Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. MamaMara

MamaMara Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    23
    Mozebi site deca sakaat reklami ama koga toa e nevoobicaeno izrazeno bilo znak na sklonost kon specificni i nefunkcionalni interesi. Otkako mi posoci defektologot, za ova i za drugi raboti, pocnav mnogu da citam i nekoi raboti se sovpadnaa. Edna od rabotite bilo sto vo reklamite ima i logoa na firmi, pa potoa decata se fiksiraat za niv i popatno sekade gi zabelezuvaat. Toa go primetiv i kaj moeto dete. Druga rabota e sto bilo povrzano so senzorni problemi.
    Zatoa denesnite deca sakale "moderni" crtani filmovi so dreclivi boi, sliki koi brzo se menuvaat, cudni zvuci...
    Kontakt so oci imase i prethodno, no sega so vezbite se pojavi i t.n. zdruzeno vnimanie. Drugo e koga strucno lice ke vi objasni, vednas pocnuvate da zabelezuvate nekoi raboti, zasto jas prethodno nekoi raboti poinaku gi tolkuvav.

Последна измена: 14 април 2022
    На srekice и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  2. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Верувам.И јас имам дете од 2,6г.Не зборува.Оди во завод за слух и говор.Никој ништо конјретно не ми кажува.Само викаат дека е тврдоглав,дека е несоцијализиран и имаше кандида во цревата таа направи хаос.Гледа реклами и цртани.Со се си игра.Реагира на деца.Знае да се смее од тв ако е нешто смешно.Ме загрижува што не покажува со прст.На моменти ко се да разбира.Сам од себе ќе покаже каде е нос,око...ама ако го прашаш не кажува.Прашај го како плачеш ќе каже.Бои селектира.Сложувалки сака.Ги копира децата надвор што прават.Во завод месец ипол одиме уште плаче.Во градинка 3дена оди.Од Вторник и подолго ќе седи.Подобро прифати.Каде одите на дефектолог?Вежбите од завод дома да не ги види.А се друго ќе прави.Почна ау,ау да вика кога е какан.

На MamaMara му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MamaMara

MamaMara Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    23
    Kaj defektolog Vasilka odime na vezbi. Ako odite vo zavodot moze ja znaete, taa tamu raboti senzorna integracija. Nie odime privatno kaj nea, ja izmoliv zasto imame stransko osigurivanje i ne mi se isplati da plakjam vo zavodot. Odime nesto poveke od tri meseci, ama ne bi ja menuvala za nisto.
    Kaj vaseto dete ne mi izgleda tolku strasno spored ona sto go opisuvate, ama da se raboti sekako mora.

4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Мајка цртаните ќе ги тргнете скроз.
    4 месеци додека не се пушти целосно ние и телевизорот од дневна го тргнавме.
    Му го одвлекува вниманието и седи и гледа и ништо друго не прави.

5. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    После колку време увидовте напредок во зборувањето по посета на дефектолог/логопед?
    Прашувам за да знам дали стагнираме или нереални ми се очекувањата :)
    Ние го носиме синчето веќе 3 месец (има 2год и 9месеци), до сега имаше часови само со дефектолог, а од понеделник треба да почне и со логопед. кажува зборчиња, но не поврзува ни два збора ни реченици. Кога листаме сликовници ги покажува и именува нештата, но само на тоа ниво сме.

6. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Само што направи 3 години почнавме со часови.
    Стартувавме со два збора во реченица после 4 месеца посета на дефектолог и логопед дојдовме до цели реченици.
    Дефектологот го усклучивме продолжува само со логопед за буквите што му фалат и прочистување на говорот.

На mal.ecka и Трепетлика им се допаѓа ова.
  7. MamaMara

MamaMara Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    23
    Kaj nas napredokot pocna posle eden mesec vezbi. Prvite dve nedeli znaese da place ama potoa se navikna i sega saka da odi.
    Ama koga velam napredok ne mislam na govorot, tuku na drugite raboti koi gi opisav pogore. Za govor mislam ne moze da se ocekuva brzo, osven ako nema drugi poteskotii.

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Тргнати се цртаните.Ама тв е во дневна.Сакаат вести,филм.Имам и поголемо дете.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Вие си знаете најдобро, погоре пиша дека гледа цртани.
    И ние си сакавме филм и вести ама тоа на телефоните си гледавме кога ќе заспие или кога е заигран.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Цртани пррмногу малку,скоро ич.Телевизорот во нег.присуство има музика или нешто што него не го интресира.Надвор е,тргна во градинка...

На MamaMara му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    @monik55 Едно големо Благодарам за препораката за Тимот А, синко иде таму, задоволна сум од пристапот и стручноста, имаме напредок, кажано на што да се поработи и одиме напред. Од срце ви ги препорачувам, девојките се супер.

На mal.ecka и maticka им се допаѓа ова.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Многу мие мило.
    Ќе си биде супер само верба во детето и во самите себеси.

На mal.ecka и Mommyysk им се допаѓа ова.
  13. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Со кој од тимот А поточно работи?

14. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    Со стефи дефектолог и вики логопед

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Natally90

Natally90 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    45
    Поздрав на сите!
    Дали некој има искуство со Мегалогомед во Аеродром?

16. Taci88

Taci88 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Moeto detence ima 3 god i 2 meseci i ima nekolku elementi na autizm. Seuste ne zboruva, no ima pokazen gest, razbira prosti nalozi, I saka da si igra so deca iako seuste nema celna igra. Bi sakala da znam dali so redoven defektoloski tretman decata so autosticen spektar uspevaat da se izramnat so svoite vrsnisi I dali go nadminuvaat autisticniot spektar. Ve molam za vasi iskustva...preplasena sum.

17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Ако не зборува на 3г и 2м не значи дека има аутизам. Прво треба да се консултираш со педијатар па да те упати понатаму. Или ако си од Ск. има доста добри места каде што можеш проценка да направиш на детето .

На lovely91, MilaSs12 и eli25 им се допаѓа ова.
  18. Taci88

Taci88 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    Кај ќерката беа потребни логопедски, дефектолошки, психолошки третмани и физиотерапија. Плус интензивна работа по неколку часа секој ден со мене, дома. Сеуште е потребно да се работи на говорот, но на секое друго поле резултатите ги надминаа сите очекувања. За успех најчесто е потребна стимулација на повеќе сфери. Терапии со животни, активности во природа итн.

На Bozica1980, KuklickaSk, Izzy_0504 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    Ако сте од Скопје, би ви ги препорачала тимот а.. Син ми го носам таму на дефектолошки третман, задоволна сум засега, имаме напредок.. Ако можете да си дозволите идете таму на проценка, па ќе ви кажат понатака што како.
    А да ве прашам, по име кога го викате дали се врти, контакт со очи има?