Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    За два до три месеци се среди.Да и проблем со спиење имаше.

На madam puff и MamaMara им се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Мајки на 18м колкав фонд на зборови треба да има? Кажува мама тато баба дедо чичи нини, нана пее кака, папа, звуци на животни ама пример за кола вика брм брм, за јадење ам ам, за да затвори нешто дин, за ако се удри бам незнам дали треба веќе да збори повеќе пошто последнове 2м ко да нема нови зборови ми изгледа. Како зборат вашите дечња на оваа возраст? Инаку разбира се да му кажеш:D

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Повторува зборови по вас?

4. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Па колку може овие нана пее, папа, меме вика за мече, попка џа топка е од тоа ама ко да неможе многу сеуште, или ќе повтори и кога ќе го прашаш што рекол се смее ко да се срами пак да каже, а кажува к како се вика и колку години има броевите до три колку има раце нозе предмети во рака. Ама незнам да не е малку за негова возраст

5. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Мојата за некој ден ќе прави 19 месеци. Од педијатар кажано за 18 месеци дека е голема границата, некое е позборливо, некое не ама границата на нормала е огромна
    Мене ми кажа 5-20 зборови и дека секоја недела треба да има збогатување на фондот со тоа што почнуваат и да
    повторуваат по нас(бар пробуваат секако нема да звучи точен зборот)
    Ќе ги броиш и ономатопеите, и тие се рачунаат.
    Мојата почна да повторува ако и кажам “можеш ли да кажеш…” пробува и го кажува зборот ако е расположена, неќна на камера со вујко и, велам кажи вујче- рече нешто као вуууухце :D
    Почна дома да ги збори имињата на две деца од градинката, тоа приметив ново.
    Фондот и е некаде 30-40 зборови што ги употребува често

Важно е исто рече педијатарот и да извршуваат команди и да разбираат што им кажуваш. Мислам дека си е супер за возраста твоето

Мене ме загрижува тоа што претежно си е своја и збори само пред мене и татко и, и на градинка исто кажувала кога сака репете ручек и слично сма многу е срамежлива..
    буквално бега од други луѓе во парк или продавница ако и прозборат, ако и се доближат,а околу деца е океј.
    исто и си ги гушка учителките в градинка, ја прашувам по пат во кола, сакаш дс ги видиш (имињата на учителките) , се смее и вели јес
    Не живееме во Мк, затоа англиски
    Имате искуство?

На MamaMara, Milkiway и ni.na им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Таман е за година ипол. Треба да се пушти повеќе после 2г.

На Jana06 и ni.na им се допаѓа ова.
  7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Малата е 15месеци и освен мама и дада ништо друго не кажува. Тата ретко, баба кажува ама кога она сака, неретко меша поими на татко и мама ќе му рече, мене баба, на баба и мама :worried:
    Се разбира и буквално сите наредби ги извршува, ама ништо од зборење. Само "е е " . Па и многу е нервозна дека не ја разбираме секогаш што сака, ептен е љубоморна на сестра и за се, и тако даље :|
    Мала е знам, но сепак ..

8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    И мојов намали со нови зборови откако се роди малото така да може и затоа не збогатува фонд а и мало е сеуште

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Ние за две недели правиме две години и ништо не зборува. Се ме разбира но кога ќе му кажам некој збор да го повтори по мене се нервира и одма се лути. Само чао почна сега пред некој ден да збори. Душа неам во мене. Многу сум загрижена

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Исто беше мојот, паузираше долго со нови зборови и не сакаше да повторува по мене. Го оставив и им забранив на сите да го форсираат зашто гледав дека се фрустрира и еве пред да наполни 2 години почна да збори, да повторува, да сврзува зборчиња. Можам да кажам дека некако и нагло созреа, помирен е, си игра сам со негови замислени игри, огромна промена доживеавме на 2 години.

На KuklickaSk, Katerina94, MamaMara и 3 други им се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Можеби си пишала, но како ја средивте?
    Каде може да се испита со вредности? Во Авицена и во Синлаб само пишува на резултатот дали има или нема.
    Кај малиов се покажа дека има и ми рекоа само пробиотик да давам и дека ќе се средела. Ме јаде јанѕа, се прашувам што можам плус да направам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Во темата за аутизам има линк со изјава од некоја мајка. Пишува дека треба да се избегнува бело брашно и шеќери,дури и овошје. Ѕирни го линкот

На 0ли, MamaMara и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Пиеше нистатин 4 шишиња.И пребиотик на лајф пиеше и сеуште пие"Ацидофилус"така се вика.Правевеме во Пролече.И правиме проверки на микробиологија на клиника Рез покажува има/нема.Во колку единици ја има не покажува.Не јадеше благо,тесто и млеко.Сеуште не давам млеко,ретко.И на благо внимавам.Тесто-ретко.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Исто е и он, или ќе го каже зборчето половично и ако го препрашаш се срами да го каже пак се смее и вика не не, затоа ми дојде чудно што има ко пауза

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Во Ремедика ние испитавме. Во 3 столици се испитува, со вредности е. Син ми ја имаше тогаш во сите три столици (сите луѓе ја имаат уствари), но рекоа дека е во нормала кај него.

На 0ли и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Супер е :inlove: Имам пријателка логопед и секогаш се консултирам со неа. 5-50 зборчиња на оваа возраст е очекувано. Ама и да нема толку или и да има повеќе од тоа, и тоа е нормално. Многу поважно е да разбира и извршува команди на оваа возраст. Инаку и ономатопеите на животните и тоа брм за кола, бам, дин-дин, се бројат како зборови. Исто е важно да се зборовите со значење. На пример кога ќе покаже во книга да каже што е. Или кога ќе падне кога ќе го прашаш ‘што направи?’ Ако каже бам значи го разбира поимот и се рачуна за збор. Повторени зборчиња што само еднаш ги повторило по тебе, не се бројат се додека не го научи поимот. На пример неколку дена мојата повратараше по мене дво (за дрво) па после некое време и самата го покажа на слика и си кажа дво. Не го форсирајте со речи ова,кажи она. И мене еден период пред да направи 18 месеци ми се чинеше како да нема нови зборови ама нормално е. После па во 1 недела може 5 нови збора научи.
    За срамежливоста, нормално е овој период да се појавува. И мојата има таква реакција од непознати додека се опушти се пика во мене се срами, па ќе и помине и после сѐ што знае им кажува :)

На Chanell* и Katerina94 им се допаѓа ова.
  17. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Фала ти, и баш така испадна деновиве ме изненадува дури см почна да кажува новк зборови ко да знаеше дека се загрижив:D:hug:

На Izzy_0504 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  18. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    За ова да, со луѓе што ги запознава па после се гледаме е океј. Ама пример вчера во игротека, сакаше да оди во тој како базен со топки што е, се затрча таму и во исто време дојде друго дете со мајката, мојата се тргна. Во парк исто ако сака да се спушти на лизгалката а долу има родители или повеќе деца, не се пушта.
    А во градинка е ок, ги збори имињата на 2 деца дома, со едното се дружиме и надвор од градинка, супер е со нив. Буквално бега од други луѓе ако и се доближат. :whew:

На MamaMara му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Нормално е. Страв од непознато. Несигурно се чувствува. Секое дете различно го покажува тоа- некои бегаат некои се пикаат во мама, некои плачат, некои веднат глава и стојат на страна

На eta и Katerina94 им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Има апликација за поттикнување говор напрена од Уницеф.

https://fb.watch/d4LF2-iY6a/

Кога ќе ја симнете апп во settings кај languages може да се избере македонски.

На Suzam, 0ли, MamaMara и 4 други им се допаѓа ова.