Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Malava mi e 18m i sum zadovolna do sega vo pogled na zboruvanjeto.
    Gi znae site zivotni, predmeti, koga saka nesto znae da kaze, site okolu gi znae na ime, no ne se obraka po ime na nieden od niv.
    Povrzuva recenica od dva zbora na primer vozi kola, dadi vodai sl.
    Mnogu rano pocna so zboruvanje.
    Sega sme na odmor i uste poveke me iznenaduva, nauci novi zborcinja, epten e interesna tuka site sosedi ja zakackaat.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Денес го носев синчето во Даскал АБВ го видеа и дефектолог и логопед па заклучок ке треба да оди 3 пати неделно таму.Ако има некоја феминка што го носела детето таму нека пише.

3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335

Eve necinelo i se na tacna da im se pruza na decinjata i toa mozelo problem da pretstavuva.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
  5. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
  6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Многу родители се загрижени ако нивното дете само ги слуша разговорите и многу од тоа разбира, но користи само малку зборови. Децата прво многу повеќе разбираат, а после одредено време почнуваат да користат нови зборови. Без грижа, вашето дете со тоа што слуша запознава многу нови зборови и ги памти, но подоцна ќе почне да ги користи. Ако го присилувате детето да повторува зборови, или да именува предмети, играта на разбирање и говор за него нема да биде забавна и ќе и се спротивставува.

На LadyC, Tajnaotrovna и girl-miri им се допаѓа ова.
  7. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Ние наполнивме 2 години и 5 месеци за овој месец напреднавме во поглед на разбирање и слушање, а говорно сеуште сме слаби.
    Пееме песни со одредени плескање, тропкања итн. Знае и да се измешани ги рзликува, сам бара да му се пее.
    Читаме приказни 2 пати на ден сам бара додека пие млеко.
    Зборуваме нормално дома со него го прашуваме се.
    Знае кога му се кажува нешто прави разлика и кога одиме надвор или за капење итн.
    Песни од Златно славејче по цел ден дома се слуаат 2 месеци џртани не гледаме освен пепа на македонски,
    Песните ги знае сите со имитирање или со мммм го пее или аааа ммм.
    Бара да му се кажува за ќивотни или бројки да редиме.Брои на прсти до 10.
    Збори на кинески брзо и сеуште демек чита приказна цел ден е над книги рашени му се и ги листа и зборува.
    оДНЕСУВАЊЕТО му е примерно знае да послуша, но и на одредени звуци од филм или цртан плаче пр.диносаурус на пепа пиг и одма ме носи да му сменам, или раарр за лав одма плаче.
    Ги препознава сите букви бидејчи гледа бусава азбука 3 недели. Ги прати и се знае по ред ама со говорот слабо. До март ќе почекам тоа е 2 месеци пред 3 години да направи па ќе одам на логопед тоа е крајна дестинација.

На snegulkata, Jagoda123, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  8. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Можеш ли да ми споделиш од песничкиве со плескање и тропкање...и нас зборувањево не ни оди...моево обожава песнички, приказни не.

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Цацувче ќе се пушти малиот, ич да не се секираш, се гледа дека е со нормален интелектуален развој. За доста машки деца е нормално покасно да прозборат, викаат тие деца со добра моторика покасно зборат и обратно за тие со послаба моторика. Имам внуче прозборе со три и пол години, до три не кажуваше ни зборчиња.

@alana твоето не беше помалецко?

На Cacuvche и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Moze pesnickite da gi stavis tuka @Cacuvche

Inaku i nie odlucivme da odime kaj pedijatrata sto ne sledise od bolnica za sovet,on e specijalist za predvreme rodeni deca |(misli mi vrtat da ne imame problem od toa sto e rodena pred vreme.
    Januar 3 godini ke pravi i razbira dosta ama seuste e na mama,tato,da,ne,dosta,tao i broevite...... nekogas povtoruva ama ne tocno.
    Se nadevam nema da bide golem poblem.

На Cacuvche, Jagoda123 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  11. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Да помали сме...1г и 5м...ама уште ништо не зборува..и слабо разбираме...тоа повеќе ме загрижува. Утре сме на контрола кај педијатарот...ќе видам што ќе каже.

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не е страшно за зборењето, мала е уште. А за разбирањето, сигурна ли си дека не те разбира? :) Обично ако не реагираат мислиме дека не не' разбираат.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Па не знам...освен инат ако ми тера :)
    Не ми изгледа за неинтелегентна...сама си измислува игри...има фантазија и сенс за тоа...само кога и речам чао и мавтам со раката не сака да ми возврати...а вака кога гледам другите мавтаат и се загрижувам....уште не почнала со прстето да покажува на тоа што сака.
    Сега да видам педијатарот што ќе ми каже.
    Само поинтензивно мислам да почнам да подработувам со неа (да зборувам со неа цело време, да и пеам песни...обожава кога пеам со мимики затоа и барам такви песнички, слики да и покажувам...уште таа да сака да ги гледа), помалку цртани (веќе ги намаливме).

