Јас ги земам од Литература книжарници инаку ги има онлине да ги нарачаш. Напиши едиција Светулка на фб
И моето синче истото го правеше на околу две години. Исто бев загрижена па го прашав матичниот и ми рече дека е нормално. Како кога ке се измичкаат и се затресуваат ама малце подолго. Чудна реакција, незнам која е причината, му помина за краток период. Посетете лекар во секој случај, ама без грижи
Zdravo sakav da prasam sto da prezemam Kerka mi è 3god i 9 meseci od pret 2-3 nedeli pocna da nezboruva ubavo da ttka neznam kako se vikat, pret toa ne pravase vaka iako ne zboruva bas ubavo nekoi bukvi No ovie 2-3 nedeli nemozam da ja gledam kako se mace za da kaze nekoe zborce, zamizuva dodeka go kaze eptem zalno da ja gledas. Ili ako nemoze da go kaze zborceto (zosto i kazuvame deka netreba da brze da zbori poleka i ubavo) taja pocnuva zatvara oci i vide deka nema da moze da kaze ubo prestanuva da zbori Dali treba da ja nosam na logoped ili e faza, sto neveruvam da e faza nekako eptem cesto go pravi
Zdravo sakam da prasam dali nekoja majka se sretnala so istiot problem kako mojot. Imam sin koj ima 2ipol godini do pred 3 meseci ne kazuvase nisto na makedonski po nekoj zbor na angliski ja znaese celata abc i do 10 da broi na angliski. Sega pocna da broi na makedonski i gi znae skoro site zivotni da gi pokaze i kako vikaat i uste po nekoj zbor mama, tato, cao, cekaj… No nisto ne slusa koga go vikas nekogas se okrene nekogas ne i ne saka nisto da izvrsi kako daj ili donesi mnogo retko da poslusa. Koga imase 8 meseci pocna da vikak mama, tato, cao no koga imase 14 meseci dobi brat i od togas prestana se da kazuva kako da se povlece vo sebe. Saka da se igra so drugi deca im se raduva ama brat mu ne go prifakja, se igra ubavo so site igracki. I da naglasam deka imame doma 4 jazici mozda i toa pridonesuva na celata situacija. Ne me tolku plasi sto nema govor kolku toa sto ne me slusa za nisto, kako da ne razbira sto mu zboram.
А да проверите мајка слух, може има насобрано вода па да неможе да слушне доволно кога му зборите. Мислам дека и тоа што зборите повеќе јазици има голем удел. Види консултација со стручно лице да си на мирно.
Ima mnogu dobar sluh stom pocne decija pesna odma se vrti i trca da najde od kade doagja muzikata. A za strucno lice mnogo vreme se ceka a i nikoj nisto ne kazuva tuku deka e samo mal i ke vidime
Zdravo majki! Dali nekoja ima praveno qeeg vo pchelka?I kako ste zadovolni I od qeeg I od dr Silvana? Blagodaram Pozdrav
Носи го на проценка кај дефектолог приватно. И мојата не се вртеше на име,никако. Со тек на вежби фокусот и концентрацијата се подобрија. Ама не чекај
Dobar logoped vo Bitola dali znaete? Sin mi e 8 i pol i pak ima problem so komunikacija, zaradi toa e nervozen i pravi problemi na uciliste
15 месеци сме (корегирани 14) Мама, тата, (баба и дедо ако и кажеш па повторува) Око за око и покажува на лицето, пака (за црвенкапа), ав, мау. Имитира се околу неа. Ако кажам маче, куче, жаба, диносаурис, како кашла тато, сето ова имитира. Делови од тело знае и покажува. И повторува зборчиња по нас. Ние што збориме и некој акценткран збор ќе повтори, по нејзино. А брбља цело време старо кинески. не кажува да/не Ваљда ок е, а?! Ама никако да се заиграме. Ништо не и држи внимание. Почнав песнички да и пуштам на тв и не знам колку е добро ама морав, за да касне некој залак. Доброто од песничките е што ја пее мелодијата. Ја памти.
Ако зборовите ги кажува во слогови ма-ма та-та не се сметаат за зборови. Но се што наброја е соодветно за возраста. Разгледај на пинтерест идеи за развој на ситна моторика и играјте, со пластелин ,со семиња(под надзор) итн а тоа влијае на развој на говорот. Не почнувај со песнички за јадење зошто после ќе не можеш да и го тргнеш телефонот.
Како ги имитира жабата и диносаурусот? Јас не знам како да му објаснам какви звуци прават некои животни. Знае како се викаат, кога ќе речам донеси ова, донеси она, покажи ми кај е тоа, ајде да си играме со ова, знае точно на што мислам, ама тој сите си ги вика "ав ав". Инаку овој не кажува око, нити па нешто слично. Знае да си покаже деловите од телото, да прави тит тит на носето. Баба дедо си ги знае. Тк тк или дгљ дгљ кажува за телефонот. Бау вика за балоните. Брм брм обавезно за секое возило или кога сака да се вози.Нана за спиење, бан бан или бана за бањање, храната сета му е ам ам (едно време кажуваше бана на за бананата, цеци за цреши и бенде за лубеница, сега не сака да ги кажува). Буе кога сака да му облечеш патики. Апо се штековите и шпоретот.
Фала мама ќе разгледам. Инаку пинцета фат и е супер. Секој ден гледам да намалувам телефон. проблемот е што отвара уста за неколку залчиња и прекинува. инаку не се во слогови зборовите. еве сабајле го гледа шишето и вика "меко". Си викам зар знае. после тоа го земам шишето и викам што е ова. Ми вика "меко" Кај нас штековите се "кака" ама пак оди и брца. Диносаурусот и беше прва имитација. Од азбуката на биби. Вика"вуауууу" ама ептен оригинално. Пушти му ја, ептен е добра. А инаку сама почна со јазичето да испушта звук како жабче. Со јазичето горе на непцето, како и ние што правиме. Неколку пати кажав жабче жабче и сега знае.