГ слика, но фиксните апарати се наплаќаа исклучиво приватно. Фондот плаќаше само за мобилните апаратчиња, не и за фиксните. Цената одеше од 250-300 евра за една вилица, 450-500 евра за двете вилици, зависно од случајот. Сега не знам како одат цените, а за лекар, па можам да ти препорачам некој специјалист ортодонт, само пиши ми лична порака ако си заинтересирана.
имам криво запче и страв од заболекар си викам ако дечко ми вели нема нешто посекси од криво запче ...и си го засакав такво
И јас наместив коронка па сакав да прашам дали имаш некаков проблем? Колку можат да се трајни? Многу се плашам да не ми се скрши на јадење или при миење на заби. Денес ја наместив и ми рече докторката дека само 2 часа не смеам да јадам и потоа е се нормално. Ама незнам имам некоја фобија можеби дека мие чудно бидејќи не сум навикната.
Ако ти е мртов воопшто нема да те боли... Ама ако ти е жив ПРЕМНОГУ! Ама ваљда не ти е будала забарот да ти вади жив живец (ма да знам и такви случаи ), би требало да ти го умртви со лек прво
Не се умртвува секогаш. На пример, на предните заби никогаш не се става средство за умртвување оти тоа го потемнува забот.
Milicka19 што се однесува до коронката,јас немав проблеми досега..иако ми е ставена пред 3 години! Али не сум информирана,на колку години треба да се менува,или како идат тие работи..а во која ординација ја стави?? јас го посетував Ендомак претходно,али ради „буџетот„ сега идам кај Др.Ковачевски,кој е супер!! Ауу,утре треба да си ја вадам долната 6ка..и неверојатно се плашам..оти др. ми спомна нешто гнојни ќеси сум имала,ич не се разбирам..оти претерано се плашам..ии ссакам да знам,ако веќе сте пробале,дали боли тоа што ме чека утре
Така и си мислев, дека и е на некој (веќе расипан заб) од задните... а ова со предниве не го знаев, а и не ни познавам некој што му ваделе живец од предни заби
Не сме од ист град не ја познавам оваа ординација јас а зошто да се менува кај еден заб 50 евра е скоро и уште да се менува па и на кратко време да е леле ќе се убијам
Откако ги извадив фиксните носев (и се уште носам) мобилни и после 6 месеци бев да ги снимам забите. Со снимката кај докторката кога отидов ми рече дека треба да ги вадам умниците. Ме интересира колку е тоа болно (страшно) и дали те успиваат некако??
Јас носам мобилни протези на горната и долната вилица. (веќе 6-7 месеци ги носам) Мене исто така ми штрчи тројката на горната вилица. Заболекарката ми рече дека ќе ми се спушти забот,но гледам дека нема ефекти Што да правам?! Многу ми пречи и ме нервира тој заб. Дали е до мене или до нешто друго? и да..по колку време треба да ги носам мобилните протези?
и јас го имам истиот проблем. првото заб4е напред ми стрчи и многу се познава..неможам да се насмеам убаво помислив да го истругам на заболекар и да ми стават друг...но моиве не ми даваат пошто здрав ми е забот.
Секое сабајле кога ќе се разбудам ме болат предните два заба како да сум ги удирала од даска некоја, да не знае некој зошто е така?