Јас немам искуство.Ама една жена каде што одиме на логопед во Завод.Била со детето ама на проценка и е задоволна.
Феминистки имам син 2год и 1 месец како бебе беше се во ред на време почна да гука и да прати со поглед кога му зборуваш. Уште како мал го интересираше да гледа песни. На 7 или 8 месеци почна да вика мама, тата, баба да мафта со раче за чао. На 1година и 2 месеци доби брат кој што многу плачеше и уште прв ден не го прифати. После месец дена тој престана со се не сака ништо да зборува, кога го викаш на име многу ретко се сврти ништо не слуша од команда(дај ми, донеси..) само кога на него ке му е воља. Одкако приметив дека не се одзива на име и не те гледа во очи само кога сака, побарав помош кај негова матична докторка. Таа ми велеше нема потреба за загриженост уште е мал најверојатно престанал со се затоа што е љубоморен на брат му. Но мене не ме смири тоа од превише читање и тражење знаци и симптоми помисливме дека можеби е аутизам. Иако докторката не се посомнева на такво нешто не прати на психолог ради родителска подршка и еднаш се сретна со син ми го виде како се игра и кажа дека нема знаци на аутизам. Откако се смирив и почнав да размислувам трезвено гледам дека сум погрешила за аутизам но сум свесна дека некаков проблем постои дали е због љубомора, страв или некој по сериозен проблем има зароа што не зборува и не сака ништо да послуша или да погледне кога го викаш за нешто. Тражев логопед но ми стигна известување дека се чека 12 месеци за термин. И да нагласам дека на тв гледа на англиски песни во градинка се зборува Шведски, дома зворуваме на македонски и српски. Се игра нормално не е опседнат со некоја играчка или нешто друго, реди коцки и сложувалки, моторички е многу добар кога нешто сака те води за рака и те гледа во очи за да му дадеш, им се радува на деца кога ке ги види само брат му не сака да го погледне. Дали има некој искуство со ваков проблем да сподели со мене затоа што не знам што да правам и од каде да почнам затоа што тука е многу спор систем за логопед а и за се друго а не сакам да губам драгоцено време.
И ја нема баш таа опција се оди преку матичен доктор тој бара време. Психологот рече дека убаво се игра и не гледа знаци на аутизам а за повеќе не може да каже затоа што е мал.
Детево е збунето тотално. Не знае нит што му се случува во животот нит како со кого треба да комуницира. Проблем со љубомора дефинитивно има штом се сменило однесувањето по доаѓање на бебето дома. Тоа треба да го решите за да може да решите се друго. Нека се чувствува дека е тој главен и дека без него не може да функционирате со бебето. Ако не помогне не може пелена да се смени и слично. Посветувајте му повеќе еден на еден внимание (пример еден од вас само со него нека шета, игра и слично). Во однос на јазиците исфрлете го англискиот одма. Немате никаква потреба од него во моментов. И еден родител нека користи еден јазик секој својот за да врзе личност со јазик. И ако можете намалете или потполно отфрлите гледање цртани и песнички. Нека слуша песнички и пејте заедно ама ставете акцент на игри каде што треба комуникација. Се што правите објаснувате и прашувајте го и него (не мора да одговори нека клима на почеток). И секако барајте ако има потреба повторно помош од психолого/логопед.
Одкако ја приметивме промената тој има повеќе пажња одколку бебето. Повеќе внимание му посветуваме и веќе не спие сам во свој кревет туку со нас. Најверојатно првиот месец се исплашил бидејќи бебто многу плачеше и од тогаш не сака да спие сам. А околу брат му не сака ни да се доближи ни да го погледне туку само ако види дека има некаква играчка веднаш дојде да му ја земе. Не сум толку загрижена што не го прифаќа брат му мал е можеби му треба време. Мојата загриженост е што кога ке го повикнам не ме ни погледнува само понекогаш ке се окрене(а кога одам во градинка по него еднаш ке го повикнам веднаш трча накај врата) или да послуша нешто да донесе или даде тоа многу тешко да послуша. На психолог одам јас секој месец како подршка за родител бидејќи смеетат дека нема потреба тој да оди. Еднаш го има видено и за неа се е во ред со него само што не зборува нема објаснување зошто е тоа така се уште не може да каже ништо бидјќи е мал. А за логопед се чека многу време многу е спор системот се да е без стрест и брзање.
Направете дома тој да се чувствува корисен,сакан.Нека донесе пелена,нека ја смени.Бебето кога спие играјте со него.Цртајте,пејте стимулирајте го на секој начин.Знам дека е тешко,посебно ако сте сами со сопругот.Но мора да изнејдете начин да се ослободи детето.
Да само што тој не сака ништо да послуша ни кога ке му кажеш донеси или дај ми го тоа се прави како да не ме слуша не реагира си тера своја работа. Не знам што е проблемот дали не го разбира говорот и затоане слуша ишто и не зборува или ни тера инаает. А кога нешто му треба тогаш дојде и те влече за рака за да му дадеш. Нема газ за да седне за да работиш нешто со него цело време е во покрет.
