Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    И моето дете има проблем со говорот.Сега на 3г и 3месеци,почнува со зборови и спојување по два збора.Посетува логопед,дефектолог.Ме интересира вашето дете дали прозборе наеднаш со реченици?Или вака ко моето?Дали беше нервозно?Ве молам поопширно да ми објасните.Ми олеснивте малку кога ве прочитав.

2. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    Исто е и моево,попрво ќе оди ќе се качи каде треба во кујна ќе земе и донесе ама нема да каже со збор да побара,освен ако не му е ќеф. Инаку има полни4год . И сеуште носи пелени. Чекам да се ослободат термин кај дефектолог-логопед па ќе оди 5дена неделно.
    Кај поголемата ќеркичка имавме проблем со изговор на некои гласови и целосно отсуство на гласот Р, се корегираше се со посета на логопед два часа неделно. И она доцна прозборе некаде после третата година.
    А кај првото дете како по книга беше целиот развој. Така да секое дете приказна за себе.

На bella.s и bickag им се допаѓа ова.
  3. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Не беше наеднаш,значи тоа беше процес,логопед не посетувавме,дури на 6 години кога требаше да тргне во прво одд го однесов на логопед зашто неможам да кажам дека зборуваше на ниво на неговите години...еден општ заклучок дека говорот беше доста тежок кај него.....еве сега и со второво дете,нема три одини,тешко ни оди.Беше нервозен и тоа доста.Сега е ученик во четврто одд.Денес бев на родителска,најдобар ученик во одд,веќе се спрема за два натпревари,да не звучам како фалба,сакам да кажам нема последици.Само да знаете какви работи о интересираат,на секоја тема има муабет,речник богат,дружељубиво дете ,социјализирано...Ќе биде и вашето ве уверувам во тоа :)

На Flower123123, MinnieM, bella.s и 2 други им се допаѓа ова.
  4. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Така е,секое си е приказна за себе.Ќе бидат добри децата,а за пелени ни ми кажувај,исто до 4 одини носевме .Но и тоа бидна :)Ќе биде и кај вас,чекам убави вести ,за се останато,за искуства и совети тука сме да си размениме :)

На Flower123123, maticka и tambelina им се допаѓа ова.
  5. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Колку убаво.Се надевам еден ден и јас вака ќе кажувам за моето дете.Сакате да ми кажете дека доцнел но ги престигна сега врсниците!Многу ми е мило.Толку се плашам,еве вакви примери ме охрабруваат.Мачно е,тешко е.Моето летоска дури викаа дека е во спектарот.Нема врска.Разбира,исполнува налози,контакт со очи безпрекорен.Интеракција супер.Сака животни,деца.Нема стереотипи.Сега веќе брзо напредува.Ма да и со моториката доцни малку.Дефектологот ми вика дека се ќе биде добро.Дека детето е супер.И во завод исто многу го фалат.Малку од памет ме извадија со тоа спрктарот.Ама сите деца што каснат ги ставаат во спектар.

На bickag и bella.s им се допаѓа ова.
  6. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Мојот малиот разбира се,но не секогаш извршува наредби,кога сака тој тогаш...Па и не постои зив човек што сака да живее по команда,едноставно детето се спротивставува....Коа ќе му кажам ајде ќе одиме чао одма иди,ајде да јадиш(а му се јаде) одма,ајде да земиме нешто -одма доаѓа,..

На maticka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Контакт со очи,има,освен кога се срами па е стуткан,брзо се спријателува,си игра игри,брканица,криенка,топка подава,игра,емитира,ми дава,дома се знае каде е,предметите каде се,нивната намена,емоции разменува,се гушка,се смее,весел е,темпераметен,љубопитен......не сум го однесла на дефектолог од причини што ете можеби некоја маана ќе му најдат според литературата по која учеле....

8. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Значи разбира.

9. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Вие си знаете.Битно да е добро детето.Јас го носам еднаш неделно на приватен дефектолог.Два пати неделно на интензивен третман во завод.

10. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    832
    Во кој завод го носите и како сте задоволни?

11. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Во завод за рехабилитација на слух,говор и глас.Презадоволна сум.

На karak и Camille84 им се допаѓа ова.
  12. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    624
    Кои витамини ви ги имаат препишано или на своја рака им давате на децата за да може полесно правилно да им се развие говорот? Моето има проблем само со говор, 3.5 год е, оди на дефектолог и логопед. Ни препорачаа да пие витамини Есприко и Ноотроп лек имало, па ако имате искуство кажете ми.

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    8.741
    На 17, 18 месеци освен читање приказни, пеење песни, константно разговарање со детето и потенцирање на сите предмети, дали постои некоја вежба, игра или сл. дополнително да се поттикне зборувањето.
    Мислам дека е добра за нејзина возраст, има фонд од околу 20тина зборчиња, покажува делови од тело, животни, кажува како прават животните, разбира сопственост, која јакна е на мама, на тато, што е нејзино, ги покажува предметите и кажува што, чиво е.
    Може ли да се поттикне некако да почне да се спојуваат реченици од две зборчиња или да не форсирам дете?

14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Не форсирај, на околу 2 год се очекуваат првите кратки фрази кај повеќето деца. Супер си е за возраста.

На Maca Macka, Tea SK и Tiny Love им се допаѓа ова.
  15. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Се уште ништо.Баш мислев педијатарот да го прашам за витаминиве.Молерс и д3 капки.

16. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    На внук ми супер минд му е препишан (вирккомплекс). Есприко даваше моја колешка на детето за концентрација и хиперактивност.

17. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Здраво,
    Да ве прашам оние кои носите деца во завод за рехабилитација на слух, говор, глас, како е со термини? Претешко?
    На Мој Термин колку што проверив, нема ништо за наредни два месеци. Секако ќе прашам на матичен , но ме интересира искуство, колку би чекале.
    Инаку сакам да ја однесам да ја проверат малата, ја приметуваме дека пелтечи. Има огромен фонд на зборови и реченици, граматички точни, но ова се случува повремено. 2,5 години има. Можеби е мала за логопед, но сакам да ја видат.
    Прашав приватно, ми рекоа да почекаме, дека веројатно е пролазна фаза но некако сум преплашена...

18. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Да тешко е во завод за термини се чека.Прашајте побрзо.Ако имате среќа може да се ослободи термин.Ако не ќе си почекате.Ама ако се плашите однесете го детето приватно макар да е пролазно.Ништо нњ губи ако се работи со неа.Може само.побрзо да го решите проблемот

На Zuza28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Ne forsiraj ne se maci preku nok se desava duri ke se cudis.

На lovely91, i13dk, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Остави се да се случува спонтано.Мојата почна со повеќе зборчиња на 22 месеци а сега точно на 2 години почна да спојува прости реченици(како си...нани нани бебе,мама дојди...итн).