Прозборена е. Од 2 до 3 го чистат говорот и има голем скок во развој на говор. После 3 ќе почне да раскажува и цели приказни и цели песнички, ама пак ќе има некои зборови по нивно што ги кажуваат. Пример син ми уште вика кавон за вагон од воз
Кој период обично има поголем развој на говорот? Што викаат "преку ноќ се пушти" Знам дека е индивидуално ама сепак да ве прашам за искуство
Мојава е 20 месеци. Од пред две недели е навиена. Кажува многу нови зборови чисто (топка, куче, авион, браво, качи) а некои веќе ги врзува а останатиот дел си збори по нејзино но јас и мм ја разбираме. Значи кај нас чакрите за зборење посериозно ни се отворија после 19 месеци.
Ќерка ми се пушти со зборење после 18 мес. Накај 20 почна по 2 зборчиња да врзува, сега на 2 години муабети праи. Уште знае да брбља по нејзино од време на време и да ја препрашуваме.
Ve molam iskustva so zadocnet govor kaj deca...Se raboti za masko dete od 3 god I 5 meseci...Deteto posetuva defektolog I defektologot veli deka vo glavno treba da se raboti na govorot...Ve molam za vazi iskustva tie Sto ste pominale niz toa, Dali mozebi nekoja majka ima iskustvo so neurofidbek kaj deteto...?Sekoe iskustvo e dobredojdeno
Има говор детето? Мојот имаше помал фонд на зборови и не ги сврзуваше,го однесовме на 3 години на третмани на дефектолог и логопед. Магично се пушти за 4 месеци,сега е 4 ипол години збори како навиен но уште нее прочистен целосно говорот,од септември почнуваме со чистење на гласовите.
Пред 2иот роденден кажуваже многу зборчиња, па за кратко по 2 збора и веднаш после полни 2 години си сврзува 3-4 зборови. Пример: мама тато работа, Деца пуно љуљ(многу деца на лулашки) и слично.
Мајка тоа е индивидуално.Кај некое за 3 месеци,кај некое за 6 месеци,година.Јас имам дете во Октомври ќе прави 4 г.Од три со по еден збор.Сега за месец ипол е со поголем напредок но треба уште да ги стигне врсниците.Ми рекоа дека до 6г ќе се среди
Кај нас еве на 3 години почна и да поставува прашања ((Здраво, мама Што работиш) ако мислиш на реченици, а за зборчиња некаде околу 20 месеци
За зборчиња мислам да. Кажуваше мојава 10тина зборчиња до пред 3 месеци, а овие 3 месеци имаше само едно ново зборче па ми падна чудно малку. Иначе сме 17 месеци, ама еве деновиве почна да кажува како прави кучето и волкот (кога сака)
Posle tretiot cas dobiv Mamo daj mi mleko. No sekoe dete e razlicno treba mnogu rabota i doma dzabe ke go nosis na casovi a doma ne rabotite.
Zdravo dali nekoj nosel dete na neurofeedback terapija i kade, kakvo iskustvo imate, od kolko godini ste pocnale, kolku tretmani?
Здраво мами Знам дека секое дете е индивидуално ама да прашам,син ми е 1год и 4месеци и единствено што кажува е мама,баба,тата,дада и мау за маче.Вака наредби извршува,разбира, одговара со да и не ама не со ззборови туку со глава,чао со рачето и дека има една година со прстето.Ќерка ми на оваа возраст имаше фонт со многу зборови,знаеше и името да си го кажи и ако ги споредам двајцата се загрижувам.Како се вашите деца на оваа возраст?