Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    254
    Zdravo da ve prasam za mojata kerkicka 8 godini e pred nekoe vreme primetivme deka pecleci pri govor odnosno pred da kaze nekoj zbor pocnuva da gnka.Isto taka i vo skolo se slucuva ova i drugarcinjata i se potsmevale.Na primer ako saka da kaze Jovana taa vika jo jo Jovana.Da se obratam li na logoped mnogu sum zagrizena sto ke me sovetuvate vi blagodaram.

2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    За мое дете немам искуство но јас ко мала сум имала период таков, на логопед не ме носеле само од себе си се среди моите да ги прашаш викаат од страв било пошто тогаш ме нападна куче па по тоа почнало.

3. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Што побрзо носете го дететп на логопед!Тој е најстручен и може да ви помогне.Детето само така побрзо ќе го надмине проблемо,!

На CarrieBradshow му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.060
    Консултирај логопед. Треба да се процени која фаза е. Почесто е физиолошки и поминува, но има насоки кои треба да се следат. Тоа ќе ти објасни стручно лице. Исто, треба да се исклучат некои фактори како психолошки, физички и останати, за да знаете каде е коренот на проблемот.

Не ја поправајте кога зборува, почекајте да ја заврши реченицата. Исто така, да се работи на тоа да не ја погодува другите што зборуваат за нејзиниот говор, бидејќи тоа може да ја влоши ситуацијата. Разговарај со одговорните во школо, образложи го проблемот. Ако е потребно и со родителите на децата. Во нормални училишта, ова не треба да биде проблем и одговорните за вакво нешто сами треба да реагираат.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    381
    Истиот проблем го имав со синот. Го носев на логопед и таму најмногу обрнуваа внимание на дишењето. Кпга беше подобар и подарок му дадоа. Со упут од матичен го носев, тешко беше за термини ама успеав некако, 2/3 месеци одевме и не се повтори никогаш повеќе. Ми кажаа таму дека е од страв, да нема викања пред детето, исто така и в градинка прекинав да го носам оти тој период му се смени негувателката, па за секој случај откажавме. Тој беше мал а и несакаше да зборува за в градинка, неможев да извлечам информација никаква.

6. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    каде испитавте кандида со резултат во број?

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Ремедика.

На madam puff му/ѝ се допаѓа ова.
  8. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    298
    Мајка и ние сме исто. Ќерка ми има 18 месеци на нејзин јазик зборува без престан. Кажува мама, тате, дада, баба, чао, ама само ако она сака ако ја терам нешто да каже се нервира и лути. И јас сум загрижена а се убивам од зборување и неќе. Се надевам дека се ќе биде во рет.

На Bilbilce и MamaMara им се допаѓа ова.
  9. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    И јас сум загрижена, пред неколку дена направи 2 год. ,не зборува,повторува звуци, игра со деца, мафта за чао, игра на песнички, си оди во градинка одлично прилагодена,весела,насмеана,меѓутоа тешка на зборување,не знам дали да почекам или да ја однесам негде.

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Мојов инаетџија дури сега пред 2 ипол почнува да повторува зборови по нас. И доста нови зборчиња има научено, после поголема стагнација. Он одамна кажува по некое зборче, ама многу слаб беше со нови. Сега дали дека тргна во градинка активно, мрдна од мртва точка. Ќе му дадам шанса уште летово, во декември прави 3, ако не прозбори убаво во септември ќе го однесам на евалуација.

На Izzy_0504 и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    И се пушта Р последниве денови:inlove: Колку беше радосна дека успеала, срце мое. Но логопедот рече дека обично по совладување на тие гласови што ги немаше (С, З, Ж, Ш, Ѕ, Џ, Ч) знае Р да си се појави сама и затоа не ја вежбаа. Уште од навика не ги изговара некаде Ч, Ж, Ш, но каде каде е подобра :l: Уште една година до училиште има, па таман ќе и се среди говорот до тогаш.

На *Ench@nted*, mal.ecka, srekice и 6 други им се допаѓа ова.
  12. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    11.202
    Шушкаат вашите дечиња при изговор?

Моево веќе почнува салам да се труди да зборува, да комбинира и имитира. Супер е премногу, многу ми е полесно сега, се разбираме вака-така.
    Го слушам со јазикот фаќа на некои гласови. Дали тоа е така дури да слегне говорот, да се привикне јазикот или пак е знак дека ќе шушка?
    Знам дека со логопед се решава. Не е нешто премногу изразено ама е присутно и ме збунува дали е регуларен дел од процесот.

13. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.682
    Допаѓања:
    18.339
    Синко не шушка. И уште едно детенце генерација негова со малку позадовнет говор прозборува и не шушка.
    Посети логопед да ти даде насоки.

14. Soncence11

Soncence11 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Imam masko dete na vozrast od 2g i 7m.problemot e toa sto dosega nema nitu eden zbor ponekogas mama ama ne so znacenje samo nekoe brblanje po negovo. Posetivme logoped ni kaza deka e mnogu mal da sorabotuva pa trgnavme na defektolog od neodamna.. Celosno go iskluciv mobilniot na koj sto bese po prilicno dolgo. Na ime se vrti samo koga saka toj slusa naredbi koga saka toj.... (toa e toa sto me plasi) inaku e veselo dete postojano se guska si igra saka deca. Od septemvri ke odi vo gradnika pa se nadevam nesto ke se smeni... Ve molam za iskustva

На MamaMara му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Внук ми на 3г се пушти со говор. Одеше во градинка од 1.5 ама не им обрнуваа многу внимание. После од 4г сега има скоро 6 ко навиен е уста не затвара.
    Инаку и кај нив мобилниот беше нјголем проблем

16. Soncence11

Soncence11 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Imam masko dete na vozrast od 2g i 7m.problemot e toa sto dosega nema nitu eden zbor ponekogas mama ama ne so znacenje samo nekoe brblanje po negovo. Posetivme logoped ni kaza deka e mnogu mal da sorabotuva pa trgnavme na defektolog od neodamna.. Celosno go iskluciv mobilniot na koj sto bese po prilicno dolgo. Na ime se vrti samo koga saka toj slusa naredbi koga saka toj.... (toa e toa sto me plasi) inaku e veselo dete postojano se guska si igra saka deca. Od septemvri ke odi vo gradnika pa se nadevam nesto ke se smeni... Ve molam za iskustva
    Se nadevam deka i moeto za brzo ke pusti epten sum preplasena. Celo vreme citam za autizam i baram simptomi ama takvo nesto ne gledam.. Rabotime intenzivno pa ke ima rezultati se nadevam... Od druga strana za glupovcina mu teknuva deca sekoe razlicno. Fala za iskustvoto pozz ❤️

На MamaMara и Milkiway им се допаѓа ова.
  17. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    И јас имам дете колку вашето.Во Октомври ќе прави 3.Одиме во Центар за слух и говор.Работи логопед,дефектолог со него.Има напредок.Исто што напишавте исто моето како вашето.Сега почна да испушта зборови по малку.Со наредбите исто ко вашето.Оди и во градинка.Битно е да се работи со нив.Инаку се мислам дека од телефони и цртани.

На MamaMara му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Veronika N

Veronika N Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    21
    Здраво, оваа е моето искуство
    Имам машко дете, возраст 2 год и 8 месеци, доцни со говор, и не секогаш се обраќа на името кога го повикуваме. Нема стереотипни однесувања. Почнавме да работиме со психолог и дефектолог, и има напредок, почна да повторува зборови, и некои песнички по него да кажува. Има моменти кога се загрижувам... кога сме со повеќе луѓе го прашуваат за име, нема реакција,како се вика, а на негова возраст децата приказни кажуваат. Ќе почнеме со градинка и ќе видиме , како ќе е социјализацијата. За работа со логопед, ми рекоа рано е. Планираме да направиме дополнителни испитувања да не му прават проблем во развојот. Има голема разлика од кога посетуваме часови, но си треба време. Се најдобро!

На MamaMara и maticka им се допаѓа ова.
  19. Soncence11

Soncence11 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Исто и моето така. Одкако целосно го прекинав мобилниот и телевизија и почнавме да работиме на некои игри со кој се развива фината моторика по препорака на дефектолг. Читаме приказни и многуу зборувам има напредок но треба уште многу работа, сеуште нема почнато да повторува се надевам за брзо ќе биди. Јас се преопседнав дури почнав досадна да мубстанувам

На MamaMara и Veronika N им се допаѓа ова.
  20. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Приметувам кога го прашуваме кажи ова,кажи она..не сака.Да и мојот јејеје,лала,и некои други едноставни зборови од песнички почна да пее.Денес виде наочари и ми вика чаи.Почнува да емитира ама не се.Пелени дали носат вашиве?Јас полека полека почнав да му ги вадам.Ама тешко оди.

На MamaMara и Veronika N им се допаѓа ова.