Последна измена: 18 октомври 2016
    На Kitten и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Син ми е ист, а има 20 месеци... нема трпение за гледање слики и слушање приказни, не покажува со прст што сака (туку ќе ме земе за рака, ќе ме однесе до таму и почнува да вика), не мафта за чао, а само ако е баш расположен пружа рака за здраво. Од друга страна за други работи мозокот баш му работи :^) И јас некогаш се прашувам што разбира,а што не :sweat:

На alana и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  15. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Ќерка ми е година ипол
    Оддамна се не разбира што и кажуваме,живо дете е,не застанува,нема трпение ако земам да и читам книга, ќе поседи една мин и веднаш станува,иде кон други играчки, па кон трети и така
    Околу зборењето, сега почна да кажува -пана ( падна) тани(стани),мое, дај, името си го кажува Таа ( Сара):),банана- бана, јајце-јаје,вода- вово,и се друго кажува но само првите две букви,и многу ми е чудно и смешно,пр.краставица- КА, патлиџан -Па, морков- МО
    Инаку кога и задавам задачи,ги извршува

На referentka, alana, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    33.879
    И ние сме 20м. Се разбира многу убаво.
    Прави со рачето здраво, чао, дава пољупче...тоа од поодамна.
    На зборување е малку потежок, он си брбори цело време нешто по негово. Но фондот на зборови на македонски му е се уште мал, иако гледам голем напредок последнава недела.
    Мислам претежно се инати и не сака да повторува нови зборови, а во книгите сите до еден збор кога ги кажувам гласно ми ги покажува на слика.
    Обожава зборови со Ш па така се прелажуваме и изговара зборови со Ш. Омилени му се шест и аш :D па по цел ден ги слушам. Штом види бројки одма вика шест...претходно броеше до три сега откако научи шест само таа е бројка други нема:D Најнови зборови кои ги изговара често му се чаша, шише, Тоше, сакам. Не изговара перфектно, на негов начин, но се разбираат.
    Мислам дека за брзо време ќе почне повеќе да зборува. Овој месец почнавме и во градинка, па можеби напредокот се должи најмногу на тоа. Гледајќи и слушајќи ги другите деца веројатно му влијае и го поттикнува повеќе да зборува.

На referentka, danichap, alana и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Ви благодарам на подршката многу знаќи.
    Еве дел од песните
    Ние овие песни ги знаеме напамет и со плескање и со се по ред

Оваа песна многу ја сака цела ја знае напамет ја пее со ммм и игра на нејзе

А му пеам песни рачиња си мијам итн... знае да ја покаже со рачиња и едно мало прсте едно мало прсте едно мало прсте тап тап тап дигни го горе спушти го долу качи го на раменца ца ца .Две мали прстиња две мали прстиња две мали прстиња тап тап тап дигни ги горе спушти ги долу качи ги на раменца ца ца и се така до 5 прстиња оваа ја обожава.

На alana и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  18. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    @alana vie ste mali, ic da ne se grizis ke vidis za nekoj mesec ke se otpusti te ( kako prazna vodenica) sto velat starite. Nie za 3 nedeli pravime 2 godini i posledniot mesec sinko me iznenaduva pocna da kazuva se, nekoi bukvi ne gi izgovara bas najdobro ama zadovolna sum sepak e dete ne moze da zboruva odma kako vozrasen. @Cacuvche pesnite epten ni se dopadnaa.:dance:

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.287
    Допаѓања:
    76.381
    Имаме доста нови зборчиња, како за машко зборува супер.. ама инат тежок е, само кога он сака тогаш си зборува, никој друг не слуша и да повторува, само мене :D има 18 месеци и од скоро почна и по две три споени зборчиња да кажува како дедо/тато кола чао (да го шета дедо му), аш тато, аш баба кога го прашувам каде се, а не се тука, ако нешто падне одма кажува падна кола/цуце/шише/чаша... ако е предмет кој не го знае само ииии падна вика. Се обидува секој збор што ке го кажам да го повтори и добро му оди, другарките Ева, Дарија (Даија без р), неговото име си го знае... Тео (лесно е, Теодор е иначе). Многу се убави оние сликовници од просветно дело со предмети што се поделени по месеци, нив ги разгледуваме и зборуваме, има предмети, животни во нив и чисто кажува: маче, куче, патики, капа, мече, деца... (др не ми текнува), само вода никако да го научам кога му се пие да ми каже... знае да каже гога, тоа му е вода кога ке му покажам шише со вода, а кога му се пие ми прави аххххх, хрчи со устата :D