Хахаха Абе мама не знам како да објаснам. Мене ми личи на жабичка. И ние тоа знаеме со јазикот на горното непце.е ај објасни де.
Имам пишувано колку различно искуство имам со двете деца, во однос на прозборувањто. Враќам видеа и гледам дека ќерка ми до 18 м сврзува реченици со јасни зборчиња, брое до 10,кажува дека кокошката дава јајца, а кравата млеко, пее песнички, па дури и на англиски. Син ми сега е на таа возраст и има мал фонд на зборови. Мама, дада, баба, деде, дај, на, да/ не, кучето од комшиите го вика на име Џимии, нана кога му се спие, буба за бубачка, дика дика за коњче, брм за кола, ам ам кога му се јаде и сл. Кажува како прават мачето, кучето и тоа е одприлика. Од друга страна разбира буквално се. Покажува делови на телото сите ги знае, наредби слуша се. Кога му тече носе зема хартија и си го дува како голем, сам си ги облекува патиките без помош, не бацува сите, прави чао и здраво и со рандом луѓе што ги закаачат. Кога сака нешто ме зема за рака и ме носи до нештото. За сега не се загрижувам, иако согледувам разлика во однос на сестра му. Ама деф не сите деца исти.
Lele jas duri se zagriziv za ova av av isto i sin mi se mu e av,no gi znae zivotnite, igrachkite shto si gi ima (koga ke mu recham donesi topka,donesi ja Sofi-zirafata i sl.gi nosi).Mislam i tvojot sin e nekade na vozrast okolu 15 meseci?
Јас мислам дека си е супер. Сличен беше мојот на таа возраст. Еве го сега 2г и 2 месеци е, уста не затвора. Се чудам и јас колку брзо учи и како учи точно граматички реченици да кажува. А инаку на моето сите животни му беа маче (мау). Најсмешен ми беше на улица ако сретневме куче кога се возбудуваше мау мау мау да вика Уствари само лав го разликуваше од другите "Вав"
Мајки ќе ве замолам за совет. Синко има 2 години и 4 месеци. Зборува само мама, тато, баба, тете, деде, брм, не. Разбира се. Слуша наредби. Кога ќе му кажам да донесе нешто, веднаш ќе донесе. Ако му кажам тоа е кака, оди фрли го, оди и го фрла во ѓубре. Но, нон стоп е со мобилен телефон. Се смее, ги имитира тие што ги гледа, скока, игра. Дали да барам логопед или да почекам уште малку? Незнам жива што да правам и многу сум загрижена!?
Ќерка ми е 14 мес, од сабајле до вечер уста не затвора. Значи има околу 10 зборови што ги кажува со значење ама другово е на бебешки јазик се. Значи како да раскажува нешто цеееело време. На пример, вчера бевме кај моите и кога си дојдовме дома ко да ни раскажуваше што правела таму, баба деде, па на бебешки меле 10 мин, папа, брм бр, па меле меле на бебешки. Нормално е цело време да брбља нешто на бебешки? Значи не претерувам, само кога спие не брбња
Мобилен телевизор се тргај и посетете логопед чисто за проценка за ако има нешто што порано да се реагира. Ние за 4 месеци посета на лпгопед,дефектолог и скроз тргање мобилен и телевизор добивме солиден говор. На таа возраст веќе треба да има кратка реченица од барем три зборчиња.
Мнолгу се нервирам што малово е 17 месеци а 15 тина зборови дали знае. Изговара без проблем мама, тато, баба, дедо, дај, ајде, не, сакам и уште неколку. Знае да повтори некој зборови кога ги изговараме ама мнолгу мал фонд има на зборови. Знам дека е рано, ама се трудам да го научам на повеќе.Планирам и коко мелон да му укинам.
Мојата и толку не изговараше на 17 месеци, го тргнавме ТВ (на тел или таблет никогаш и не сме и пуштале) еве веќе 3 месеци не гледа ништо, по цел ден си игра со нас, искрено видов доста подобрување, поголема концентрација, измислува игри, мн повеќе разбира што и се зборува,дури подобрување и со јадење(имаше бунт првиот месец, но сега седнува на маса и јади од храната, без никаква занимација), заинтересираност за читање книги, доста се труди и гледам почнува со нови зборчиња. 21месец е.
Дали вистина влијае мобилниот телефон и телевизор цртаните на говорот, тие шо имате искуство споделете. Моето е 2 год и 2 месеци не зборува многу освен кола мама тато, еве го, виу виу за колите на бебешки главно си збора, кога сака нешто не носи со раче, покажува, разбира се вака колку шо можи, но цртани сака премногу, многу од зборчиња на англиски, бои, броеви, ги научи од цртаниве и ме буни оти мислам му помагаат пак досега шо има научено. Дали вистина сметаат цртаните?
Dali im gi broite ko zborovi i tie sto ne gi kazuvaat kako sto treba? Kerka mi za banana biskvitka patiki isl ima nejzin nacin kako gi kazuva. Sekogad e isto ama ne zvuci ko sto bi trebalo...na pr biskvitka e poveke tititka ama sekogas koga saka taka vika.
По мое искуство не. Пишав погоре, ќерка ми на година ипол зворуваше се, а со цртани беше од 6 м. Син ми во 18м дали три пати фатил телефон, па има мал фонд на зборови.
Јас го напишав моето искуство погоре, мислам дека секое дете е различно и секој родител треба да си процени, кај нас мислам дека беше дури и зависност иако првпат и пуштивме цртан на 1 година (секое утро го земаше далинскиот менувач и бараше да и пуштаме, кога и да и зборевме нешто до толку беше загледана што не не приметуваше, дома воопшто не се заигруваше со ништо, бараше само ТВ). За разлика од нас сестра ми има 3 дечиња, растеа со телевизори, телефони, заспиваа со песни, па почнаа да зборуваат уште пред 2години,за после 2 да зборуваат со реченици. Јас увидов дека кај нас има само негативен ефект, затоа се решивме со сопругот за целосно исклучување. Сега имам др девојче, палаво, заиграно, полно со фантазии, сметам дека цртсните им се преголема стимулација и затоа не се заинтересирани за ништо друго.
Ќе посетиме логопед обавезно. И, синко заборавив да напишам вели кога ќе се покака мама кака. Потоа дај ми банана. За јадење њам, њам. Значи цело време тој зборува, но не го разбирам. Пред некој ден ми вели мама тато пдна.