Ај вака пробајте: Повеќе сензорни игри играјте со него. Пример нека претура камчња, гравчиња од еден сад во друг, нека претура вода. Потоа со прсте едно по едно гравче нека става во шише. Играјте со пена (шлаг изматете или пена за бричење), играјте со PlayDough. Стимулирајте скокање, односно заедно скокајте по игралишта, дома по душеци и слично. Стимулирајте фактички развој на моторика (крупна и фина). И се што правиме зборувајте за да слуша. За извршување наредби исто вртете ги на игра. Пример ајде да видиме кој прв ќе земе пелена, кој прв ќе донесе нешто и слично. И аман не ги правдајте тие од здравственито систем. Да бевте во Македонија во три медиуми до сега ќе пишуваше како нема термин за преглед. Ама во Шведска така требало за да немало стрес. Боже Господе. Инсистирајте да ви даде психологот конкретни насоки за активности со детето. Има многу такви за стимулација.
На секоја контрола или кога одам на психолог секогаш тражам логопед само ми велат пуно се чека а и мал е. Моториката му е одлична нема каде не може да се качи и фино реди коцки сам јаде само разбирање и користење на говор е проблем. Секогаш назначувам нешто што ке му дадам, поставувам прашање и сама одговарам во него име. И никако не го оправдувам системот тука туку не ми е јасно толку голема и напредна држава да нема термин за логопед. Како само да е еден и секое второ дете да има потрева од него и мора да се чека 12 месеци за термин. Жалосно е што децата не добиваат на време соодветна помош каде можат да напредуваат туку губат драгоцено време. Ако убрзо не добиеме термин ке барам помош во македонија не сакам да стојам во место и да чекам само.
Некој дали има книга за правилен говор, бидејќи син ми зборува со многу грешки. А јас не знам како да му ги објаснам работите во говорот. Не ги греши изговорите, туку не зборува слеано. Ако имате некоја информација за книга, бидејќи искрено во мк логопедите се само за пари, и воопшто не му помогнаа, туку само константни вежби со книги за почетно зборување.
Ова е најблиску што најдов, на најсроден јазик: https://kupdf.net/download/logopedske-vezbe_58d2d374dc0d60d874c3466e_pdf Има и кратка македонска книга, ама не ја најдов електронски. Евентуално да ја купиш. https://feniks.net.mk/chekоr-pо-chekоr-dо-pravilen-gоvоr
Inaku makedonska ta e zdabe frleni pari, ja imam, mene mi treba nesto specifucno na nas jazik, ako voopsto ima. Ili nekoja gramatika od nekoe po visoko oddelenie i mene da mi e po jasno kako da mu objasnam. Nativniot jazik bi trebalo da go zborva tecno, ne sum specijalist da kazam. A ovde lgodopedite iskreno ne se sekiraat mn mn da po mozat.
Кога разлистував низ истата литература, по други јазици ни таму не најдов не знам какви „дебели“ книги за вежби, како што има за фонетика за возрасни, на пример. Веројатно, повеќе станува збор за инструкции и вежби. Сепак, тоа се само деца. Жал ми е за твоето искуство со логопедите. Се надевам ќе налеташ на некој добар или пак дека ќе се пријави некој за книга каква што ти треба.
Zdravo majki, I jas se prikluciv na forumov za da mozam da bidam vo tek i da spodeluvam iskustva so drugi roditeli. Mislam uste tuka ne bev clen, ama koga covek ima maka, taka e. Moeto dete ima tri godini, ne zboruva i ima elementi od autizam. Veke tri meseci odime na defektolog i senzorna terapija, ima golem napredok, no svesna sum deka ne ceka uste mnogu rabota. Jas mnogu se trudam i gi primenuvam site preporaki od defektologot i sakam i samata ke pridonesam da izvleceme maksimum. Procitav golem del od prethodnite vasi diskusii i ke se obidam i jas nesto da primenam. Pozdrav do site Kaj nea bevme na pregled vo Simpo. Ni rece tamu ne drzat vezbi i ne vikna kaj nea privatno. Ne mi se dopadna toa, ama ajde rekov ke se rasprasam. Od nekoi poznati slusnav iskustva i vaka i taka. Resiv da ne go nosam kaj nea.
Значи прв пат отидовте на дефектолог после две ипол години? Што те натера на тоа? Даваше некои знаци? Те прашувам,бидејќи и јас имам дете кое не зборува сеуште. Кај кој дефектолог бевте?
Ne se vrtese na ime, ne bese zainteresiran za deca, a mozam da recam i za nisto drugo. Se pritresuvase na igracinja so vrtenje. Se vrtese vo krug cesto i sakase reklami. Ne bese pred Tv i na mobilen, a sakase sam da si se zanimava. Ne zboruvase drugo osven ba ba, ta ta, ma ma, ama ne bea zborovi toa, ne ni se obrakase na nas so niv. Za nesto koga mu zboruvav, nekogas razbirase, nekogas ne. Maticnata ne prati vo Simpo, ama na vezbi odime kaj Vasilka, zenata e defektolog i raboti senzorna terapija, plus sto ni dava vezbi za doma.