Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Препорака за дефектолог и логопед од каде што сте навистина задоволни во Аеродром?

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    990
    Lastovica

3. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Каде се наоѓаат и колку чини, трае час?

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    990
    Karsi hotel rusija, sea im e 800 den ama 60 min e casot

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anamari22

Anamari22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Ve molam za iskustva
    Moeto since ima 19 meseci i seuste ne zboruva nisto. Dosta vreme pominuvase pred televizor i bese celosno isklucen. Sega edna nedela sme bez tv,nervozno e mnogu,probuvam da citam ,zboruvam ama tesko ni odi,nema koncentracija. Dali ima nekoja majka iskustvo po kolku vreme od gasenje deteto ke pocne da se interesira,da pocne da zboruva i da igra. Blagodaram

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Мојата почна да гледа цртани на Тв на скоро година,сватив дека кај нејзе има големо влијание па решив да го тргнеме на 18 месеци(во тој период не беше заинтересирана за никаква игра ниту кажуваше зборчиња),сигурно месец дена беше бунт за хранење и не и се задржување вниманието за игри,освен надвор.Полека се среди се,на 23 месеци почна со зборчиња за сега на 2 години и скоро 2 месеци да има доволен фонд на зборови и да сврзува прости реченици од по два збора.Само трпение,игра со нив и зборење,некои деца порано некои покасно.Не секогаш гледањето ТВ е причина за покасно зборување но има голем удел (секој си проценува според своето дете),познавам блиски каде што децата од 2 месеци растеа со цртани па зборуваа на година ипол.Јас до денес не сум и пуштила да гледа(освен ако ние гледаме документарен на пр.за животни,па се интересира и ги објаснувам и од таму знае за риби,лав,мајмунче...или слушам некоја песна па да погледне како играат..)незнае за таблет ,телефонот е само за ало ало,мислам дека долго време ќе сум на овој став.На добар пат си мајка,ќе си дојде се во свое време,чекаме да споделиш искуство за некој месец,многу од децата почнуваат да зборуваат после 2риот роденден.

7. Anamari22

Anamari22 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Mnogu ti blagodaram
    Iskreno me ohrabri
    Denovive neznam na kade teram,haos sum i mnogu isplasena.
    Pozz

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.682
    Допаѓања:
    18.339
    Нема магична формула кога. Од тебе и татко му зависи колку ке работите и колку детето ке е заинтересирано.
    Детето е во шок како возрасен кога ке откаже цигари. Не може преќу ноќ. Треб многу многу посветеност за да има напредок.

На Anamari22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    8.698
    На 19 месеци треба да знае да кажува понекој збор. Меѓу 10-50 зборови се движи негде бројот на зборови во речникот на оваа возраст. На оваа возраст треба да почне по некој збор да користат што означува дејствие или глагол. Може и да поврзува две зборчиња..

Не знам што точно значи тоа не зборува ништо..кажува ли гласови, кажува ли слогови, ма-ма и сл..?
    И што значи тоа дека досега било детето целосно исклучено..никој ли не му зборувал на детето со саати, не играле или што..?
    Како е со развојот на моториката?

Јас би ви препорачала да отидете на дефектолог, да направи еден преглед, да ви каже стручно мислење до каде е развојот на детето и дали е во склад со неговата календарска возраст.
    Најлесно е да кажеме ќе помине, секако дека за се има начин, ама треба да знаеме каква е реалната состојба и што точно треба да се направи за да му се помогне на детето да напредува.
    Колку порано реагирате и колку порано почнете со активности кои ќе му помогнат во развојот, толку подобро за детето.

На KuklickaSk, IRBBB, sani99 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Дали некој се соочил со кандида во црева кај дете од 2,5 години? Ако да, ако може да споделите како сте ја излечиле? (кандида албиканс и кандида глабрата)
    Од скоро почнува со зборови, прости реченици ретко, а пред една година кога ја откривме кандидата, педијатарот искоментира као да ја средиме кандидата дека и таа знае да направи проблеми во говор.

11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    А како се посомневавте и како ја откривте?

На KateKaterina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    На година ипол откривме бидејќи запнав нешто да испитаме дека стомачето му беше многу подуено и така педијатарот рече кандида во црева да провериме.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Здраво моето дете исто така има кандида во црева и забавен говорен развој.Тешко се средува но се дтжи под контрола.Мојот прво ја имаше почесто,сега се поретко.До сега пиеше нистатин и пребиотик и без благо.Ќе ја нема со месеци па ќе се појави кога ќе падне имунитетот.Сега ја појави после 7,8 месеци.Дека е над три пие масло од диво оригано.До три год маслото не смее да се дава.Можете количински да ја измерите во Ремедика да видите колку ја има.И правете контрола еднаш месечно.

На madam puff му/ѝ се допаѓа ова.
  14. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    4.610
    А како се испитува кандида во црева? Преку фекален примерок? И дали некаде на државно има или мора на приватно?

15. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Да, во Ремедика проверуваме и ние. Бројките беа многу високи за разлика во месец Септември кај што и антибиотици се изнапи еден куп и како да нема крај со кандидава. Албиканс околу 250.000, глабрата 3.000.000.

Дали го носите детенцето на логопед/дефектолог или како се справувате со говорот?

16. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Да,да го носам два пати неделно на интензивен третман по саат ипол во завод за слух и говор и еден час на приватен дефектолог.Една година и повеќе.Тој има говор.Има зборови,спојува по два збора ама далеку е од врсниците сеуште.Ама напредува.

На madam puff му/ѝ се допаѓа ова.
  17. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Со упат можете во Пролече,Микробиологија клиника.Копрокултура се прави.Земате од изметот дел.Ако нема на првото носење уште два пати ќе носите.Ако се појави на прво носење одма со терапија се почнува.Ако нема се прави второ,ако нема и тоа трето.За со сигурност да се знае

На madam puff и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    4.610
    Фала ти на информација

На maticka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Дали говорот ви беше единствен сомнеж поради кој испитавте или се појавуваат и други симптоми доколку ја има?

На Evy81 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Искрено јас ова ми е второ дете,јас за кандида и последици прв пат чув и се соочив со малиов.Не е само говорот причина за сомнеж.Вриштење,нервоза...потреба за благо.Педијатарот веднаш го примети и не прати да испитаме

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.